Home » Hondenrassen » Norwich Terrier   De Norwich Terrier is een moedige kleine hond die zijn genoemd naar hun geboortestad in Engeland. Het oude cliché “een grote hond in een klein jasje” werd bedacht voor rassen zoals de Norwich, die zich niet bewust zijn van het feit dat ze slechts 23 centimeter hoog zijn.

Over de Norwich Terrier

Norwich behoort niet meer dan 23 centimeter op de schouder en weegt ongeveer 5 kilo, en is een van de kleinste werkende terriërs. Onder de harde, draadachtige vacht bevindt zich een gedrongen, substantiële hond. Norwiches zijn kleine honden, maar geen satijnen kussenhonden – ze werden oorspronkelijk gefokt als stoere en onverschrokken ratten. Ze onderscheiden zich van hun hondje dubbelganger, de Norfolk Terrier, door hun rechtopstaande, puntige oren.


Happy-go-lucky, onverschrokken en soms zelfs bazig, Norwiches zijn energiek genoeg om de hele dag te spelen, maar aanhankelijk om uren rondetijd te genieten met hun favoriete mens. Korte, positieve trainingssessies werken het beste met dit slimme maar soms koppige ras. Drie woorden brengen de totale hond over: schattig, leuker en leukst.

De Norwich Terrier in het kort

De Norwich Terrier, pittig en gedrongen met gevoelige prikoren en een licht vos achtige uitdrukking, is een van de kleinste werkende terriërs. Deze stevige afstammeling van ratten metgezellen, enthousiast om klein ongedierte alleen of in een verpakking te verzenden, heeft goede botten en substantie en een bijna weerbestendige vacht. Een winterharde jager-eervolle littekens van normale slijtage zijn acceptabel.

norwich terrierVoeding voor de Norwich Terrier

De Norwich Terrier moet het goed doen op een hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Hoewel de rasstandaard een ideaal gewicht van 12 pond geeft, omdat Norwich in lengte, botstructuur en spiermassa varieert, is er niet één correct gewicht. Sommigen zullen minder calorieën nodig hebben dan anderen, en metabolisme neigt te vertragen met de leeftijd. Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelenzijn veilig voor honden, en die niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

Een Norwich Terrier moet een dubbele laag hebben die bestaat uit een harde, bijna weerbestendige buitenlaag en een zachte onderlaag die het lichaam isoleert tegen hitte en kou. Met de hand strippen verwijdert oude buitenste haartjes en overtollige ondervacht, zodat er nieuw haar in groeit. Draadjassen die door handstrippen goed worden verzorgd, hebben een prachtige glans en rijke kleuren. Omdat knippen of scharen de gekleurde uiteinden afsnijdt, vervaagt de natuurlijke kleur en wordt de textuur zachter. Het ras vereist regelmatige verzorging. Leren strippen of het vinden van een trimmer die handstript, is een belangrijke overweging bij het kiezen van dit ras.

Oefeningen voor de Norwich Terrier

De Norwich behoudt zijn oorspronkelijke jachtinstincten en joviale temperament. Ze zijn nieuwsgierig en energiek en ze moeten in goede conditie zijn voor de activiteiten van de dag. Ze hebben voldoende beweging nodig om hun geestelijke en lichamelijke gezondheid ten goede te komen. Vanwege hun aangeboren jachtinstincten moeten ze aan de leiband worden gelopen of alleen in een veilig omheind gebied worden uitgelaten.

Een jonge Norwich Terrier opvoeden

Norwich zijn pittige kleine terriërs, en ze zijn meestal enthousiast om te behagen en goed te reageren op training. Puppy’s moeten goed worden gesocialiseerd om de beminnelijke, uitgaande persoonlijkheid te ontwikkelen die kenmerkend is voor het ras. Ze zijn succesvol in prestatie- en metgezelevenementen zoals earthdog, schuurjacht, gehoorzaamheid en behendigheid.


Gezondheid van de Norwich Terrier

Over het algemeen zijn Norwich Terriers een gezond ras. Verantwoordelijke fokkers screenen hun voorraad op gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie, epilepsie, degeneratieve myelopathie en upper airway syndrome, een respiratoire aandoening die nogal variabel is, en de prevalentie en de wijze van overerving zijn slecht begrepen. Norwich is gevoelig voor het ontwikkelen van tandplak en tandsteen, dus zorgvuldige tandheelkundige zorg is essentieel.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Oogarts Evaluatie
Patella-evaluatie

Geschiedenis van de Norwich Terrier

De Norwich Terrier is een van de schijnbaar eindeloze variëteit aan terriërs gefokt om de Britse knaagdierpopulatie te beheersen. Norwiches waren niet alleen ratten, ze werden ook gebruikt in packs op foxhunts en werden dus gefokt om socialer te zijn dan de gebruikelijke onafhankelijke minded terriër.

De Norwich wordt beroemd geassocieerd met Cambridge University, waar in de jaren 1870 en ’80 het eigendom van Norwich een rage werd onder studenten. De studenten verwierven de honden als huisdieren en slaapzaal ratels van een livreestal op nabijgelegen Trumpington Street, en het ras werd bekend als Trumpington Terriers. Een van deze honden, genaamd Rags, kwam in het bezit van een stalhouderij in de stad Norwich. Rags werd gefokt, verwekte verschillende nesten van bewonderenswaardige kwaliteit, zoals tegenwoordig wordt beschouwd als de grootvader van het huidige Norwich.

De Amerikaanse geschiedenis van het ras begon in 1914, toen een Brit met de naam Frank “Roughrider” Jones afstammelingen van vodden gebruikte om een ​​hond met de naam Willum te fokken. Willum werd geëxporteerd naar Philadelphia, waar hij de hoeksteenvader van het ras werd in de Verenigde Staten. Roughrider Jones was zo nauw verbonden met deze vrolijke, stekelige terriërs dat het ras bij Amerikaanse liefhebbers bekend werd als de Jones Terrier. Lang nadat het ras door de Engelse en Amerikaanse kennelclubs in de jaren dertig werd erkend als de Norwich Terrier, verwezen Amerikaanse rasliefhebbers naar hun charmante kleine honden als Jones Terriers.

De terriërs van Norwich en Norfolk zijn zo nauw verwant dat ze tot 1979 niet als afzonderlijke rassen herkende. Misschien was de Norwich met het hoogste popcultuurprofiel van de afgelopen tijd Winky, uit de film ‘Best in Show’, die werd gespeeld door een echte showkampioen.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Norwich Terrier hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*