Home » Hondenrassen » Pyreneese Berghond   De Pyreneese Berghond is een grote, dik gecoate en immens krachtige werkhond gefokt om schapen-stelende wolven en andere roofdieren op besneeuwde bergtoppen af ​​te schrikken. Pyrs zijn tegenwoordig vriendelijke metgezellen en waakzame bewakers van huis en gezin.

Over de Pyreneese Berghond

Vaak omschreven als ‘majestueus’, zijn Pyreneese Berghonden grote, immens sterke berghonden die tot 32 centimeter op de schouder staan ​​en vaak de weegschaal kantelen op meer dan 50 kilo. Deze standvastige bewakers vertonen meestal een zen-achtige kalmte, maar ze kunnen snel in actie komen en bewegen met gratie en snelheid om een ​​bedreiging te ontmoeten. De weelderige weerbestendige vacht is helemaal wit of wit met aftekeningen van mooie tinten grijs, bruin, roodbruin of das.


De Pyreneese Berghond in het kort

De hond uit de Grote Pyreneeën geeft de onmiskenbare indruk van elegantie en onovertroffen schoonheid, gecombineerd met een grote totale omvang en majesteit. Hij heeft een witte of voornamelijk witte vacht die markeringen van dassen, grijze of variërende tinten kan bevatten. Hij bezit een scherpe intelligentie en een vriendelijke, terwijl vorstelijke, uitdrukking. Zijn degelijkheid en coördinatie tonen een unieke elegantie van houding en beweging, onmiskenbaar het doel waarvoor hij is gefokt, het inspannende werk van het bewaken van de kuddes in alle weersomstandigheden op de steile berghellingen van de Pyreneeën.

Pyreneese BerghondVoeding voor de Pyreneese Berghond

Sommige eigenaren merken op dat de Pyreneese Berghond een relatief kleine hoeveelheid lijken te eten voor een hond van hun grootte. “Natuurlijk, als een andere hond wil wat er in zijn kom is, zullen ze het voedsel wegsnuffelen alsof ze in maanden niet hadden gegeten,” zegt een rasliefhebber. Een droog hondenvoer van hoge kwaliteit dat eiwitarm is en speciaal ontwikkeld voor grote rassen is een goed idee. Het ras is gevoelig voor zwellen of gastrische dilatatie-volvulus (GDV), wanneer de maag uitzet en draait. De oorzaken van een opgeblazen gevoel worden niet volledig begrepen, maar experts zijn het erover eens dat meerdere, kleine maaltijden per dag en het voorkomen van krachtige lichaamsbeweging rond de maaltijd de kans dat dit gebeurt kan verminderen.

Uiterlijke verzorging

Voor al hun overvloedige vacht hebben Pyreneese Berghonden niet veel verzorging nodig, omdat hun vacht vuil- en kluwenbestendig is. Ze hebben een dubbele vacht, met een lange buitenlaag en een zachte ondervacht. Ze zullen deze ondervacht met veel enthousiasme afwerpen – ‘leidend tot een sneeuwstorm’, zegt een eigenaar. Ze lacht: “Ze werpen in het voorjaar, na het werpen, ter ere van bepaalde druïdefestivals, en nadat je ze in een show hebt gezien!” schuur haar dat overal in het huis belandt. De nagels van de Pyr moeten regelmatig worden geknipt, omdat te lange nagels de hond ongemak kunnen bezorgen. De tanden moeten vaak worden gepoetst met een tandpasta die is ontworpen voor honden.

Oefeningen voor de Pyreneese Berghond

Pyreneese Berghonden zijn geen zeer actief ras. Het ras is ontwikkeld als veehouder en wordt sinds de oudheid gebruikt om kuddes te beschermen tegen wolven, beren en menselijke vijanden. Tijdens het werk patrouilleren ze in hun territorium, maar hebben ze de neiging om hun energie te sparen voor het afweren van alles wat hun kudde bedreigt. Matige lichaamsbeweging zoals wandelingen met hun eigenaar zal hen helpen gezond en gelukkig te blijven. Het ras oefent ook lichaam en geest uit door deel te nemen aan hondenactiviteiten zoals gehoorzaamheidsproeven en karren trekken.


Een jonge Pyreneese Berghond opvoeden

Pyreneese Berghonden werden gefokt om onafhankelijke denkers te zijn, om zonder begeleiding te werken en hun kudde te bekijken en te beschermen. Hoewel ze intelligent zijn, zal standaard gehoorzaamheidstraining met grote onverschilligheid worden beantwoord. Ze zien het nut van al dat zitten, hakken en blijven niet in. Ze laten hun verveling zien door elke taak uit te voeren die je belangrijk vindt met extreem trage reacties. Desalniettemin worden vroege socialisatie- en puppytrainingslessen aanbevolen om de Pyr een goede start te geven om een ​​goed aangepaste, goed gemanierde metgezel te worden.

Verantwoorde Pyreneese Berghonden- fokkers blonken uit in hun toewijding aan gezondheidsproblemen. De Great Pyrenees Club of America heeft benadrukt dat alle honden getest zijn op een verscheidenheid aan aandoeningen die het ras kunnen beïnvloeden, waaronder elleboog- en heupdysplasie, oogaandoeningen, luxerende patellassen en neurologische en immuun-gemedieerde aandoeningen. Sommige vormen van kanker voorkomen in het ras, evenals bloat, een levensbedreigende aandoening waarbij de maag plotseling uitzet en soms wendingen. Alle Pyr-eigenaars moeten zichzelf leren kennen om de tekenen van een opgeblazen gevoel te kennen en wat te doen als dit gebeurt.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Patella-evaluatie

Geschiedenis van de Pyreneese Berghond

Pyreneese Berghonden werden eeuwen geleden gefokt om te werken met herders en herdershonden in de Pyreneeën, de natuurlijke grens tussen Frankrijk en Spanje.

De taak van de Pyreneese Berghond was om de kudde te observeren en roofdieren af ​​te schrikken, of het nu wolven, beren of vee-rustlers betreft. Hun aangeboren geduld kwam goed van pas wanneer ze dagenlang bovenop een ijskoude berg zaten en niets anders te doen hadden dan naar schapen te kijken. Hun moed bij het verdedigen van de kudde is legendarisch.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Pyreneese Berghond hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*