Home » Hondenrassen » Pyrenese Mastiff of Mastín del Pirineo   De Pyrenese Mastiff is een eeuwenoud zeldzaam ras uit de Pyreneeën in Spanje, deze veehouder beschermde kuddes tegen wolven, beren en dieven. Tegenwoordig, terwijl het nog steeds een effectieve voogd is, hebben veel families de vreugde gevonden om de zachte en liefdevolle, maar onafhankelijke, Pyreneese Mastiff te bezitten.

Over de Pyrenese Mastiff

De Pyrenese Mastiff is vriendelijk tegenover mensen, kalm, nobel en zeer intelligent. Tegelijkertijd is hij moedig en trots op vreemden, van wie hij zich nooit terugtrekt. In zijn gedrag tegenover andere honden is hij goedaardig en zich bewust van zijn superieure kracht. Hoewel hij zijn werk zal doen om te waarschuwen wanneer vreemden of dieren rondkomen, staat hij niet bekend als een onophoudelijke blaffer.


Als beschermerras heeft de Pyrenese Mastiff een zeer lage prooidrift en houdt daarom van alle wezens, zowel mens als dier. Ze houden van kinderen en verwelkomen vrienden en familie, en voelen alleen de behoefte om te beschermen wanneer het een reële bedreiging is. Al die liefde kan echter een beetje rommelig worden; net als elke mastiff, ze kwijlen en vrij overvloedig wanneer ze worden blootgesteld aan hitte, voedsel of water.

Voeding voor de Pyrenese Mastiff

De Pyreneese Mastiff moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige fokkers bevelen aan dat puppy’s op een hoogwaardige, eiwitrijke, grote puppybrok worden gehouden met calcium bij .8 tot 1.5 en fosfor bij .6 tot 1.2; als het voedsel geen 1400 mg / kg glucosamine en 1200 chondroïtine bevat, raden ze aan om aan te vullen.

Vrouwtjes blijven puppyvoeding tot 18 maanden oud en mannen tot 2 jaar oud. Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Treats kan een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan zwaarlijvigheid veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

pyrenese mastiffUiterlijke verzorging

Baad je Pyrenese Mastiff zoals vereist, hoewel minder beter is om de natuurlijke oliën in zijn vacht te behouden. Door elke drie dagen te borstelen, blijft de vacht matvrij en fris. Trim nagels met dauwklauwen en trimmatten die tussen de tenen kunnen verschijnen. De Pyrenese Mastiff is een dubbel gecoat ras, dus het werpt twee keer per jaar. Buiten die tijden werpt het meestal niet veel haar af. Gebruik een hark om losse haartjes te verwijderen bij het afstoten.

Oefeningen voor de Pyrenese Mastiff

Het is prima om de hele tijd gratis te spelen, behalve direct na het eten, maar je Pyreneese Mastiff-puppy uitlaten kan schadelijk zijn als de afstand niet langzaam wordt vergroot. Extra grote puppy’s groeien snel en hun botten zijn zacht en het duurt lang voordat ze uitharden en volwassen worden. Je wilt er ook zeker van zijn dat je ze over grond of onverharde paden probeert te lopen, indien mogelijk. Beton is hard aan hun gewrichten. Opties voor lichaamsbeweging zijn onder andere speeltijd in de achtertuin, bij voorkeur omheind, of meerdere keren per dag wandelen. Pyreneese Mastiffs zijn een relatief rustig ras, maar ze hebben hun oefening nodig om mentaal en fysiek fit te blijven.

Gezondheid van de Pyrenese Mastiff

Als zeldzaam hondenras is er niet genoeg informatie om specifieke genetische ziekten te identificeren waarvan bekend is dat ze voorkomen. Maar zoals bij alle gigantische rassen met een diepe bovenlijf, kunnen ze maagdilatatie-volvulus (GDV) en heupdysplasie ervaren.

Aanbevolen gezondheidstests

OFA Hip en ellebogen
DNA-paneel voor genetische ziekten

Geschiedenis van de Pyrenese Mastiff

Hoewel de oorsprong van de Pyrenese Mastiff niet duidelijk bekend is, wordt algemeen aangenomen dat het ras afstamt van molosserhonden die door de Feniciërs zo’n 3000 jaar geleden door Sumoeners en Assyrië naar Spanje zijn gebracht. Vanwege de afgelegen ligging van de verschillende gebieden van het Pyreneeëngebergte en de rest van de regio die nu bekend staat als Spanje, ontwikkelden de oorspronkelijke molosserhonden zich per regio uiteen in verschillende veehouderijrassen, de Pyreneese Mastiff, de Spaanse Mastiff en het ras dat het dichtst in de buurt ligt gerelateerd aan de Pyreneese Mastiff, de Pyreneese berghond, die ook bekend staat als de Grote Pyreneeën .

