Home » Hondenrassen » Pumi   Een compacte, behendige kleine herder van Hongaarse afkomst, de Pumi is gemakkelijk te herkennen aan een gekrulde kurkentrekker, tweederde rechtopstaande oren en opvallende grillige uitdrukking. Het ras is beroemd om zijn intelligentie, behendigheid en durf.

Over de Pumi

De Pumi (POO-mee; meervoud Pumik) werd opgevat als een compacte, snelle en onverschrokken schaapherder die in staat was kuddes te verplaatsen op de smalle wegen die de weiden van West-Hongarije met elkaar verbinden. In één oogopslag is het misschien moeilijk te geloven dat deze knuffelbezorger is geboren om zulk zwaar werk te doen. Met zijn jas van kurkentrekker krullen, ronde staart, expressieve oren en opvallend grillige look, is de Pumi allerlei schattige. Maar onder de krullen is een magere, diep bovenlijf met een schijnbaar eindeloze capaciteit voor werk en spel.


De Pumi in het kort

De Pumi is een middelgroot alert, intelligent, energiek en behendig Hongaars herdersras, afkomstig uit de zeventiende of achttiende eeuw uit de voorouderlijke Puli en gebruikt om vee, schapen en varkens te hoeden. Hij wordt gekenmerkt door zijn vierkante omtrek, krullende vacht, ronde staart en lange kop met halfopgerichte oren en grillige uitdrukking. De Pumi is ontstaan ​​in Hongarije, waar de weiden klein waren en het vee naar lokale velden werd gedreven om te grazen. Hij is een veelzijdige veehond, even vaardig in het verzamelen, besturen en houden van het vee binnen de grenzen zoals voorgeschreven door de herder, werkt zeer dicht bij het vee en gebruikt zijn stem en snelle beweging om het vee onder controle te houden.

pumiVoeding voor de Pumi

De Pumi moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel geproduceerd of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De vacht van de Pumi bestaat uit 50 procent zacht haar en 50 procent ruwer haar, allemaal even lang. Hij moet elke drie tot zes weken worden gekamd, gevolgd door een goede bevochtiging om de vacht weer te laten krullen. Eenmaal gekruld, kan de vacht worden getrimd om hem er netjes uit te laten zien. De Pumi werpt niet af, maar het haar komt naar buiten tijdens het verzorgen. Het gebruik van een föhn op de vacht van de Pumi wordt afgeraden, omdat hierdoor de karakteristieke krullen worden verwijderd.

Oefeningen voor de Pumi

De Pumi is zeer intelligent en energiek en heeft regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig. Ze zijn ook behoorlijk behendig en zullen over en onder dingen klimmen, en ze houden ervan om op hoge plaatsen te zijn om te zien wat er aan de hand is. Hun favoriete speelgoed zijn vaak tennisballen en vliegende schijven, en een Pumi vereist waarschijnlijk een goed achtervolgingsspel met deze. De kwaliteiten van het ras maken de Pumi steeds populairder in behendigheid , gehoorzaamheid en tal van andere hondensporten en metgezel evenementen.

Een jonge Pumi opvoeden

De Pumi is een denkende hond die elke nieuwe situatie moet beoordelen, dus het is van vitaal belang voor het ras te vroeg hebben socialisatie als puppies. Een Pumi leert snel en heeft een grenzeloze bereidheid om te werken zonder er obsessief over te zijn. Hij is een actieve hond, en als hij wordt voorzien van dagelijkse lichaamsbeweging en mentale activiteit, maakt hij een prachtige huishond. Omdat Pumik graag hun stem gebruikt, mag blaffen niet worden versterkt.


Gezondheid van de Pumi

Pumi’s zijn over het algemeen een zeer gezond ras en verantwoordelijke fokkers screenen op gezondheidsstoornissen zoals elleboog- en heupdysplasie , patella luxatie, degeneratieve myelopathie (DM) en oogaandoeningen. De website van de ouderclub van het ras, de Hongaarse Pumi Club of America , biedt gedetailleerde informatie over de gezondheid van Pumi.

Aanbevolen gezondheidstest

Heup evaluatie
Patella-evaluatie
PLL DNA-test
Degeneratieve Myelopathie DNA-test

Geschiedenis van de Pumi

Autoriteiten erkennen drie herdershonden die inheems zijn in Hongarije: de Mudi, Puli en Pumi. De Puli wordt beschouwd als de oudste, gevestigd in wat nu Hongarije is rond ad 800. Tussen 300 en 400 jaar geleden was de Puli gekruist met West-Europese herdershonden en terriërs om de Pumi te produceren. Jarenlang werd de Pumi beschouwd als een regionale variant van de Puli. Dit begon te veranderen in het begin van de 20e eeuw, toen de standaardisatie van de twee rassen begon.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Pumi hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*