Home » Hondenrassen » Portugese Podengo   De Portugese Podengo is levendig, behendig, speels, alert, zeer intelligent maar niet altijd gemakkelijk te trainen, onafhankelijk maar toch liefhebbend met het gezin en soms achterdochtig tegenover vreemden. De twee maten van het ras hebben verschillende taken: de grotere jaagt op herten en zwijnen en de middelgrote jaagt op konijnen. In de VS zijn ze succesvol in coursing, behendigheid, neuswerk, schuurjacht, rally en in de exterieurring.

Over de Portugese Podengo

De Podengo is een robuuste coursing hound die in twee maten wordt geleverd: medio (medium, staande 33 tot 45 centimeter op de schouder) en grande (groot, 46 tot 60 centimeter). Ze hebben ook twee vachttypen: glad en draadhaar. De enthousiasten van het ras beschrijven het als ‘primitief’, dat wil zeggen, het is een rustieke, no-nonsense windhond onaangeroerd door rages en mode sinds hij eeuwen geleden op het Iberisch schiereiland aankwam. Onder hun onderscheidende kenmerken zijn grote, rechtopstaande, driehoekige oren; een piramidevormige kop die taps toeloopt naar de neus; en zoet expressieve, amandelvormige ogen.


Podengos zijn over het algemeen grappige honden die graag spelen. Ze vermaken zich gemakkelijk met speelgoed, achtervolgen elkaar en stalken elkaar rond het huis en de tuin. Ze zijn zeer intelligent en leren heel snel nieuwe dingen. Omdat ze echter een waakzame hond zijn, zijn ze niet zo gemakkelijk in de omgang en speels met vreemden en kunnen ze kleinere dieren zoals honden en katten als prooi zien. Ze kunnen in het begin behoorlijk gereserveerd zijn en liever vreemden begroeten op hun eigen voorwaarden. Ze zijn zeer tolerant en meegaand, enthousiast om hun familieleden te plezieren en de meeste verzoeken die we van hen doen, te accepteren.

Voeding voor de Portugese Podengo

De Podengo moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel geproduceerd of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Als primitieve hond zal de Podengo alleen jagen als hij de gelegenheid krijgt. Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Portugese PodengoUiterlijke verzorging

De draadharige Podengos werpen in secties. Het is belangrijk om regelmatig te borstelen om dood haar te verwijderen. De honden met een gladde laag moeten iets minder verzorging nodig hebben; af en toe borstelen volstaat. Geen enkele jas mag worden gestript. Afgezien van de normale wekelijkse verzorging, zal het af en toe een bad ze schoon houden en er op hun best uitzien. Hun nagels moeten regelmatig worden geknipt met een nagelknipper of slijper om overgroei, splijten en barsten te voorkomen. Hun oren moeten regelmatig worden gecontroleerd om een ​​opeenhoping van was en puin te voorkomen, wat kan leiden tot infectie. Tanden moeten regelmatig worden geborsteld.

Oefeningen voor de Portugese Podengo

Podengo’s zijn geweldige waakhonden en metgezellen. Ze zijn erg speels en snel te leren, maar niet altijd gemakkelijk te trainen. Beide variëteiten worden gerespecteerd als veelzijdige jagers en metgezellen die al hun zintuigen gebruiken, evenals hun behendigheid, snelheid en uithoudingsvermogen, afzonderlijk of in packs. De middelgrote is intenser en energieker dan de grote, die wel graag op de bank ontspant.

Een jonge Portugese Podengo opvoeden

Podengos zal de onvoorbereide eigenaar zowel verrassen als testen. Ze vereisen een stevige training of ze vinden hun eigen avonturen, maar ze worden gemakkelijk gemotiveerd door eten en plezier. Om het meeste plezier uit uw Podengo te halen, verhoogt u de meest ontspannen en tolerante Podengo die u kunt door hem naar trainingslessen te brengen en zoveel mogelijk vroege socialisatie te bieden.


Gezondheid van de Portugese Podengo

Verantwoordelijke fokkers screenen hun voorraad op gezondheidsproblemen zoals voedsel- en contactallergieën, hypothyreoïdie en doofheid. Aangezien er in het land van herkomst geen gezondheidsonderzoek wordt gedaan, moeten gezondheidstests worden beschouwd als een basis om informatie te verzamelen. De positie van de Amerikaanse ouderclub is er een die de voorkeur geeft aan testen op ‘verlichting in plaats van eliminatie’.

Geschiedenis van de Portugese Podengo

De waarschijnlijke oorsprong van de Portugese Podengo is met de primitieve, multifunctionele jachthonden verkregen, gebruikt en verspreid door Fenicische handelaren tijdens de omvaart van Afrika in 600 voor Christus en het bereiken van Portugal in de jaren 700 voor Christus. Dit blijkt uit artefacten gevonden onder de kathedraal van Lissabon. De Podengos zijn in Portugal in verschillende maten ontwikkeld vanwege hun functionaliteit, de grootste is de Podengo Grande, die werd ontwikkeld voor de jacht op herten en wilde zwijnen. Het zal groot wild uitputten en vasthouden en op het geweer van de jager wachten. De Podengo Medio, die iets kleiner was, werd gebruikt voor de jacht op konijnen. Vanwege de relatieve isolatie van Portugal aan de westrand van Europa, evolueerde de Medio naar zijn huidige vorm zonder veel invloed van andere rassen en als gevolg daarvan heeft het sterkst gevestigde en homogene type en de grootste genetische stabiliteit van de drie groottes. De Medio belichaamt het authentieke type van de Portugese Podengo.

De Portugese Podengo is een van de tien nationale honden van Portugal en heeft de eer het symbool te zijn van de Portugese Kennel Club (de Clube Portugues de Canicultura of CPC). De Club do Podengo Portugues (CPP) is de nationale rasvereniging in Portugal. Ironisch genoeg voor dit ras, dat in de maten Medio en Pequeno de afgelopen 2000 jaar is geëvolueerd als een hond van het volk, hebben de inspanningen om het ras in de afgelopen 100 jaar te redden en te verbeteren, veel leden van de hogere klassen van Portugal betrokken, die zagen in deze en de andere negen inheemse rassen een essentieel element van het nationale patrimonium.

De eerste rasechte Portugese Podengos kwamen in de jaren 1990 naar de Verenigde Staten en wonen nu in meer dan vijfenveertig staten. De eerste gedocumenteerde Portugese Podengo’s van elke omvang in Amerika waren de draadharige Portugese Podengo Medios die in augustus 1994 werden geïmporteerd.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Podengo Português hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*