Home » Hondenrassen » Noorse Lundehund   Van het rotsachtige eiland Vaeroy in Noorwegen, is de uniek gebouwde Noorse Lundehund het enige hondenras dat is gemaakt voor het jagen op papegaaiduikers. Met papegaaiduikers als een beschermde soort, is de huidige Lundehund een vriendelijke, atletische metgezel.

Over de Noor Lundehund

In één oogopslag lijkt Lundehunds een typisch noordelijk ras: een spitztype met driehoekige oren, gebogen staart en een dichte dubbele vacht. Maar een nadere blik onthult verschillende unieke eigenschappen. Ze hebben voeten met ten minste zes volledig functionerende tenen en extra pootkussentjes, een “elastische nek” die terug kan worden geschoven zodat het hoofd de wervelkolom raakt, oren die dichtklappen, en flexibele schouders waarmee voorpoten naar de zijkant kunnen uitstrekken, loodrecht op het lichaam. Deze laatste afwijking levert het kenmerkende “roterende” looppatroon van het ras op.


De Noorse Lundehund in het kort

De Noorse Lundehund is een klein rechthoekig en behendig Spitz-ras met unieke kenmerken die in geen enkel ander ras voorkomen. Afkomstig van afgelegen eilanden in het noordpoolgebied van Noorwegen, werd de hond gebruikt om levende papegaaiduikervogels te worstelen en te halen uit de spleten van steile verticale kliffen. Om de hond in staat te stellen om op deze kliffen te klimmen, af te dalen en te remmen, zijn er unieke structurele kenmerken ontwikkeld die aanwezig moeten zijn bij het definiëren van dit ras: minimaal zes tenen op elke voet en langwerpige achterste voetkussentjes; een elastische nek waarmee het hoofd achterover kan buigen om de wervelkolom te raken, waardoor de hond zich kan omdraaien in smalle grotten met papegaaiduikers; en schouders flexibel genoeg om de voorpoten plat opzij te laten uitkomen om de kliffen te omhelzen. Deze schouderstructuur produceert een bijzondere roterende beweging. Tenslotte, de oren sluiten en vouwen naar voren of naar achteren om te beschermen tegen puin. Het temperament is alert maar verwacht niet dat het naar vreemden zal uitgaan.

Noorse LundehundVoeding voor de Noorse Lundehund

De Noorse Lundehund moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel geproduceerd of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De Noorse Lundehund heeft een onderhoudsarme dubbele laag, met een ruwe buitenlaag en een dichte, zachte ondervacht. Wekelijks borstelen helpt om vuil en losse haren te verwijderen en de hond er op zijn best uit te laten zien. De oren moeten regelmatig worden geïnspecteerd en indien nodig worden schoongemaakt. De nagels moeten vaak worden getrimd als ze niet op natuurlijke wijze worden versleten, omdat te lange nagels de hond ongemak en problemen met lopen en rennen kunnen veroorzaken.

Oefeningen voor de Noorse Lundehund

De Noorse Lundehund heeft een gemiddeld tot hoog energieniveau en is het gelukkigst wanneer hij de gelegenheid heeft om dagelijks een vorm van lichamelijke oefening uit te oefenen. Hij zal elke dag genieten van een stevige wandeling van 30 minuten of een paar baljachtsessies met zijn eigenaar.

Een jonge Noorse Lundehund opvoeden

De Lundehund is erg gevoelig en kan vertrouwensproblemen ontwikkelen, en er mogen nooit harde trainingsmethoden worden gebruikt. Vroege socialisatie en puppytraining worden aanbevolen en helpen ervoor te zorgen dat de hond uitgroeit tot een goed aangepaste, goed gemanierde metgezel. Het ras is ongelooflijk slim, aanhankelijk en leuk, en ze zijn erg slim en zijn probleemoplossers van de eerste orde.


Gezondheid van de Noorse Lundehund

De Lundehund is over het algemeen een gezond ras en verantwoordelijke fokkers testen hun stam op gezondheidsproblemen zoals patella luxatie en oogaandoeningen. De tanden moeten vaak worden gepoetst met een tandpasta die is ontworpen voor honden. Regelmatige bezoeken aan de dierenarts voor controles en parasietenbestrijding helpen de hond een lang, gezond leven te garanderen.

Aanbevolen gezondheidstest

Oogarts Evaluatie
Patella-evaluatie

Geschiedenis van de Noorse Lundehund

Eeuwenlang werden Lundehunds gefokt op Vaeroy, een afgelegen en rotsachtig eiland voor de Noorse kust. Papegaaiduikers nestelen in spleten in de klifmuren van het eiland. Eilandbewoners waren afhankelijk van ingemaakt papegaaiduikervlees om hen door lange Arctische winters te helpen, en de sterke, flexibele Lundehund was de enige manier om hen te bereiken. Deze compacte papegaaiduikerhonden zouden de steile rotswanden beklimmen, zich een weg banen in kleine doorgangen en de vogels pakken. Dan zouden ze over de kliffen glijden, met de krijsende, fladderende prijs in hun mond.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Noorse Lundehund hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*