Home » Hondenrassen » Rhodesian Ridgeback   De Rhodesian Ridgeback is een renaissancehond met als kenmerk de rug, of streep van achterwaarts groeiend haar, op zijn rug. Hoewel het ras beroemd is geworden in zijn oorspronkelijke Afrika vanwege zijn vaardigheid in het volgen en vangen van – maar nooit, ooit doden – leeuwen, zijn Ridgebacks tegenwoordig gekoesterde familiehonden waarvan de eigenaren bereid moeten zijn om te gaan met hun onafhankelijkheid en sterke prooidrift.

Over de Rhodesian Ridgeback

Onder de kenmerkende bergrug van de Ridgeback zit een hele hoop honden: Ridgebacks zijn snelle en krachtige atleten die tussen de 40 en 52 kilo kunnen wegen, en vaak meer. Ze komen in slechts één kleur – wheaten – die elke schaduw overspant die in een tarweveld wordt gezien, van bleek vlas tot het gepolijste rood van een rijpend gewas. Ridgebacks hebben ook twee neuskleuren: zwart en het minder vaak gezien bruin.


De formidabele Ridgeback kan eigenzinnig, onafhankelijk en soms dominant zijn. Ridgebacks moeten worden geleid met een stevige maar eerlijke hand vanaf de puppytijd. Ze zijn trouwe vrienden, beschermen hun geliefden en smelten genegenheid aan met degenen die ze vertrouwen. Toch kan een Ridgeback teveel hond zijn voor de beginnende hondenbezitter.

De Rhodesian Ridgeback in het kort

De Ridgeback vertegenwoordigt een sterke, gespierde en actieve hond, symmetrisch en evenwichtig in omtrek. Een volwassen Ridgeback is een knappe, rechtopstaande en atletische hond, in staat tot een groot uithoudingsvermogen met een redelijke (goede) hoeveelheid snelheid. Van zelfs, waardig temperament, is de Ridgeback toegewijd en aanhankelijk aan zijn meester, gereserveerd bij vreemden. De eigenaardigheid van dit ras is de rug op de rug. De nok moet worden beschouwd als het karakteristieke kenmerk van het ras.

Rhodesian RidgebackVoeding voor de Rhodesian Ridgeback

De Rhodesian Ridgeback moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel geproduceerd of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Rugzakken zijn beruchte “counter-surfers”, dus zorg ervoor dat u geen menselijke voeding onbeheerd achterlaat. Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De Rhodesian Ridgeback werpt een beetje af, maar over het algemeen zijn zijn verzorgingsbehoeften minimaal. Regelmatig wekelijks borstelen helpt los haar te verwijderen en de vacht glanzend te houden, en af ​​en toe een bad helpt de Ridgeback schoon te houden en er op zijn best uit te zien. De nagels moeten vaak worden getrimd als ze niet op natuurlijke wijze worden versleten, omdat te lange nagels de hond ongemak en problemen met lopen en rennen kunnen veroorzaken. Veel Ridgebacks verzetten zich tegen het knippen van nagels, en veel reageren positiever op een nagelslijpmachine.

Oefeningen voor de Rhodesian Ridgeback

Rhodesian Ridgebacks zijn sterke, atletische honden die een matige hoeveelheid beweging vereisen, en ze kunnen zich goed aanpassen aan verschillende woonsituaties wanneer ze worden voorzien van dagelijkse uitstapjes zoals lange wandelingen en speelsessies met hun eigenaar. Ze houden van rennen en ze hebben fysieke activiteit nodig om hen gezond en gelukkig te houden. Het ras kan ook lichaam en geest trainen door deel te nemen aan hondensporten zoals tracking, behendigheid en andere activiteiten die hond en eigenaar samen kunnen beoefenen.

Een jonge Rhodesian Ridgeback opvoeden

Vanwege hun zeer sterke prooidrift, moeten Rhodesian Ridgebacks zich altijd in een veilig afgesloten gebied bevinden als ze niet aan de lijn zijn. De Ridgeback is een toegewijde metgezel en moet binnen leven met zijn menselijke familie. Ze kunnen eigenzinnig, onafhankelijk en soms dominant zijn en moeten vanaf de vroege puppytijd met een stevige maar geduldige hand worden begeleid. Vroege socialisatie en puppytraining met positieve bekrachtiging worden aanbevolen en helpen ervoor te zorgen dat de hond uitgroeit tot een goed aangepaste, goed gemanierde metgezel.


Gezondheid van de Rhodesian Ridgeback

Rhodesian Ridgebacks zijn over het algemeen gezonde honden en verantwoordelijke fokkers screenen hun honden op heup- en elleboogdysplasie, schildklierfunctie en oogafwijkingen. Dermoid sinus is een buisachtige opening in de huid die af en toe aanwezig is bij de geboorte; een ervaren fokker kan palperen of voelen voor dit defect.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Elleboogevaluatie

Geschiedenis van de Rhodesian Ridgeback

De Rhodesian Ridgeback is een unieke creatie van Zuid-Afrika, ontstaan ​​uit kruisen tussen de inheemse geribbelde Khoikhoi-hond en Europese rassen die zijn gebracht door Nederlandse kolonisten, waaronder Greyhounds en verschillende Terriers. De infusie van inheems Khoi-bloed gaf de resulterende generaties een veerkracht tegen lokaal ongedierte, zoals de tseetseevlieg, evenals een aangeboren kennis van hoe ze door hun nieuwe Afrikaanse omgeving kunnen navigeren – en zijn dodelijke roofdieren te slim af zijn.

In de late 19 e eeuw, Rhodesian big-game jager Cornelius van Rooyen is voorzien van twee geribbelde Greyhound-achtige vrouwtjes in zijn pak van de leeuw honden. Hij ontdekte dat hun geribbelde nakomelingen uitblonken in het confronteren en in verwarring brengen van de koning der dieren, waardoor de jager de tijd kreeg om in zijn geweer te kijken en zijn prooi te sturen. Deze geribbelde honden slaagden er ook in om andere gevaarlijke dieren zoals luipaarden en bavianen af ​​te weren, de hele dag moeiteloos samen met ruiters op paarden te draven, het snelvoetige spel af te breken, zoals antilopen om vlees voor de pot te bieden, en de woning te beschermen van alle indringers. Ze stonden toen bekend, zoals ze nu zijn, voor hun toewijding aan familie, en tolerantie en genegenheid voor haar kinderen.

In 1922 werd een vergadering belegd om de eerste Rhodesian Ridgeback-standaard te schrijven. Tegen die tijd was de jacht op groot wild in Zuid-Afrika al aan het vervagen en het ras zelf stond op het punt van uitsterven. De honden die op deze bijeenkomst bijeenkwamen, varieerden in grootte en uiterlijk van Bull Terriers tot Great Dane, en de Dalmatische standaard werd gebruikt als een sjabloon om te komen tot de gestandaardiseerde visie van het ras dat we vandaag kennen.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Rhodesian Ridgeback hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*