Home » Hondenrassen » Podenco Ibicenco   De Podenco Ibicenco is een lenige en langbenige bezoeker uit het begin van de beschaving, gefokt als een konijnen jager op de rotsachtige kust van de Balearen in Spanje. Podenco Ibicenco’s hebben sprinters en springers van wereldklasse nodig die voldoende ruimte hebben om hun motoren te luchten.

Over de Podenco Ibicenco

Podenco Ibicenco’s zijn lenige en langbenige bezoekers vanaf het begin van de beschaving. Studenten kunstgeschiedenis zullen het langwerpige hoofd, met zijn grote rechtopstaande oren, herkennen als een bekend motief van het oude Egypte. De elegante, pittige body staat 22,5 tot 27,5 inch op de schouder, met vachtkleuren van effen rood of wit, of rode en witte patronen. Het roze-gekleurde leer van de neus, oogranden en lippen – samen met barnsteen- of karamelogen – vullen de vacht perfect aan. De stille gratie van het ras wordt vaak beschreven als hertenachtig.


De Podenco Ibicenco in het kort

De strakke lijnen van de Podenco Ibicenco, de grote oren en het lichte pigment geven het een uniek uiterlijk. Een jachthond wiens steengroeve voornamelijk konijnen is, deze oude hond werd duizenden jaren gefokt met functie van primordiaal belang. Lenig en pittig, de Podenco Ibicenco bezit een hertachtige elegantie gecombineerd met de kracht van een jager. Sterk, zonder er zwaar gespierd uit te zien, is de Podenco Ibicenco een hond van matiging. Met uitzondering van de oren, moet hij niet extreem of overdreven lijken.

Podenco IbicencoVoeding voor de Podenco Ibicenco

De Podenco Ibicenco moet hondenvoer van hoge kwaliteit krijgen dat geschikt is voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts of de fokker van de hond als u vragen of opmerkingen heeft over het gewicht of dieet van uw hond.

Uiterlijke verzorging

Podenco Ibicenco vacht zijn er in gladde en draadvarianten, met een breed scala aan hoe overvloedig de draadlaag kan zijn. Beide variëteiten moeten rechtop worden verzorgd en moeten wekelijks worden gecontroleerd om ophoping van was en puin te voorkomen, wat kan leiden tot een infectie. De tanden moeten vaak worden gepoetst, indien mogelijk dagelijks, met een tandpasta die is geformuleerd voor honden.

Oefeningen voor de Podenco Ibicenco

Podenco Ibicenco’s zijn zeer atletisch en vereisen veel oefening. Het is niet ongewoon voor een Podenco Ibicenco om in staat te zijn om vijf of zes voet van een staande positie te springen, dus een lange, veilige omheining is de orde van de dag voor eigenaren van dit ras. De Beezer zal genieten van krachtige dagelijkse speelsessies met zijn eigenaar of met andere honden, of hij kan een paar keer per dag lange wandelingen maken. De Podenco Ibicenco heeft een zeer sterke prooidrift en mag niet worden losgelaten in een ongecontroleerde omgeving, omdat hij geneigd is om onmiddellijk na een waargenomen prooi op jacht te gaan. Het ras is een prachtige metgezel voor een regelmatige jogger.

Een jonge Podenco Ibicenco opvoeden

Podenco Ibicenco’s zijn veelzijdig en trainbaar en zijn uitstekende huisdieren. Het ras is gelijkmoedig, aanhankelijk en loyaal. De Podenco Ibicenco is een beetje afstandelijk maar een zachtaardige, familiegerichte huisgenoot. Alert en waakzaam voor vreemden, het zijn toch vriendelijke en extraverte honden. Puppy’s moeten vrolijk, speels en gezond zijn. Vroege socialisatie en puppytraining worden aanbevolen. Podenco Ibicenco’s blinken uit in een aantal hondensporten, waaronder kunstaascoursing, gehoorzaamheid, behendigheid, rally en tracking.


Gezondheid van de Podenco Ibicenco

Podenco Ibicenco zijn over het algemeen gezonde honden, hoewel er enkele voorwaarden zijn waaraan het ras gevoelig kan zijn. Deze omvatten heupdysplasie , oogziekte, auto-immuun thyroiditis en aangeboren doofheid. Verantwoordelijke fokkers zullen hun voorraad screenen op omstandigheden die het ras kunnen beïnvloeden. De website van de nationale ouderclub van het ras, de Podenco Ibicenco Club van Nederland, biedt gedetailleerde informatie over de gezondheid van het ras. Regelmatige bezoeken aan de dierenarts voor controles en parasietenbestrijding helpen de hond een lang, gezond leven te garanderen.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
BAER-testen
Oogarts Evaluatie
Schildklier evaluatie

Geschiedenis van de Podenco Ibicenco

Ibiza is een van de Balearen, voor de mediterrane kust van Spanje. Ongeveer 3000 jaar geleden brachten Fenicische handelaren eerst Egyptische honden naar het rotsachtige eiland. Eilandbewoners gebruikten pakketten van deze honden als konijnenjagers. Eten was schaars op ruig Ibiza. Voor honden en jagers was het achtervolgen van konijnen geen sport – het was eerder een kwestie van eten of honger lijden. Deze vele eeuwen later zijn Ibizanen nog steeds vasthoudende mensen gezegend met een enorme snelheid.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Podenco Ibicenco hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*