Home » Hondenrassen » Rafeiro do Alentejo   De Rafeiro do Alentejo is een uitstekende boerderij- en landgoedwaakhond. Hij is ook een zeer nuttige veebeschermer, ’s nachts waakzamer en zeer serieus bij het bewaken van territorium of enig ander bezit dat hem is toevertrouwd. Hij heeft een rustige en zelfverzekerde uitdrukking.

Over de Rafeiro do Alentejo

Sinds het begin van de geschiedenis van het ras werden Rafeiros Alentejanos in packs gebruikt als jachthonden voor groot wild, hoewel deze functie in de loop van de tijd geleidelijk is verdwenen. Meer recent is het ras een waakhond voor bezittingen en vee, die schapen en runderen in de gaten houdt. Ze werken ook vaak alleen in prairies en verdedigen de kudde tegen indringers. De Rafeiro do Alentejo komt uit Portugal en is een grote hond, krachtig, rustiek, sober en kalm. Hij beweegt met een zware, langzame rol. Zijn jas is kort of middellang en dik, recht en dicht. Ze kunnen zwart, wolfsgrijs of fawn zijn, met of zonder gestroomd, altijd met witte aftekeningen; of wit met patches van deze kleuren.


Voeding voor de Rafeiro do Alentejo

De Rafeiro do Alentejo moet het goed doen op kwalitatief hoogwaardig hondenvoer, of het nu commercieel is vervaardigd of thuis is bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Rafeiro do Alentejo hondenrasUiterlijke verzorging

Afgezien van de reguliere wekelijkse verzorging, zorgt af en toe een bad ervoor dat je Rafeiro do Alentejo schoon blijft en er op zijn best uitziet. Verzorging kan een geweldige hechtingservaring zijn voor u en uw hond. De sterke, snelgroeiende nagels moeten regelmatig worden geknipt met een nagelknipper of slijper om overgroei, splijten en barsten te voorkomen. De oren moeten regelmatig worden gecontroleerd om een ​​opeenhoping van was en puin te voorkomen, wat kan leiden tot infectie. Tanden moeten regelmatig worden geborsteld.

Oefeningen voor de Rafeiro do Alentejo

Opties voor lichaamsbeweging kunnen zijn: speeltijd in de achtertuin, bij voorkeur omheind, of meerdere keren per dag wandelen. Oefening kan ook komen in de vorm van binnenactiviteiten, zoals verstoppertje zoeken, een bal op de grond achtervolgen of nieuwe trucs leren. Bepaalde activiteiten in de buitenlucht, zoals wandelen of ballen ophalen, kunnen een goede uitlaatklep bieden voor energie. Als u in een appartement woont, kunnen zelfs korte wandelingen in de gangen uw hond wat beweging geven, vooral bij slecht weer. Training voor hondensporten zoals behendigheid, gehoorzaamheid en rally kan ook een geweldige manier zijn om uw hond te oefenen.

Gezondheid van de Rafeiro do Alentejo

Sommige honden kunnen in hun leven worden geconfronteerd met gezondheidsuitdagingen, maar de meerderheid van Rafeiros Alentejanos zijn gezonde honden. In samenwerking met een verantwoordelijke fokker kunnen potentiële eigenaren de opleiding krijgen die ze nodig hebben om te leren over specifieke gezondheidsproblemen binnen het ras.


Geschiedenis van de Rafeiro do Alentejo

Men denkt dat de Rafeiro do Alentejo afstamt van molosserhonden uit het Midden-Oosten. Vanwege hun grootte en moed werden ze gebruikt door stammen wier levensonderhoud afhankelijk was van de veehouderij, waardoor ze een cruciale rol speelden voor dit type gemeenschap.

Bij het begin van de transhumance in Portugal werd opgemerkt dat de migrerende kuddes en herders tijdens hun lange reizen aan veel gevaren werden blootgesteld. Dus op hun route naar de bergen in de zomer en terug naar de vlakte in de winter, werden kuddes altijd vergezeld door grote honden, wat leidde tot de honden die langs de route van regio naar regio werden verspreid.

Terwijl de bevolking zich vestigde, bleven de honden uiteindelijk in de zuidelijke prairies, de Alentejo-vlaktes, waar ze zich aanpasten en begonnen te gebruiken om niet alleen de kuddes te bewaken, maar ook de grote landelijke landgoederen. De officiële standaard van de Rafeiro do Alentejo werd voor het eerst vastgesteld in 1953 in Portugal.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Rafeiro do Alentejo hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*