Home » Hondenrassen » Plott Hound   De Plott Hound is een hond met een nieuwsgierige naam met en een unieke geschiedenis. De ruige, meedogenloze jachthond die thuis een zachte knuffelkont is, maar onverschrokken, onverzoenlijk en gewaagd op het werk. Deze opvallende scenthound is de staatshond van North Carolina.

Over de Plott Hound

De hond met de merkwaardige naam (daar komen we nog op) en de unieke geschiedenis (daar komen we ook op) is een gestroomlijnde, langstaartige, lichtvoetige jager die tot 55 centimeter op de schouder staat. De flitsende jas heeft een reeks gestroomde streeppatronen, van zwart met gouden vlekken tot vlammend oranje en roodbruin, naast enkele effen kleuren. De middellange oren hangen sierlijk, en het leer van de neus, lippen en oogranden is zwart en veroorzaakt een nieuwsgierige en zelfverzekerde uitdrukking.


De Plott Hound in het kort

Een jachthond met opvallende kleuren die traditioneel groot wild naar baai of boom brengt, de Plott Hound is intelligent, alert en zelfverzekerd. Bekend om uithoudingsvermogen, uithoudingsvermogen, behendigheid, vastberadenheid en agressiviteit tijdens het jagen, combineert de krachtige, goed gespierde, maar gestroomlijnde Plott Hound moed met atletisch vermogen.

plott houndVoeding voor de Plott Hound

De Plott Hound moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De gladde, fijne, glanzende vacht van de Plott kan elke tint gestroomd zijn (een gestreept of gestreept patroon van donker haar opgelegd op een lichtere achtergrond), effen zwart of een zadel of markeringen hebben. Het vereist minimaal onderhoud, met slechts een wekelijkse borstelbeurt met een zachte borstel of een hondenhandschoen om vuil en losse haren te verwijderen. Af en toe een bad kan helpen voorkomen dat hij een hondengeur krijgt. De oren van de Plott moeten regelmatig worden geïnspecteerd op puin of overtollige was en indien nodig worden gereinigd met zacht gaas en een oorreinigingsoplossing – de hondenfokker of de dierenarts kan een goed merk aanbevelen om te gebruiken. De nagels moeten vaak worden geknipt als ze niet op natuurlijke wijze worden versleten.

Oefeningen voor de Plott Hound

Plotts zijn zware, meedogenloze atleten die veel beweging en buiten nodig hebben. De standaard van het ras zegt: “Bekend om uithoudingsvermogen, uithoudingsvermogen, behendigheid, vastberadenheid en agressiviteit tijdens het jagen, combineert de krachtige, goed gespierde, maar gestroomlijnde Plott moed met atletisch vermogen.” Dagelijkse krachtige oefening zoals lange wandelingen of hardlopen of speelsessies met zijn eigenaar zal helpen om de Plott mentaal en fysiek gezond te houden. Omdat de Plott extreem prooidreven is, moet hij altijd aangelijnd zijn.

Een jonge Plott Hound opvoeden

De Plott is intelligent, alert en zelfverzekerd. Hij kan een staart-kwispelende, mensenminnende hond zijn, maar kan een beetje afstandelijk zijn, omdat hij extreem slim en gefocust is. Puppy’s moeten grondig worden gesocialiseerd met een zachte blootstelling aan een breed scala aan mensen en andere dieren. Potentiële eigenaars moeten een energieke puppy plannen die veel aandacht vereist. Vanwege zijn intelligentie heeft de Plott mentale stimulatie nodig om hem bezig te houden, of hij zal manieren vinden om zichzelf te amuseren die ongewenst kunnen zijn. Plotts kunnen voedsel of speelgoed agressief worden en moeten worden getraind om dit gedrag te vermijden. Eigenaren moeten bereid zijn om de “stem” van de Plott af en toe thuis te horen.


Gezondheid van de Plott Hound

Plott Hounds zijn over het algemeen gezonde honden. Een verantwoordelijke fokker zal de ouders van de hond laten screenen op gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie. Hangende oren zoals de Plott’s kunnen gevoelig zijn voor infecties , dus de oren moeten regelmatig worden gecontroleerd. De tanden moeten vaak worden gepoetst met een tandpasta die is ontworpen voor honden. Regelmatige bezoeken aan de dierenarts voor controles en parasietenbestrijding helpen de Plott een lang, gezond leven te garanderen.

Geschiedenis van de Plott Hound

Uniek onder de zes coonhound-rassen, stamt Plott Hounds niet af van Engelse Foxhounds maar van Duitse ‘Hanover-honden’. In 1750 arriveerde een Duitse immigrant met de naam Johannes Plott in Noord-Carolina. Bij hem waren vijf Hanover-honden die hij uit het oude land had meegebracht. Plott vestigde zich in de bergen, waar hij een gezin grootbracht en op beren jaagde met zijn honden. Zijn zoon, Henry, fokte het familiepakket uit lokale voorraad en produceerde een big-game jager oorspronkelijk bekend als “Plott’s hound.”

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Plott Hound hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*