Home » Hondenrassen » Parson Russell Terrier   De Parson Russell Terrier is een gedurfde en slimme terriër die snel genoeg is om met paarden te rennen en onbevreesd genoeg om in te graven en een vos uit zijn hol te spoelen. Onafhankelijke probleemoplossers, Parson Russell Terrier’s kunnen hun eigen ideeën hebben over hoe het moet.

Over de Parson Russell Terrier

Parson Russell Terrier’s staan ​​22-30 centimeter op de schouder en wegen 7-8 kilo in topconditie. Hun intelligente uitdrukking, meestal witte vacht en prachtig uitgebalanceerde body geven Parson Russell Terrier’s het schattige uiterlijk van een pluchen speelgoed dat tot leven komt. Maar laat je niet misleiden door al die schattigheid – Parson Russell Terrier’s zijn stoere kleine jongens gebouwd voor de traditionele Engelse foxhunting-sport. Ze zijn snel genoeg om de honden te volgen en onbevreesd genoeg om in de grond te graven en een vos uit zijn hol te spoelen.


De Parson Russell Terrier in het kort

Om te werken als een werkende terriër, moet hij bepaalde kenmerken bezitten: een gemakkelijke houding, alert en zelfverzekerd; balans in hoogte en lengte; middelgroot en bot, wat wijst op kracht en uithoudingsvermogen. Belangrijk voor het rastype is een natuurlijke uitstraling: harde, weerbestendige vacht met een compacte constructie en schoon silhouet. De vacht is gebroken of glad. Hij heeft een kleine, flexibele borst om hem in staat te stellen zijn groeve ondergronds te achtervolgen en voldoende beenlengte om de honden te volgen.

Parson Russell TerrierVoeding voor de Parson Russell Terrier

De Parson Russell Terrier moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel geproduceerd of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht, dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De Parson Russell Terrier heeft twee vachttypen: glad en gebroken (ruw). Beide vereisen regelmatig borstelen – de gladde met een dikke borstel of hondenhandschoen en de ruwe met een speld of gladde borstel. Ruwe vachten moeten worden geplukt of geknipt om mat worden van de langere haren te voorkomen. Een maandelijks bad zou voldoende moeten zijn, tenzij de Parson zijn aard volgt en in de modder graaft. De nagels van de Parson moeten maandelijks worden bijgesneden en zijn oren moeten wekelijks worden gecontroleerd op puin of overtollige was en indien nodig worden schoongemaakt.

Oefeningen voor de Parson Russell Terrier

Parson Russell Terriers zijn speelse, aanhankelijke, plezierige metgezellen. Ze hebben een grote levenslust en staan ​​altijd klaar om deel te nemen aan activiteiten. Het zijn ook energierijke terriers met krachtige jachtinstincten – met hun sterke prooidrift, is het raadzaam om ze aan de lijn te houden tijdens uitstapjes, in plaats van ze los te laten, waar de drang om op jacht te gaan misschien onweerstaanbaar is. Een ideale dag voor een huisdier Parson zou een lange wandeling in het bos zijn, waar hij elk gat kon verkennen en elke boomstam snuffelde. Oefening kan ook bestaan ​​uit spelsessies in de achtertuin. Een Parson is de hond voor iemand die redelijk actief is. Hij zal niet tevreden zijn om lange tijd alleen in de hoek te liggen.

Een jonge Parson Russell Terrier opvoeden

Het trainen van de Parson Russell Terrier vereist consistentie, een zachte stem en een groot gevoel voor humor. Slimme, energieke, vrolijke kleine honden, ze vervelen zich gemakkelijk, dus trainingssessies moeten leuk en interessant blijven. Positieve trainingsmethoden gericht op lof en beloning voor gewenst gedrag leveren de beste resultaten op. De Parson Russell is een geweldige keuze voor hondensporten die behendigheid, snelheid en intelligentie vereisen. Als hij goed gesocialiseerd is, is hij geweldig met kinderen, maar hij tolereert geen misbruik.


Gezondheid van de Parson Russell Terrier

Verreweg de meeste Parsons zijn zeer gezonde honden en verantwoordelijke fokkers screenen hun voorraad op gezondheidsproblemen zoals patella luxatie (losse knieschijven), aangeboren doofheid, late aanvang ataxie, spinocerebellaire ataxie en bepaalde oogaandoeningen. Kopers van puppy’s moeten altijd de certificering van screenings op de vader en moeder van een nest volgen.

Aanbevolen gezondheidstest

Oogarts Evaluatie
Patella-evaluatie
BAER-testen

Geschiedenis van de Parson Russell Terrier

De Parson Russell Terrier werd in de 19e eeuw ontwikkeld in het zuiden van Engeland om zowel boven als onder de grond vos te achtervolgen. Het ras werd genoemd naar dominee John ‘The Sporting Parson’ Russell, die twee passies in het leven had: zijn bediening en zijn jachthonden. Zijn terriërs werden gefokt om samen te werken met vossenhonden om de slimme vos te achtervolgen. Russell heeft ze gemaakt om onafhankelijke probleemoplossers te zijn en tot op de dag van vandaag kunnen Parson Russell Terrier’s hun eigen ideeën hebben over hoe ze het kunnen aanpakken.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Parson Russell Terrier hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*