Home » Hondenrassen » Pekinees   De pekinees is een compacte metgezel van koninklijk lager en een opvallend looppatroon, is een van de verschillende rassen die zijn gemaakt voor de heersende klassen in het oude China. Dit zijn verfijnde honden van onsterfelijke loyaliteit en veel subtiele lekkernijen.

Over de pekinees

Pekinees zijn compacte, gedrongen kleine hondenrassen met een gewicht tot 7 kilo. De jas is het langst bij de nek en schouders en geeft de Pekinees hun beroemde ‘leeuwenmanen’. Jassen zijn er in verschillende roodtinten, van goudrood tot donkerder van kleur. De grote, kortgemuilde kop is een breder dan lange “envelopvormige” rechthoek en de ogen zijn groot, donker en sprankelend. Een uniek kenmerk van Pekinees is hun moeiteloze “rollende” gang.


Pekinees zijn charmante, zelfverzekerde metgezellen die een hechte band ontwikkelen met hun favoriete mens. Gefokt om in paleizen te leven, kunnen ze net zo sereen onafhankelijk zijn als de keizers die ze bezaten. (Ze zijn ‘eigenwijs’, zeggen Pekinees-mensen.) Altijd alert, ze zijn goede waakhonden. Pekinees zal kinderen tolereren, maar staat niet voor veel ruw wonen.

De Pekinees in het kort

De Pekingees is een evenwichtige, compacte hond van Chinese afkomst met een zwaar front en lichtere achterhand. Het temperament is er een van directheid, onafhankelijkheid en individualiteit. Het beeld is leeuwachtig en impliceert moed, waardigheid, durf en eigenwaarde in plaats van duizeligheid of delicatesse.

pekineesVoeding voor de Pekinees

De pekinees moeten het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van je dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De dikke dubbele vacht van de pekinees vereist veel onderhoud. Pekingese werpen seizoensgebonden. Door hem minimaal een uur per week te borstelen , kun je losse haartjes verwijderen en matten voorkomen, en af ​​en toe een bad helpt hem er op zijn best uit te laten zien. Matten of klitten kunnen voorzichtig worden uitgewerkt met een slickerborstel of metalen kam. Zoals bij alle rassen moeten de nagels regelmatig worden geknipt, omdat te lange nagels de hond ongemak kunnen bezorgen.

Oefeningen voor de Pekinees

Pekinees zijn charmante, zelfverzekerde metgezellen die een hechte band met hun mensen ontwikkelen. Hun hele doel in het leven is om te amuseren en te troosten. Hoewel ze meestal vrij kalm zijn en slechts bescheiden trainingsvereisten hebben, genieten ze wel van deelnemen aan hondensporten in hun eigen tempo.

Een jonge Pekinees opvoeden

Een kenmerk van het ras is hun vriendelijke, uitgaande, liefdevolle persoonlijkheid. Pekinees zijn aanhankelijk en intelligent en ontwikkelen zeer sterke banden met hun mensen. Als honden die eeuwenlang in paleizen woonden, kan Pekinees net zo sereen onafhankelijk zijn als de keizers die ze bezaten. (Ze zijn ‘eigenwijs’, zeggen Peke-mensen vaak.) Altijd alert, ze zijn goede kleine waakhonden. Pekinees verdragen misschien kinderen, maar zijn niet geschikt voor kinderen om mee te ruilen.

Gezondheid van de Pekinees

Zoals bij alle rassen met een kort gezicht, is het belangrijk om een ​​pekinees te kiezen met wijd open neusgaten op een middelgrote neus. Omdat Pekinees geen lange snuit hebben om als een natuurlijke barrière voor de ogen te fungeren, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je omgeving veilig is voor je Peke en dat niets zijn ogen kan prikken of irriteren. Pekinees waarderen koude temperaturen, en daarom reizen sommige eigenaren met hun Pekes op bevroren ijspakjes of een ijskussen, zelfs voor ritten in de auto, wat een niveau van comfort biedt dat Pekingees enorm geniet. Werken met een verantwoordelijke fokker, degenen die een Peke willen bezitten, kunnen de opleiding krijgen die ze moeten weten over specifieke gezondheidsproblemen binnen het ras. Goede fokkers gebruiken gezondheidstesten van hun fokdieren om de kans op ziekte bij hun puppy’s te verminderen.


Geschiedenis van de Pekinees

Een Chinese legende zegt dat de pekinees werd gemaakt door de Boeddha, die een leeuw tot hond verkleinde. Het ras is van een dergelijke oudheid dat we het ware begin nooit zullen weten, maar de fantasievolle oorsprongsmythe bevat wel een kern van waarschijnlijke waarheid. De Peke is waarschijnlijk van een grotere hond tot klein hondenras gefokt, niet door de Boeddha natuurlijk, maar door zijn aardse dienaren, de Chinese keizers en hun hovelingen. Eeuwenlang waren Chinese edelen bezig met het fokken van schoothondjes met een plat gezicht. De Peke, Pug en Shih Tzu overleven monsters van hun handwerk. Er wordt gezegd dat het stelen van een van deze honden een misdaad was die met de dood kon worden bestraft.

Pekes waren onbekend voor het Westen tot 1860, toen Britse troepen Peking (Beijing) binnenvielen tijdens de Opiumoorlogen. Terwijl de Britten het prachtige zomerpaleis van de keizer bestormden met de bedoeling om het te plunderen en te verbranden, doodde de koninklijke familie hun Pekes in plaats van ze in vijandelijke handen te zien vallen. Een Britse kapitein ontdekte dat de tante van de keizer dood was, een zelfmoord, maar vijf van haar Pekes leefden nog, verborgen achter een gordijn. De honden werden teruggebracht naar Engeland als een geschenk voor een opgetogen koningin Victoria, en het ras greep snel aan bij haar onderwerpen.

Tegen het einde van de jaren 1890 was Pekes in Amerika aangekomen. Ze werden voor het eerst geregistreerd door de AKC in 1906. Zes jaar later haalde het ras de krantenkoppen toen een Pekingees een van de slechts drie honden was die het zinken van de Titanic overleefde.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Pekinees hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*