In de vroege middeleeuwen was het gebied dat later Spanje zou worden verdeeld tussen de christelijke koninkrijken van Castilië en Aragon in het noorden en de door moslims gecontroleerde gebieden in het zuiden. In het brede en vlakke deel van Castilië werd de gladde, gecoate Spaanse Mastiff ontwikkeld om kuddes schapen te beschermen die over lange afstanden reisden. In de regio Aragon ontwikkelden de minder homogene Pyreneeën meer robuuste en langerharige veebeschermers. In navolging van de Trashumante, of formele massale migratie van kudden naar en van de weiden die door de Visigoth King Eurico in 504 na Christus werden vastgesteld, zouden kuddes schapen van 1000 stuks, vergezeld door een herder en vijf mastiffs, de migratie door de beer en met wolven besmette Pyreneeën maken en uitlopers. Genoemd naar het gebied van hun Trashumante-bron, de Navarran Mastin (ook Mastin van Navarra) en de Mastin d’Aragon, deze veebeschermers werden zeer gewaardeerd en ontvingen als zodanig dezelfde voedseltoewijzingen als de herders. Ze droegen ook een carlanca, een puntige kraag die hun nek beschermde terwijl ze wolven en beren in dienst namen. Deze migratie duurde tot ver in de 18e eeuw.


In 1659 ondertekenden Mazarino, de Regent van Frankrijk, en Phillippe IV, koning van Spanje, een decreet waarin het eigendom van de Pyreneeën werd gesplitst waarbij het noordelijke gebied Frans grondgebied werd en het zuidelijke gebied nog Spaans grondgebied. Het noordelijke, of Franse, gebied verfijnde hun mastiff verder, het ontwikkelen van een wit, langerharig ras, de Pyreneese berghond, die een meer verfijnde kop en gestalte bezat. De Pyreneese Sennenhond genoot brede erkenning vanwege zijn populariteit en sterke fokprogramma’s, terwijl de Spaanse mastiffs in het zuiden hun werk als veebewakers voortzetten en massiever, primitiever en minder homogeen bleven.

In de jaren 1930 en ’40 leidde de verdwijning van de wolf en de beer uit de Pyreneeën, de nieuwe afhankelijkheid van het spoor om schapen te vervoeren, de Spaanse burgeroorlog gevolgd door de Tweede Wereldoorlog en een gebrek aan voedsel bijna tot het totale verlies van de Mastiffs of Aragon. Omdat ze erg groot en duur zijn om te ondersteunen en geen ander doel hebben dan het bewaken van vee, zijn deze nobele honden bijna uitgestorven.

Met de terugkeer van een roedel wolven naar de regio Aragon in de jaren 1970, was er opnieuw behoefte aan deze honden, nu bekend als de Pyreneese Mastiff. Tegelijkertijd ging een kleine groep enthousiastelingen voor dit ras aan de slag om het te laten herleven, het vond ongeveer 100 exemplaren van het ras en verkleinde het vervolgens tot de beste 30 die het meest op de standaard leken en die het juiste temperament en een uitstekende gezondheid vertoonden. . Hun fokprogramma resulteerde in de hedendaagse Pyreneese Mastiff die bekend staat om zijn grote omvang, sterke bouw, sierlijke beweging en zijn zachte, niet-agressieve en zelfs temperament. Maar de Pyreneese Mastiff beschikt nog steeds over geweldige vechtvaardigheden, die door eeuwen heen zijn ontwikkeld om vee te beschermen, maar zal ze alleen gebruiken wanneer ze worden gedwongen agressief gedrag aan te gaan om zichzelf, zijn mensen, zijn kudde te beschermen,

Hoewel het nog steeds relatief zeldzaam is, heeft het zich sindsdien verspreid over West- en Oost-Europa, Scandinavië, Rusland, Australië, Japan en verder naar Mexico, de VS en nu Canada, met ergens tussen de 4.000 en 6.000 wereldwijd. Ze zijn FCI-goedgekeurd en worden met succes getoond in de bij FCI aangesloten clubs van de meeste van deze landen.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Pyrenese Mastiff hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*