Home » Hondenrassen » Portugese Waterhond   De Portugese Waterhond werd oorspronkelijk gefokt als een all-round vissershelper. De robuuste, middelgrote body van dit hondenras is bedekt met een laag strakke, laaguitlopende krullen. PWD’s zijn enthousiaste en atletische metgezellen gebouwd voor waterwerk.

Over de Portugese waterhond

De Portugese Waterhond is super-slim en zeer “biedbaar” – wat betekent dat hij gemakkelijk te trainen is en graag wil plezieren. De Portie kan in twee stijlen worden verzorgd: de retrieverclip (de hele jas wordt geknipt tot een centimeter lang, met de staartpunt op volledige lengte) of de meer check-me-out leeuwenclip, waarbij de jas op de achterhand en snuit wordt op de huid geknipt.


De Portugese Waterhond in het kort

Dit zeer intelligente utilitaire ras onderscheidt zich door twee vachttypen, hetzij krullend of golvend; een indrukwekkend hoofd van aanzienlijke breedte en goed geproportioneerde massa; een robuust gebouwd, goed gebreid lichaam; en een krachtige, dik gebaseerde staart, galant gedragen of doelbewust gebruikt als een roer. De Portugese waterhond geeft een onuitwisbare indruk van kracht, geest en degelijkheid.

Voeding voor de Portugese Waterhond

De Portugese Waterhond moet het goed doen op een kwalitatief hoogwaardig hondenvoer, of het nu commercieel is vervaardigd of thuis is bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Portugese WaterhondUiterlijke verzorging

De dichte, overvloedige vacht van de Portugese Waterhond is hypoallergeen maar vereist regelmatig en uitgebreid verzorgen. De vacht varieert qua uiterlijk van strak en krullend tot los en golvend. Het kan worden bewaard in de leeuwenklem (waar de vacht op de achterhand en de snuit op de huid wordt geknipt) of de retrieverclip (waar de hele vacht wordt geknipt tot een centimeter lang en de omtrek van de hond volgt). Afgezien van de normale wekelijkse verzorging, houdt een af ​​en toe bad de Portie schoon en ziet hij er op zijn best uit.

Oefeningen voor de Portugese Waterhond

Een atletisch, actief ras, de Portugese Waterhond vereist elke dag krachtige oefening om hem gezond en gelukkig te houden. Dit kan in de vorm van lange dagelijkse wandelingen en speelsessies met zijn eigenaar. Dit uiterst veelzijdige ras oefent ook lichaam en geest uit door deel te nemen aan hondensporten zoals gehoorzaamheid, volgen, behendigheid, rally , dokduiken en andere activiteiten waarvan hond en eigenaar kunnen genieten. Voor veel liefhebbers is waterwerk de meest speciale van alle trainings- en trainingsopties voor de Portie.

Een jonge Portugese Waterhond opvoeden

De Portugese waterhond is zeer intelligent en reageert goed op gehoorzaamheidstraining. Hij eist aandacht en menselijk contact en begroet vrienden en familie met ongebreideld enthousiasme. Het ras denkt vaak onafhankelijk en een Portie kan soms de wil van zijn eigenaar uitdagen. Hij heeft positieve trainingsmethoden nodig, evenals dagelijkse mentale en fysieke oefeningen. Porties kunnen soms te uitbundig zijn voor gezinnen met zeer jonge kinderen.


Gezondheid van de Portugese Waterhond

Portugese waterhonden zijn over het algemeen gezond en verantwoordelijke fokkers testen hun stam op gezondheidsstoornissen en communiceren regelmatig met andere toegewijde fokkers, samenwerkend voor de gezondheid van het ras en het behoud van de unieke kwaliteiten van het ras. De oren van een Portie moeten regelmatig worden gecontroleerd op tekenen van infectie en de tanden moeten vaak worden gepoetst met een tandpasta die is ontworpen voor honden.

Aanbevolen gezondheidstests

Oogarts Evaluatie
Heup evaluatie
PRA Optigen DNA-test
GM-1 DNA-test
JDCM DNA-test

Geschiedenis van de Portugese Waterhond

De Portugese Waterhond leefde ooit langs de kust van Portugal en werd gebruikt om vissen in netten te drijven, verloren uitrusting op te halen en te fungeren als een boodschapper tussen schepen en kust. Vissers rekenden op de sterke en gespierde honden als hardwerkend en zeewaardig. Ze reden in trawlers van de warme Atlantische wateren van Portugal naar de ijskoude wateren voor de kust van IJsland. Technologie heeft hem uiteindelijk ontslagen van zijn werk, maar Porties worden nog steeds gebruikt voor waterredding.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Portugese Waterhond hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*