Home » Hondenrassen » Papillon of Vlinderhondje   De snelle, nieuwsgierige Papillon of Vlinderhondje is een klein hondenras van buitengewone schoonheid en vrolijke atletiek. Ondanks zijn verfijnde uiterlijk is de Pap echt een “hondje” gezegend met een winterharde constitutie. Papillon-liefhebbers beschrijven hun ras als gelukkig, alert en vriendelijk.

Over de Papillon of Vlinderhondje

Een kleine hond, meet 17 tot 23 centimeter op de schouder, je kunt nog steeds een Papillon een blok verderop zien dankzij de grote, vleugelvormige oren die het ras zijn naam geven (“papillon” is Frans voor “vlinder”). Sommige Paps hebben rechtopstaande oren; in andere, bekend als het phalene-type, zijn de oren naar beneden gericht. Paps zijn sierlijk en elegant, met een gevederde staart en een lange, zijdeachtige vacht van verschillende kleurencombinaties, waarvan de basiskleur wit is. Robuuster dan ze lijken, Paps zijn kleine honden voor alle seizoenen en redenen. Ze gedijen in warme of koele klimaten, in de stad of op het platteland, en staan ​​te popelen om met familie plezier mee te doen. Ze zijn uitstekende behendigheidshonden en zijn consistente winnaars op het hoogste niveau van de sport; minder ambitieuze eigenaren kunnen ze trainen om allerlei trucs te doen.


De Papillon of Vlinderhondje in het kort

De Papillon is een kleine, vriendelijke, elegant klein hondenras met fijne botten structuur, licht, sierlijk en van levendige actie; onderscheiden van andere rassen door zijn prachtige vlinderachtige oren.

papillon vlinderhondjeVoeding voor de Papillon of Vlinderhondje

De Papillon moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

Voor een ras met lang, zijdeachtig haar heeft Papillons verrassend weinig verzorging nodig, vooral omdat ze geen ondervacht hebben. Verzorging elke maand of zo is prima. Tijdens de volledige verzorgingssessies wilt u misschien een paar minuten doorbrengen met een kam of zachte slickerborstel door het haar in de achterpoten, achter de oren en op de “culottes” of dijhaar, omdat matten zich daar vormen. Een Papillon heeft om de paar maanden een bad nodig, of wanneer hij of zij bijzonder modderig of vies wordt. De nagels van de Papillon groeien snel en moeten regelmatig worden geknipt – vooral de dauwklauw, die rond kan krullen en het been kan doorboren. Ten slotte is regelmatig tandenpoetsen van vitaal belang voor de gezondheid van de tanden.

Oefeningen voor de Papillon of Vlinderhondje

Dankzij hun kleine formaat maken Papillons prachtige huisdieren, maar dat betekent niet dat ze geen oefening nodig hebben. Het zijn actieve, slimme honden, en ze willen dat hun mensen ermee spelen. Binnenshuis vinden ze het leuk om een ​​klein balletje of speelgoed te halen – een Papillon leert het snel terug te brengen zodat je het weer kunt gooien. Buitenshuis, trouw aan hun spaniel-erfgoed, rennen Papillons graag de tuin in om eekhoorns, eekhoorns en zelfs insecten te achtervolgen. Papillons realiseren zich meestal niet hoe klein ze eigenlijk zijn, dus eigenaren moeten goed opletten als ze op zoek gaan naar een grotere hond, of zelfs een kat.


Een jonge Papillon of Vlinderhondje opvoeden

Papillons zijn intelligent en enthousiast om de mensen te behagen waarmee ze een band hebben. Over het algemeen kan het bij sommige kleine rassen iets langer duren voordat ze worden ondergebracht dan bij grote rassen, maar Papillons maken het proces eenvoudiger. Vroege socialisatie is erg belangrijk, en gehoorzaamheidscursussen zijn een goed idee – je Papillon zal leren te doen wat je hem opdraagt, en je zult leren je aanbiddelijke metgezel niet te overgeven. En vergeet niet dat de Papillon in wezen een metgezel is; ze kunnen ongelukkig zijn en ongewenst gedrag ontwikkelen als ze langere tijd alleen worden gelaten. Gelukkig kan een Papillon zich zowel met andere huisdieren als met mensen verbinden.

papillion hondenrasGezondheid van de Papillon of Vlinderhondje

Papillons zijn taai en moedig, maar ze zijn erg klein. Eigenaren moeten voorzichtig met hen zijn, vooral als ze puppy’s zijn, rond trappen, meubels en andere, grotere dieren. Een klein kind kan zijn puppy vriend per ongeluk zeer gemakkelijk verwonden. Verantwoordelijke fokkers screenen hun voorraad op gezondheidsproblemen zoals een fontanel in de bovenkant van de schedel, vergelijkbaar met de zachte plek van een menselijke baby; en knieschijfluxatie, of knieschijven die kunnen “slippen” of ontwrichten, soms kort, soms volledig.

Aanbevolen gezondheidstests

Oogarts Evaluatie
Patella-evaluatie
Cardiaal onderzoek

Geschiedenis van de Papillon of Vlinderhondje

Papillons werden oorspronkelijk gefokt als charmante en attente metgezellen voor noblewomen, en honderden jaren lang waren deze betoverende lapwarmers grote favorieten in de koninklijke hoven van Europa. Ze verschijnen in veel portretten van lang geleden koninginnen en prinsessen geschilderd door Europa’s meest gerenommeerde kunstenaars. Rubens, Rembrandt, Goya en Toulouse-Lautrec behoren tot de meesters die Papillons in hun schilderijen hebben opgenomen. Paps werden ontwikkeld in renaissancetijd door bestaande kleine hondenrassen te kruisen met spaniels (de vroege voorouders van het ras stonden bekend als “dwergspaniels”) in overeenstemming met de manie van de era’s bij edelen voor geminiaturiseerde versies van hun favoriete rassen.

Het sportspanielbloed op de achtergrond van de Pap zou kunnen verklaren waarom deze sierlijke dynamo’s behoren tot de meer atletische en biedbare kleine hondenrassen in het hondenrijk. Met bewonderaars zoals Madame de Pompadour, Louis XIV en Marie Antoinette (wiens Pap, Thisbe genaamd, trouw buiten de gevangenis stond waar de ongelukkige koningin wachtte op onthoofding), de Franse band van het ras is sterk. Maar het was in de vroege fokcentra van Italië en Spanje dat Paps werd verfijnd en gepopulariseerd. De hondenclub registreerde zijn eerste Papillon in 1915.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Papillon of Vlinderhondje hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*