Home » Hondenrassen » Norrbottenspets   De Norrbottenspets is een kleine ietwat rechthoekige spitzhond die goed in balans is, met pezige en goed ontwikkelde spieren. Alert met opgeheven hoofd, hebben ze een onverschrokken houding en zijn extreem behendig. Ze zijn kalm, scherp en attent, met een vriendelijke instelling.

Over de Norrbottenspets

Nobs zijn geen grote honden (een groot mannetje staat in de schaduw van minder dan 20 centimeter), maar hun stoere, pezige lichamen zijn gebouwd om zwaar terrein en barre klimaten te weerstaan. Ze zijn een kleine jachthond van het Spitz-type, waarvan werd gedacht dat het uitgestorven was maar overleefde als een boerderij en jachthond in de noordelijke delen van Zweden en Finland. Om te kunnen navigeren door het ruige terrein en klimaat van de Scandinavische bossen en groot gevaarlijk spel te houden, zoals eland, zijn Norrbottenspets geëvolueerd als extreem wendbaar, robuust en weerbestendig met een onbevreesde houding, terwijl ze tegelijkertijd vriendelijke en aanhankelijke metgezellen thuis zijn. Ze vertonen geen uitersten in fysieke kenmerken omdat ze alle dingen goed moeten doen.


Voeding voor de Norrbottenspets

De Norrbottenspet moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

NorrbottenspetsUiterlijke verzorging

De Norrbottenspets zijn dubbel gecoat met een toplaag die hard, kort en recht is en een onderlaag die fijn en dicht is. Het zijn heel slimme en schone honden, zonder aanstootgevende geur. Afgezien van de normale wekelijkse verzorging, houdt het zeer incidentele bad ze schoon en ziet er op hun best uit. Hun nagels moeten indien nodig worden geknipt met een nagelknipper of slijper om overgroei, splijten en barsten te voorkomen. Oren moeten regelmatig worden gecontroleerd om een ​​opeenhoping van was en puin te voorkomen, wat kan leiden tot infectie. Tanden moeten indien nodig worden geborsteld.

Oefeningen voor de Norrbottenspets

Norrbottenspets zijn levendig, energiek en speels, met een boeiende en aanhankelijke instelling. Opties voor lichaamsbeweging zijn onder andere speeltijd in de achtertuin, bij voorkeur omheind, of meerdere keren per dag wandelen. Oefening kan ook komen in de vorm van binnenactiviteiten, zoals verstoppertje zoeken, een bal op de grond achtervolgen of nieuwe trucs leren. Bepaalde activiteiten in de buitenlucht, zoals zwemmen, wandelen en ballen of vliegende schijven ophalen, kunnen een goede uitlaatklep zijn voor het uitgeven van energie. Als u in een appartement woont, kunnen zelfs korte wandelingen in de gangen uw hond wat beweging geven, vooral bij slecht weer. Training voor hondensporten zoals behendigheid, gehoorzaamheid en rally kan ook een geweldige manier zijn om uw hond te oefenen.


Gezondheid van de Norrbottenspets

Sommige honden kunnen in hun leven worden geconfronteerd met gezondheidsuitdagingen, maar de meeste Norrbottenspets zijn gezonde honden. In samenwerking met een verantwoordelijke fokker kunnen potentiële eigenaren de opleiding krijgen die ze nodig hebben om te leren over specifieke gezondheidsproblemen binnen het ras.

Aanbevolen gezondheidstests

Oogarts Evaluatie
Patella-evaluatie

Geschiedenis van de Norrbottenspets

Eeuwenlang hebben de mensen van de noordelijkste klimaten ter wereld een soort hond gefokt dat bekend staat als spitz. Deze Noordse rassen kunnen potig zijn zoals de Alaskan Malamute of sierlijk zoals de Pommeren, maar spitztypen hebben bepaalde eigenschappen gemeen. Deze omvatten een overvloedig gecoate staart die strak over de rug is gebogen, een wigvormige kop die meestal een vosachtige uitdrukking draagt ​​en rechtopstaande, puntige oren. De Norrbottenspets (nor-bo-TEN-spets) is een lid van deze oude clan van jagers en arbeiders in koud weer.

De Norrbottenspets (of Norrbottenspitz in het Engels) betekent spitz uit het graafschap Noord-Bothnia en is waarschijnlijk afkomstig van kleine Laika-type spitz waarvan bekend was dat ze in de prehistorie bij jagers in het Noordkaapgebied leefden; kleine jachtspitz heeft duizenden jaren door natuurlijke selectie overleefd. In de zeer ruwe gebieden van de noordelijke delen van het Scandinavische schiereiland was jacht op voedsel en bont een noodzaak om te overleven. Kostbare vachten zoals sable, marter-skin en hermelijn waren eeuwenlang de enige geldige valuta. Toen de bontprijzen na de Tweede Wereldoorlog drastisch daalden, nam ook de belangstelling voor de Norrbottenspitz af. Het ras verdween en had jarenlang geen registraties; vandaar dat de Zweedse Kennel Club (SKK) het uitstierf verklaarde. Maar pas tien jaar later, het nieuws kwam dat enkele natuurgetrouwe exemplaren waren gevonden die leefden als huisdieren en waakhonden op kleine huizen in het binnenland van Noord-Bothnia.

Vanwege het zeer toegewijde werk van een paar mannen, werd dit oude type jachtspitz gered. In 1967 werd de Norrbottenspitz opnieuw geïntroduceerd in het register in Zweden en werd een nieuwe norm opgesteld. De FCI accepteerde de nieuwe rasstandaard en de officiële naam werd Norrbottenspets.

In navolging van de wens van de Zweedse Kennel Club, begonnen Finnen het afgelegen platteland van Noord-Finland te zoeken naar inheemse honden die aan de norm voldeden om de genenpool te verbreden. Ze waren succesvol en de meerderheid van de foundationhonden kwam uit Finland. Het stamboek is nog steeds open in Finland, maar werd in de jaren 80 in Zweden gesloten. De bevolking van Norrbottenspets is ongeveer 1600 in Zweden en 1300 in Finland met verspreide individuen die in enkele tientallen over de hele wereld worden geteld.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Norrbottenspets hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*