Home » Hondenrassen » Picardische Herdershond   De Picardische Herdershond is een slungelige herdershond met een sterk bot en een stevige bouw. Picardische Herdershonden brachten eeuwen door als onafhankelijke onafhankelijke probleemoplossers, dus vroege socialisatie en positieve training zijn nodig om hun koppige streak het hoofd te bieden.

Over de Picardische Herdershond

Je kunt een Picardische Herdershond een mijl verderop zien dankzij zijn rechtopstaande oren die 4 tot 5 centimeter hoog zijn, een golvende reekleurige of gestroomde vacht en een sterke staart die taps toeloopt naar een onderscheidende J-haak. Mannetjes staan ​​zo hoog als 26 inch, en vrouwtjes zo laag als 21 inch. De ogen zijn donker en glinsterend, en het rechthoekige hoofd is voorzien van shaggy wenkbrauwen, baard en snor – het beeld van een scherpzinnige en wereldlijke Fransman.


De Picardische Herdershond is een ideale metgezel voor sportieve eigenaars. Hun robuuste constitutie, behendigheid en grenzeloze energie maken hen enthousiaste partners in allerlei soorten sport, spel en buitenactiviteiten. Oefening is een must; langdurige ledigheid en verwaarlozing zullen deze gevoelige, super-slimme honden waarschijnlijk leiden tot destructief gedrag.

Picardische Herdershond hondenras

De Picardische Herdershond in het kort

De Picardische Herdershond is een oud ras ontwikkeld door de boeren en schapen herders van de regio Picardië in Noord-Frankrijk. Ze zijn middelgroot, stevig gebouwd en goed gespierd zonder omvangrijk, iets langer dan lang, met opvallende rechtopstaande natuurlijke oren, draadachtige vacht van gemiddelde lengte en een staart die reikt tot het spronggewricht en eindigt in een J-haak. Beweging is gratis en gemakkelijk, efficiënt en onvermoeibaar zodat ze de hele dag op de boerderij en op het veld kunnen werken. Ze zijn levendig en alert, opmerkzaam, rustig zelfverzekerd en kunnen afstandelijk zijn tegenover vreemden, maar mogen niet timide of nerveus zijn. Dit is een rustieke, werkende herdershond, zonder overdrijving of verfijning.

Voeding voor de Picardische Herdershond

De Picardische Herdershond moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Picardische Herdershonden zijn atletische, actieve hoektanden, dus houd er rekening mee dat uw hond voldoende goede voeding krijgt om aan zijn behoeften te voldoen. Omgekeerd zijn sommige honden gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelenzijn veilig voor honden, en die niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De dubbele laag van de Picardische Herdershond bestaat uit een zachte, dichte onderlaag voor isolatie bedekt met een ruige, draadachtige, waterdichte toplaag. Tijdens het afstotenseizoen , zal elke dag of twee borstelen met een hark en een gladde borstel het dode haar verwijderen voordat het op de vloer en meubels belandt. De rest van het jaar hoeft een Picardische Herdershond slechts eenmaal per maand te worden geborsteld. Het ras mag slechts af en toe worden gebaad en shampoos worden geformuleerd voor frisse vachten. Zoals bij alle rassen moeten de nagels van de Picard regelmatig worden geknipt.

Oefeningen voor de Picardische Herdershond

De Picardische Herdershond is gefokt om te werken op het veld en is actief en atletisch, met veel uithoudingsvermogen en drive. Dit energierijke ras heeft veel dagelijkse oefening en mentale stimulatie nodig. De Picard moet een goede uitlaatklep hebben voor al zijn energie, anders kan hij destructief en ongelukkig worden. Eigenaren mogen elke dag minstens één lange wandeling maken. Picards zijn ook uitstekende metgezellen tijdens wandelingen en fietstochten, en ze genieten van zwemmen en spelen ophalen. Veel Picards nemen deel aan behendigheid, volgen, gehoorzaamheid, Schutzhund (bescherming), flyball, Franse ringsport, rally en herderswedstrijden.


Een jonge Picardische Herdershond opvoeden

Zoals bij alle rassen zijn vroege socialisatie- en puppytrainingslessen een must. Training moet zo vroeg mogelijk beginnen om te voorkomen dat slechte gewoonten zich ontwikkelen. Picards hebben een koppige streak, maar ze zijn zeer intelligent en enthousiast om te behagen, dus training is meestal vrij eenvoudig. Ze reageren eerder op lof en genegenheid dan op voedsel en reageren waarschijnlijk niet op harde trainingsmethoden.

Gezondheid van de Picardische Herdershond

Picardische Herdershond zijn over het algemeen een gezond ras. Zoals alle rassen kunnen er gezondheidsproblemen zijn. Sommige honden kunnen geconfronteerd worden met deze gezondheidsuitdagingen in hun leven, maar de meerderheid van Picardische Herdershonden zijn gezonde honden.

Aanbevolen gezondheidstest

Heup evaluatie
Oogarts Evaluatie

Geschiedenis van de Picardische Herdershond

Frankrijk bleef een landbouwnatie lang nadat de industriële revolutie in andere delen van Europa begon. En zelfs vandaag zijn vee en zuivelproducten een integraal onderdeel van het Franse nationale karakter. Onder de vele weidehonden die door de eeuwen heen door Franse herders zijn ontwikkeld, is de Picardische Herdershond (kale ZHAY plas CARR) misschien wel de oudste.

Deze rustieke herder werd naar verluidt naar Noord-Frankrijk gebracht door de Midden-Europese Kelten die Gallië binnenvielen in de prehistorie. Hoewel niet elke autoriteit deze theorie onderschrijft, kunnen allen het erover eens zijn dat de Picardische Herdershond een ras van grote oudheid is, met nauwe familiebanden met Franse herders als de Briard en Beauceron.

De naam van het ras is afgeleid van zijn thuisregio, Picardië. (In sommige landen staat de Berger Picard bekend als de Picardische herder.) Picardië, tegenwoordig onderdeel van de regio Hauts-de-France, is altijd bekend geweest als een groot agrarisch centrum en de thuisbasis van kilometers rijke weiden. Het is dan ook geen verrassing dat de boeren en veehouders van de regio zo trots waren op hun inheemse herdershond. Het werd tentoongesteld in de eerste hondenshow van Frankrijk, in 1863, en tegen de eeuwwisseling waren toegewijde fokkers aan het werk om het rastype van Picard te repareren.

De twee wereldoorlogen in de 20e eeuw decimeerden de Europese populaties van veel rassen, maar de verwoestingen van de oorlog waren vooral zwaar op de Picard. Picardië, in de vallei van de rivier de Somme, was de plaats van hevige gevechten in beide oorlogen, waardoor serene weiden in dodelijke velden veranderden. De Picard is bijna uitgestorven, maar deze pittige en assertieve hond, hoewel nog steeds zeldzaam, heeft de afgelopen jaren een comeback gemaakt. De zichtbaarheid van het ras werd vergroot toen een Picardische Herdershond de titelrol speelde in de film ‘Vanwege Winn Dixie 2005’. Het ras kreeg in 2015 nog een scheut erkenning, toen de Berger Picard Club of America werd toegelaten tot de Nederlandse Kennel Club.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Picardische Herdershond hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*