Home » Hondenrassen » Portugese Pointer   De Portugese Pointer is een heel oud jachtras gefokt om nauw samen te werken met zijn handler. Ze zijn enthousiast in hun werk en zeer toegewijd aan hun eigenaar.

Over de Portugese Pointer

De Portugese Pointer wordt beschouwd als een middelgrote hond. Als sporthond hebben ze behoorlijk wat energie, vooral als ze jong zijn. Hun aanhankelijke aard is zo intens dat de Portugese standaard het beschrijft als soms “ongepast en onhandig.” Dit ras is zeer winterhard en is in staat tot een groot uithoudingsvermogen en toewijding. Kalm en erg sociaal, ze kunnen enigszins hooghartig zijn tegenover andere honden. Nieuwsgierig van aard, ze werken met doorzettingsvermogen en levendigheid en zijn altijd een enthousiaste jager die in nauw contact blijft met zijn geleider.


Voeding voor de Portugese Pointer

De Portugese Pointer moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel geproduceerd of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Portugese Pointer hondenrasUiterlijke verzorging

Portugese pointers vereisen minimale verzorging vanwege hun korte, strakke jassen, maar ze lijken allemaal toch te genieten van een mooie borstelbeurt met een rubberen borstel van het type curry, wat ook helpt om dood haar te verwijderen. Over het algemeen is hun harde vacht goed in het afstoten van vuil, dus frequente baden zijn niet nodig. Er wordt routine-aandacht voor nagels, tanden en oren verwacht.

Oefeningen voor de Portugese Pointer

De Portugese Pointer is een sporthond en houdt van rennen en jagen, zelfs als hij alleen maar vlinders in de achtertuin aanwijst of een wandeling maakt. Omdat ze nog steeds zeer sterke jachtinstincten behouden, is off-lead, veilige oefening de sleutel tot een gelukkige hond, mentaal en fysiek. Jonge honden hebben behoorlijk wat energie, vooral mannetjes, maar het ras doet het heel goed rustig leven als huishond zolang ze dagelijks buiten mogen sporten.

Een jonge Portugese Pointer opvoeden

De Portugese Pointer is een uiterst vriendelijke en toegewijde sporthond. Ze zijn erg slim en vrij gemakkelijk te trainen. Vanwege hun zeer aanhankelijke aard, kunnen ze worden beschouwd als een “zachte” hond, die vaak een zachtere benadering van training vereist.


Gezondheid van de Portugese Pointer

Portugese Pointer zijn over het algemeen een zeer robuust, gezond ras. Er zijn geen gezondheidsproblemen die specifiek zijn voor het ras, maar er moet op worden gelet dat fokhonden en hun familieleden geen bekende gezondheidsproblemen hebben, waaronder epileptische aanvallen, heupdysplasie en vroege kanker of auto-immuunziekten.

Aanbevolen gezondheidstests

Heupdysplasie
Patella-evaluatie
Oogonderzoek
Auto-immuun thyroiditis

Geschiedenis van de Portugese Pointer

De Portugese Pointer is ontstaan ​​op het Iberisch schiereiland. Het bestaan ​​ervan in Portugal kan worden teruggevoerd tot de 12e eeuw. Het werd oorspronkelijk gefokt in koninklijke kennels voor gebruik in valkerij en wordt nog steeds door valkeniers in Portugal gebruikt. In de 16e eeuw werd het bekend als de perdigueiro en ontleende deze naam aan het Portugese woord “perdiz” dat “patrijs” betekent. In de 18e eeuw vestigden veel Engelse families in de wijnproductie zich in de regio Porto en leerde het Portugese jachtras kennen, dat vervolgens naar Engeland werd gebracht, waar ze een rol speelden in de oorsprong van de Engelse aanwijzer.

In de 19e eeuw, toen Portugal aanzienlijke sociale ontberingen doormaakte, begon het ras echter geleidelijk aan achteruit te gaan. Pas in de jaren 1920 probeerden sommige fokkers het ras te redden door enkele van de oude Portugese honden in het ontoegankelijke noorden van Portugal te lokaliseren. Het Portugese stamboek werd vervolgens opgericht in 1932 en de rasstandaard in 1938. Vandaag, na minstens duizend jaar, heeft het ras nog steeds veel van dezelfde conformatie en functionele eigenschappen als zijn voorouders.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Portugese Pointer hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*