Home » Hondenrassen » Pointer   De Pointer is de ultieme uitdrukking van de kracht en gratie van dit hondenras. De naam van het ras is de functiebeschrijving: Pointers jagen op wildvogels en ze wijzen deze al eeuwen aan. De Pointer heeft een hoog energielevel en is een uitstekende metgezel voor hardlopers.

Over de Pointer

De nobele Pointer is de ultieme uitdrukking van de kracht en gratie van honden. Onbetwiste aristocraten van de sportwereld, Pointers dragen zichzelf trots en zijn in staat tot grote snelheid en behendigheid. De vacht is verkrijgbaar in verschillende kleuren, effen of in patronen – maar zoals de toegewijden van het ras graag zeggen, een goede pointer kan geen slechte kleur zijn. Een groot mannetje kan 28 centimeter op de schouder staan ​​en tot 50 kilo wegen; een klein vrouwtje weegt misschien slechts 45 kilo en staat 45 centimeter.






De Pointer in het kort

De Pointer is voornamelijk gefokt voor sport in de buitenlucht; hij moet onmiskenbaar kijken en de rol spelen. Het ideale exemplaar geeft de onmiddellijke indruk van compacte kracht en behendige gratie; het hoofd nobel, trots gedragen; de uitdrukking intelligent en alert; het gespierde lichaam dat zowel blijvend vermogen als streepje toont. Hier is een dier wiens beweging hem laat zien als een wakkere, hard rijdende jachthond met uithoudingsvermogen, moed en het verlangen om te gaan. En in zijn uitdrukking zijn de loyaliteit en toewijding van een echte vriend van de mens.

pointerVoeding voor de Pointer

De Pointer moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel geproduceerd of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De korte, dichte, glanzende vacht van de Pointer vereist minimaal onderhoud. Een wekelijkse poetsbeurt met een zachte borstel of een hondenhandschoen helpt om vuil en losse haren te verwijderen en de hond er op zijn best uit te laten zien. De oren moeten regelmatig worden geïnspecteerd en indien nodig worden gereinigd met zacht gaasje en een oorreinigingsoplossing – uw dierenarts kan een goed merk aanbevelen om te gebruiken. De nagels moeten vaak worden getrimd als ze niet op natuurlijke wijze worden versleten, omdat te lange nagels de hond ongemak en problemen met lopen en rennen kunnen veroorzaken.

Oefeningen voor de Pointer

De atletische, uitbundige Pointer is een zeer actief sportras en vereist elke dag veel beweging om hem gezond en gelukkig te houden. Dit kan in de vorm van lange dagelijkse wandelingen en krachtige spelsessies met zijn eigenaar. Het bieden van een veilig omheinde tuin waar de Pointer voluit kan rennen en wat van zijn vermaarde ‘jacht de hele dag’ kan verbranden, is gunstig en zorgt voor een kalmere, meer tevreden metgezel in het huis. Het ras oefent ook lichaam en geest uit door deel te nemen aan hondensporten zoals veldevenementen, gehoorzaamheid, tracking, behendigheid , rally en andere activiteiten waarvan hond en eigenaar kunnen genieten.

Een jonge Pointer opvoeden

Het beminnelijke, gelijkmatige karakter en de alertheid van de Pointer maken hem tot een sympathieke en trainbare metgezel, zowel in het veld als thuis. Pointers zijn veelzijdig! Velen hebben meerdere titels voor en na hun naam, wat aangeeft dat ze hun inherente talenten kunnen perfectioneren en gelukkig nieuwe kunnen leren. Van Pointers is ook bekend dat ze uitblinken in service- en therapiewerk, evenals in zoek-en-reddingsacties.






Gezondheid van de Pointer

Pointers zijn over het algemeen zeer gezonde honden en verantwoordelijke fokkers zullen hun voorraad screenen op gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie en oogaandoeningen. Net als andere grote en diep bovenlijf honden, kunnen Pointers een opgeblazen gevoel , een plotselinge, levensbedreigende maagaandoening ervaren. Eigenaren moeten leren waar ze op moeten letten en wat ze moeten doen als ze zich voordoen. De oren van de pointer moeten regelmatig worden gecontroleerd op tekenen van infectie en de tanden moeten vaak worden geborsteld met een tandpasta die is ontworpen voor honden.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Oogarts Evaluatie
Schildklier evaluatie

Geschiedenis van de Pointer

De naam van het ras is ook de functiebeschrijving: Pointers wijzen, en ze wijzen vogels al eeuwen aan. In de dagen voor geweren, jaagden Britse aanwijshonden op hazen samen met snorhonden. De Pointer zou prooi vinden en aangeven, en de honden achtervolgden. In de jaren 1700, met de opkomst van het schieten met vleugels, werd de Pointer een toegewijde en duurzame jachthond. Bij het aanwijzen en ophalen van spelvogels hebben Pointers weinig leeftijdgenoten – en hun fans zeggen dat geen enkele hond het beter doet.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Pointer hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*