Home » Hondenrassen » Puli   Geen enkel ander ras kan worden verward met de Puli, een compacte maar krachtige herder bedekt van kop tot staart met overvloedige, natuurlijk voorkomende koorden. Deze behendige en trouwe kleine dynamo’s zijn gefokt om nauw met mensen samen te werken en leren snel.

Over de Puli

Ten eerste zijn er die dreadlocks, het onmiddellijk herkenbare kenmerk van de Puli (uitgesproken als “Poo-lee” – “Pulik” is het meervoud). De natuurlijk voorkomende koorden van de jas zijn wollig, dicht en weerbestendig. Puli-jassen, zowel vastgebonden als geborsteld, vergen veel aandacht. Onder de dreads bevindt zich een compacte maar krachtige hond, die 33 tot 40 centimeter op de schouder staat. De Puli is opmerkelijk behendig en licht in de voeten en verdient een reputatie als de “acrobaat van de hondenwereld”.


De Puli in het kort

De Puli is een compacte, vierkant ogende, goed uitgebalanceerde hond van gemiddelde grootte. Hij is krachtig, alert en actief. Opvallend en zeer karakteristiek is de ruige vacht die hem, in combinatie met zijn lichtvoetige, onderscheidende beweging, geschikt heeft gemaakt voor het inspannende werk van het hoeden van kuddes op de vlakten van Hongarije. Behendigheid, gecombineerd met gezond verstand en lichaam, is van het grootste belang voor de juiste uitvoering van deze eeuwenoude taak.

puliVoeding voor de Puli

De Puli moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel geproduceerd of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De Puli kan worden vastgebonden, geborsteld of met een geknipte jas. Totdat een Puli-puppy 8 tot 10 maanden oud is, is er geen verzorging nodig, behalve regelmatig baden en oren en knarsende nagels. Wanneer de ondervacht van de Puli begint binnen te komen, zal de vacht dik en mat aanvoelen aan je vingers. Je begint natuurlijke scheidingen in de vacht te voelen, waarbij het haar dicht bij de huid lijkt te klonteren. Dit is het begin van een koord. Op dit moment kunt u deze zachte klonten van elkaar scheiden door ze met uw vingers uit elkaar te trekken. Koorden zijn eenvoudigweg “georganiseerde matten” die met de tijd zijn aangehaald. Dit is een proces dat vele malen zal worden herhaald in de loop van ongeveer zes tot negen maanden. Zodra de vacht verschillende koorden heeft, hoef je alleen maar de hond te wassen wanneer nodig en de koorden te scheiden – een goed moment om dit te doen is terwijl je tv kijkt en iets nodig hebt om met je handen te doen. De nationale ouderclub van het ras, de Puli Club of America, biedt een aantal artikelen over verzorging op de website van de club.

Oefeningen voor de Puli

De Puli is een high-drive hond die zowel fysieke als mentale stimulatie vereist. In feite is mentale oefening net zo belangrijk als lichamelijke oefening voor dit ras. Gerenommeerde fokkers waarschuwen mensen om de lichamelijke oefening niet te overdrijven wanneer de hond jong is en de groeischijven nog niet zijn gefuseerd of gesloten. De Puli blinkt uit in hondensporten, waaronder hoeden, gehoorzaamheid en behendigheid, naast andere activiteiten.

Een jonge Puli opvoeden

Dit is een ras dat mentaal actief moet worden gehouden. Pulik is ongelooflijk intelligent, wendbaar en loyaal, waardoor ze snel kunnen leren en ze streven ernaar hun eigenaars te plezieren. Ze lijden echter niet licht aan dwazen (er is een lopende grap dat je heel slim moet zijn om een ​​Puli te bezitten), en ze hebben een stevige maar eerlijke hand nodig. Dit is een eigenzinnig ras dat geen probleem heeft om je in het openbaar te vernederen, dus bereid je voor. Pulik zijn herdershonden en daarom geven veel van hen de controle niet gemakkelijk op. Ze zullen bevelen volgen, maar ze doen dingen op hun eigen manier. Ze geven niet om herhaling. Vooral bij puppy’s is het belangrijk om goed te socialiseren.


Gezondheid van de Puli

Gerenommeerde fokkers testen hun fokdieren op gezondheidsproblemen die bij vrijwel elk ras kunnen voorkomen. Fokkers die lid zijn van de Puli Club of America gaan akkoord met de richtlijnen van de club, waaronder Canine Health Information Center (CHIC) testen om te bepalen dat fokdieren vrij zijn van erfelijke ziekten. De CHIC-testen vereist door de ouderclub van het ras omvatten OFA- of PennHIP-screening op heupdysplasie, OFA-test voor patella, OFA-test voor degeneratieve myelopathie (DNA-test) en CERF-oogtesten (om de drie jaar te actualiseren). Aanvullende tests die kunnen worden uitgevoerd, maar niet verplicht zijn, omvatten OFA voor ellebogen, hart- en schildklier en de BAER-test (gehoor). Als u overweegt om een ​​Puli te krijgen, vraag dan aan de fokker of deze test voor deze voorwaarden, met name de vereiste tests van de club.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Oogarts Evaluatie
Patella-evaluatie
Degeneratieve Myelopathie DNA-test

Geschiedenis van de Puli

Er wordt gedacht dat Pulik ongeveer duizend jaar geleden door de Magyaren naar Europa werd gebracht, dezelfde Aziatische nomaden die de Vizsla in het Westen introduceerden. Pulik dreef grote kuddes schapen op de Hongaarse vlaktes en de geribde jas beschermde hen tegen de brute winters in de regio. Vandaag blijft het herdersinstinct van het ras sterk. Pulik zal alles proberen te hoeden: vogels, andere honden – zelfs peuters, met een zachte ruk aan de luier.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Puli hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*