Home » Hondenrassen » Newfoundlander   Het massieve Newfoundlander hondenras is een opvallend grote, krachtige werkhond met zwaar bot en een waardige houding. De goedgehumeurde Newfoundlander is een beroemde goede metgezel en heeft een reputatie opgebouwd als een geduldige en waakzame “kinderoppas” voor kinderen.

Over de Newfoundlander

Een mannelijk Newfoundlander kan tot 75 kilo wegen en 55 centimeter op de schouder staan; vrouwtjes gaan meestal 50 tot 60 kilo. Het hoofd is majestueus, de uitdrukking zacht en soulvol. De buitenste laag is plat en grof. Kleuren zijn grijs, bruin, zwart en een zwart-witte jas genoemd naar kunstenaar Sir Edwin Landseer, die de look populair maakte in zijn schilderijen.


De Newfie-rasstandaard zegt dat een lief temperament het ‘belangrijkste kenmerk van het ras’ is. Het echte karakter van de Newfoundlander komt tot uitdrukking in hun affiniteit met kinderen. Newfoundlanders zijn vertrouwd en trainbaar en reageren goed op zachte begeleiding. Deze nobele reuzen behoren tot de grootste honden ter wereld, en het aanschaffen van een huisdier dat tegen je op kan, komt met duidelijke uitdagingen.

De Newfoundlander in het kort

De Newfoundlander is een lieve hond die niet saai of slechtgehumeurd is. Hij is een toegewijde metgezel. De Newfoundlander is een grote, zwaar gecoate, goed uitgebalanceerde hond met een diepe body, zware botten, gespierd en sterk. Een goed exemplaar van het ras heeft waardigheid en trotse hoofddrager.

newfoundlander puppyVoeding voor de Newfoundlander

Newfoundlander zou het goed moeten doen als het gaat om hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken.

Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Het ras kan een opgeblazen gevoel ervaren , een levensbedreigende aandoening waarbij de maag uitzet en draait. De oorzaken van een opgeblazen gevoel worden niet volledig begrepen, maar experts zijn het erover eens dat meerdere, kleine maaltijden per dag en het voorkomen van krachtige lichaamsbeweging rond de maaltijd de kans dat dit gebeurt kan verminderen.

Uiterlijke verzorging

De zware vacht van de Newfoundlander moet minstens eenmaal per week grondig worden geborsteld. Een grondig onderzoek met een gladde borstel en een kam met lange tanden verwijdert dood haar en voorkomt dat matten worden gevormd. Dit worden dagelijkse sessies tijdens het seizoen, dat meestal twee keer per jaar plaatsvindt; gesteriliseerde en gecastreerde Newfs werpen echter het hele jaar door af en zullen waarschijnlijk meerdere keren per week moeten worden uitgeborsteld. Zoals bij alle rassen moeten de nagels regelmatig worden geknipt, omdat te lange nagels ongemak en structurele problemen kunnen veroorzaken.

Oefeningen voor de Newfoundlander

De Newfoundlander is een multifunctionele hond, thuis op het land en in het water. Hij is niet alleen een toegewijde metgezel, hij is ook bedreven in schetswerkzaamheden en heeft natuurlijke levensreddende vaardigheden. Newfoundlanders hebben dagelijks minimaal een half uur matige lichaamsbeweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Hoewel ze absoluut bedoeld zijn om binnen te leven met hun menselijke familie, genieten Newfs van buitenactiviteiten, met name zwemmen, en maken ze geweldige metgezellen tijdens lange wandelingen of trektochten. Newfs vinden het leuk om een ​​kar te trekken en sommigen nemen zelfs deel aan karting- en tekenwedstrijden. Andere hondenactiviteiten waaraan Newfs deelnemen en excelleren zijn behendigheid, dock jumping, flyball, hoeden, gehoorzaamheid, rally en tracking.

Een jonge Newfoundlander opvoeden

De puppy van Newfoundlander is extravert, intelligent en nieuwsgierig – nooit timide, schichtig of agressief. Dagelijks menselijk contact is absoluut essentieel voor elke Newfie. Vroege socialisatie en puppytraining worden aanbevolen en helpen ervoor te zorgen dat Newfoundlander uitgroeit tot een goed aangepaste, goed gemanierde metgezel. Een puppy die wordt opgeleid voor waterwerk moet op de leeftijd van 4 maanden zorgvuldig worden geïntroduceerd in water. Newfs zijn enthousiast om te behagen en over het algemeen gemakkelijk te trainen. Ze zijn ook aanhankelijk en vertrouwend; ze reageren goed op zachte begeleiding, maar reageren niet goed op harde correcties of trainingsmethoden.


Gezondheid van de Newfoundlander

Verantwoordelijke fokkers screenen hun voorraad op gezondheidsproblemen zoals elleboog- en heupdysplasie , hartaandoeningen en cystinurie, waardoor stenen in de urinewegen kunnen ontstaan. Zoals bij alle drop-eared honden, moeten de oren van een Newf regelmatig worden gecontroleerd op tekenen van infectie.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Elleboogevaluatie
Cardiaal onderzoek
Cystinurie DNA-test

Geschiedenis van de Newfoundlander

De Canadese visser vertrouwde lang op Newfoundlanders als ongeëvenaarde werkhonden aan boord van schepen die zich specialiseerden in dramatische waterreddingen. Newfs zijn geboren zwemmers, compleet met gedeeltelijk zwemvliezen en sterk genoeg om een ​​volwassen man te redden van verdrinking. Hun dapperheid als redders is de legende: wat de Sint Bernard voor de Alpen is, is het Newfoundland voor de ijzige wateren van de Noord-Atlantische Oceaan. Newfs verdienden ook hun levensonderhoud door visnetten naar de kust te slepen en de vangst van de dag op de markt te brengen. Hoewel de carrière van de Newf als zeegaande matroos grotendeels tot het verleden behoort, wordt het ras nog steeds beschouwd als de premium waterreddingshond en wordt het in die rol over de hele wereld gebruikt.

De Newf is een van ’s werelds meest geliefde rassen, en de geschiedenis is rijk aan voorbeelden van hun toewijding aan de mensheid. Toen Lewis en Clark in 1802 begonnen aan hun historische trektocht van 8000 km over het Amerikaanse continent, maakte een Newfoundland genaamd Seaman deel uit van de expeditie. Hij was nuttig als jager en waakhond, en redde ooit levens door een malafide buffel weg te rennen die het kamp aanviel. Tegenwoordig wordt Seaman afgebeeld in 10 verschillende Lewis- en Clark-monumenten in het hele land.

Een goed bezochte toeristische attractie in Engeland, waar Newfs altijd een grote favoriet is geweest, is een monument gebouwd door Lord Byron in Newstead Abbey voor zijn geliefde Newf, Boatswain. Het inscriptie van het monument, bedacht door de grote dichter zelf, elulogt Boatswain, “die schoonheid bezat zonder ijdelheid / kracht zonder onbeschaamdheid / moed zonder wreedheid / en alle deugden van de mens zonder zijn ondeugden.” bij de abdij is groter dan de zijne.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Newfoundlander hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*