Home » Hondenrassen » Noorse Elandhond   De Noorse Elandhond is een robuust spitztype dat bekend staat om zijn weelderige zilvergrijze vacht en waardige maar vriendelijke houding. De duurzame Elkhound is een van Europa’s oudste honden. Ze zeilden met de Vikingen en figuur in Noorse kunst en legende.

Over de Noorse Elandhond

Noorse Elandhonden zijn winterharde honden met een korte body en staan ​​ongeveer 20 centimeter op de schouder. Ze hebben een dichte zilvergrijze vacht en een staart krult strak over de rug. De diepe borst, stevige benen en gespierde dijen behoren tot een hond gebouwd voor een eerlijke werkdag. De ogen zijn donkerbruin en de oren mobiel en rechtopstaand. Over het algemeen is een Elandhond het beeld van een waakzame en standvastige hond van het noorden.


Elandhonden zijn beroemde fijne metgezellen en intelligente waakhonden. Behendigheids- en herdersproeven zijn goede afzetmogelijkheden voor hun natuurlijke atletiek en gretigheid. Gereserveerd tot introducties zijn gemaakt, is een Elkhound een betrouwbare vriend ooit. Deze sterke, zelfverzekerde honden zijn echt gevoelige zielen, met een vleugje houndy onafhankelijkheid.

De Noorse Elandhond in het kort

De Noorse elandhond is een winterharde grijze jachthond. Qua uiterlijk, een typische noordelijke hond van gemiddelde grootte en substantie, vierkant in profiel, nauw gekoppeld en evenwichtig in proporties. De kop is breed met prikoren en de staart is strak gekruld en over de rug gedragen. De opvallende grijze vacht is dicht en soepel liggend. Als jager heeft de Noorse elandhond de moed, behendigheid en uithoudingsvermogen om elanden en ander groot wild op afstand te houden door blaffen en ontwijken, en het uithoudingsvermogen om lange uren in alle weersomstandigheden over ruw en gevarieerd terrein te volgen.

Noorse Elandhond hondenrasVoeding voor de Noorse Elandhond

De Noorse Elandhond moet het goed doen op een hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). De meeste Elandhonden zijn “voedselhonden”, geen kieskeurige eters, en zullen zielige gezichten ontwikkelen om hun mensen te verzwakken zodat ze zoveel traktaties krijgen als ze kunnen verzamelen!

Een sleutel om te beoordelen of de Elandhond goed in gewicht is, is om ze te bekijken wanneer ze eten. Het gebied net achter het uiteinde van de ribbenkast moet inzinken als ze eten. Een andere indicatie van een hond met overgewicht is een rollende beweging op de rug of zijkanten van de hond wanneer hij draaft. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelenzijn veilig voor honden, en die niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De Noorse elandhond heeft een “tweelaagse” jas, met een toplaag en een ondervacht. Elandhondfokkers waarschuwen potentiële puppykopers voor het onvermijdelijke – dat ze tijdens het afwerpseizoen “tumbleweeds” van zilveren ondervacht rond hun huis zullen rollen. De buitenste laag zal ook afstoten, maar niet in de mate dat de ondervacht dat doet. Een gladde borstel helpt je om de pelsstorm onder controle te houden. Vijf minuten per dag van “back-poetsen” (poetsen in de tegenovergestelde richting waarin de vacht ligt) zal het probleem het grootste deel van het jaar oplossen.

Dagelijks onderhoud van slechts twee minuten per dag op andere momenten houdt de vacht mooi en geeft je stofzuiger een nieuw leven! Elandhonden hebben geen hondengeur vanwege de hardheid van de vacht. Een bad twee tot drie keer per jaar voor het familiehuisdier is perfect en helpt de dode vacht eruit te vallen en nieuw, gezond haar te laten groeien.


Oefeningen voor de Noorse Elandhond

Dit zijn jachthonden in hun geboorteland Noorwegen. Ze volgen en volgen elanden, die ver voor de jager reiken, en ze moeten indien nodig meerdere dagen vele kilometers kunnen draven. Omdat ze hun eigen beslissingen moeten nemen tijdens het jagen, en vanwege de manier waarop ze jagen, zijn ze onafhankelijk en liefhebbers van het bos en hun vrijheid. Om die reden moeten eigenaren bij het uitoefenen van hun Noorse elandhonden de verleiding weerstaan ​​om hen door de buurt of het park te laten rondlopen. Het instinct om te reizen en de wereld te inspecteren is inherent aan het ras. De meesten houden van zwemmen (een vereiste eland-achterstandsactiviteit), en velen genieten van behendigheid en proeven van het hoeden.

Noorse Eland hondEen jonge Noorse Elandhond opvoeden

Dit ras heeft de neiging niet om een ​​ster te presteren in de ring van gehoorzaamheid. De Elkhound leert heel snel, is zeer intelligent, maar na dit leerproces wordt het: “Hebben we dit al 12 keer gedaan?” De andere moeilijkheid bij het trainen van dit ras voor activiteiten is hun onafhankelijke karakter, geïnspireerd door hun jachtkenmerken. Wat betreft eenvoudige huismanieren, ze zijn erg schoon en reageren snel op correct beheerde inbraak.

Gezondheid van de Noorse Elandhond

Over het algemeen is dit een zeer gezond ras. De gemiddelde levensduur is 12-14 jaar, waarbij de meeste eigenaren hun honden verliezen door kanker of hartproblemen. Er zijn verwaarloosbare gevallen van PRA gevonden, maar deze kunnen worden herleid tot buitenlandse honden. heupdysplasie komt voor, maar grote honden die worden gecontroleerd, krijgen meestal een “goede” of “eerlijke” evaluatie van OFA, met veel beoordelingen als “uitstekend”. uit de huidige gezondheidstoestand van het ras zijn gehaald.

Aanbevolen gezondheidstests

Heupdysplasie
Oculair onderzoek
Algemene fokgezondheid

Geschiedenis van de Noorse Elandhond

Shipmate of the Vikings, bewaker van afgelegen boerderijen, herder van kuddes en verdediger van wolven en beren, altijd een transporteur en een jager, en een metgezel voor rusteloze dwalende mannen, heeft de Noorse Elandhond meer dan zes millennia overleefd met al zijn Noordse eigenschappen intact, een onverschrokken en vriendelijke hond, toegewijd aan de mensheid.

De Elkhound doemt op in de Noorse geschiedenis en mythe. We lezen over hem in de epische sagen uit de oudheid, we vinden zijn overblijfselen naast zijn Viking-meester samen met het zwaard en schild van de Viking, het bewijs van de hoge achting waarin hij werd vastgehouden; en in de Viste-grot in Jaeren, in het westen van Noorwegen, werd zijn skelet gevonden tussen de stenen werktuigen in het stratum dat dateert van 4000 tot 5000 v.Chr. Onder de vele vaak vertelde verhalen die aan het ras zijn gekoppeld, is er een uit de 12e eeuw, waarin een elandhond werd koning genoemd in het land Throndhjem.

De naam Elkhound erkent de eeuwenoude steengroeve van het ras, de gigantische eland of eland. Elandhonden waren gespecialiseerd in het volgen van het geurspoor van deze prachtige en gevaarlijke wezens over een afstand en hielden ze op afstand terwijl ze de aanval ontweken totdat de achterblijvende jagers arriveerden. Elandhonden lijken in niets op de hangende oren, strak gecoate sokkels die zijn ontwikkeld in warmere klimaten, maar ze worden geclassificeerd als honden op grond van hun taakomschrijving: achterblijven en warmbloedige groeve houden.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Noorse Elandhond hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*