Home » Hondenrassen » Otterhound   De Otterhound is groot, luidruchtig en aanhankelijk. Dit hondenras werd gefokt in middeleeuws Engeland voor de inmiddels verboden activiteit van de otterjacht. Dit schaarse ras staat bekend om zijn dichte ruige vacht, zwemvliezen, scherp reukvermogen en affiniteit om te zwemmen.

Over de Otterhound

Deze grote, veerkrachtige honden waren bij uitstek geschikt voor de otterjacht. OH’s zijn gebouwd om deskundige zwemmers te zijn, van de bovenkant van hun ruwe, waterdichte jas tot de onderkant van hun grote zwemvliezen. Dankzij een brede borst en krachtige schouders kunnen ze de hele dag zwemmen zonder moe te worden. Hun grote zwarte neus is ongelooflijk gevoelig en kan het otter onderwatergeurspoor over grote afstanden volgen. En door de grootte en sterkte van de OH konden ze een scherp getande, met scheermes gekrabde otter aan, die 20 kilo zou kunnen wegen.


De Otterhound in het kort

De Otterhound is een grote, ruw gecoate hond met een imposante kop die grote kracht en waardigheid toont, en het sterke lichaam en de lange stapbeweging geschikt voor een lange dag werken. Het heeft een extreem gevoelige neus en is nieuwsgierig en volhardend in het onderzoeken van geuren. De Otterhound jaagt zijn steengroeve op land en water en vereist een combinatie van kenmerken die uniek zijn onder honden – met name een ruwe, dubbele vacht; en substantiële zwemvliezen. Otterhonden mogen niet worden gestraft omdat ze in werkende staat worden getoond (mager, goed gespierd, met een natuurlijk gestripte vacht). Elke afwijking van de volgende punten moet als een fout worden beschouwd; de ernst ervan moet in exacte verhouding tot zijn graad worden beschouwd.

otterhoundVoeding voor de Otterhound

De Otterhound moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

Hoewel Otterhounds zo natuurlijk mogelijk moeten worden weergegeven, moeten hun jassen een of twee keer per week worden geborsteld , afhankelijk van lengte en textuur. Een goede slickerborstel en medium kam werken hiervoor. De baard van de Otterhound moet mogelijk tegelijkertijd worden schoongemaakt, omdat de honden de neiging hebben ze op de grond te slepen en snacks erin op te slaan. Nagels moeten elke week of twee worden getrimd.

Oefeningen voor de Otterhound

Otterhonden hebben zowel mentale als fysieke inspanning nodig. Een grote, veilig omheinde tuin is een goed begin, maar sommige honden liggen onder een boom op een omheind terrein in plaats van zelf te oefenen . Lange wandelingen om de wereld op te snuiven en voorbijgangers te bezoeken zijn goed voor zowel eigenaren als honden. Gehoorzaamheidscursussen, volgen en behendigheid zorgen voor mentale stimulatie en een goede oefening.

Een jonge Otterhound opvoeden

Hoe groot en sterk Otterhounds ook zijn, ze kunnen erg gevoelig zijn. Gebruik positieve, op beloning gebaseerde trainingsmethoden en lof om de beste resultaten te krijgen. Net als mensen houden Otterhounds ervan om te horen hoe geweldig en getalenteerd ze zijn wanneer ze iets beheersen. Wees geduldig. Eten werkt meestal goed in training, maar de combinatie van eten en lof samen is zelfs nog beter. Clickertraining kan ook goed werken met Otterhounds.


Gezondheid van de Otterhound

Otterhonden zijn gezond voor een groot ras en verantwoordelijke fokkers screenen hun voorraad op gezondheidsproblemen zoals epilepsie en heupdysplasie , hoewel zelfs honden met matige heupdysplasie op röntgenfoto’s hun hele leven heel goed kunnen bewegen. Zoals alle grote honden, kunnen Otterhounds een opgeblazen gevoel ervaren, een levensbedreigende aandoening waarbij de maag vergroot en soms draait. Eigenaren moeten zichzelf informeren over de tekenen van een opgeblazen gevoel en de actie die moet worden ondernomen als dit zich voordoet.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Glanzmann’s Thrombasthenia DNA-test

Geschiedenis van de Otterhound

In het middeleeuwse Engeland jaagde een enorme otterpopulatie op vissen in rivieren en gevulde vijvers. Om deze waardevolle voedselbron te beschermen, werden packs Otterhounds bewaard door landsquires en zelfs koningen. Als sport was de otterjacht nooit zo populair als de gekoesterde vossenjacht van de Britse adel, maar het hielp wel de lente- en zomermaanden te vullen voor sporters die wachtten op het herfstjachtseizoen. Otterhound-packs waren zo goed in hun werk dat rivierotters bijna uitstierven en jagen op hen was verboden.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Otterhound hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*