Home » Hondenrassen » Roemeense Mioritic Herdershond   De oorsprong van de Roemeense Mioritic Herdershond komt uit de buurt van de Karpaten. Het ras is zeer indrukwekkend in grootte en karakter.

Over de Roemeense Mioritic Herdershond

De Mioritic Herdershond wordt al eeuwen gebruikt om vee in zijn thuisland Roemenië te bewaken en is een typische hond die het vee onder zijn hoede neemt. Loyaal, betrouwbaar, onafhankelijk en fel beschermend, hij is vriendelijk en toegewijd aan zijn familie maar wantrouwt vreemden niet. Het is een grote hond met een lange vacht die regelmatig verzorging nodig heeft, en met elke hond van deze grootte en temperament vereist dagelijkse oefening en basis gehoorzaamheidstraining.


Mioritics zijn levendig en koppig, maar ondanks al hun onafhankelijkheid zijn ze zeer gevoelige wezens in hun harige wapenrusting. Als puppy’s blijven ze bij de roedel die ze heeft geaccepteerd. Dit kan elk soort wezen zijn – hond, kat, paard, schaap, de Mioritic heeft heel nauwe familiebanden nodig; een huis zonder deuren lijkt het ideaal. Dit hangt zeker veel van het weer af. De favoriete plek is altijd heel dicht bij zijn favoriete persoon. Het bepaalt zelf zijn rustplaats. Dit kan zelfs de bank zijn of een tapijt dat niet geschikt is voor honden, maar in de regel slapen herders, zelfs als puppy’s, liever op harde grond. Ze hebben geen hondenmanden nodig, geen speciale matrassen en geenszins een toegewezen plaats. Er is geen “werkcreërend” programma nodig, maar dagelijkse wandelingen zorgen voor spannende afwisseling.

Voeding voor de Roemeense Mioritic Herdershond

Zoals elke andere veehond gebruikt de Mioritic zijn voedsel goed en heeft hij veel, veel minder nodig dan men zou denken; vooral minder dan verschillende voedselproducenten aanbevelen op hun verpakkingen. Wanneer u brokken gebruikt, kies er dan een met een laag eiwitgehalte, omdat LGD’s een hoog eiwitgehalte niet goed metaboliseren.

Er is geen patentrecept. Een combinatie van droge brokken, gemalen rauwe groenten, fruit, eieren en zelfs vetarme tafelresten (noedels, rijst, haver) kan worden gebruikt met de volwassen hond, die tweemaal per dag moet worden gevoerd om overeten en een opgeblazen gevoel te voorkomen. Pups worden 4 keer per dag gevoerd terwijl ze groeien. Pas op dat je niet te veel voedt. Alle voedsel dat niet binnen 15 minuten wordt geconsumeerd, moet worden verwijderd en de hond moet 1-2 uur rusten na het eten om een ​​goede spijsvertering te garanderen. Zoet water moet te allen tijde beschikbaar zijn.

Roemeense Mioritic HerdershondUiterlijke verzorging

Ondanks de ruige vacht van het ras zijn onze honden zeer onderhoudsarm. Ze hebben geen bad nodig, noch dagelijks borstelen. In het geval dat ze nat of volledig smerig worden, worden de honden gewoon een tijdje opgesloten, totdat het vuil, modder of wat dan ook niet gemakkelijk kan worden weggeborsteld. Een droge Mioritic is een schone Mioritic.

Naast de dagelijkse controle van ogen, oren en tanden, ondergaan de honden ook een grondige verzorging een keer per week. De pups zijn al vroeg gewend aan de verzorgingsprocedures als onderdeel van de dagelijkse training, omdat verzorging zorgt voor een hiërarchie: de hond die de verzorging toestaat, accepteert de dominantie van degene die de verzorging verzorgt.

Oefeningen voor de Roemeense Mioritic Herdershond

Opgroeiende puppy’s zullen veel energie hebben en hebben dagelijkse wandelingen en aandacht nodig. Volwassenen zullen veel zwijgzamer zijn en een dagelijkse wandeling zou voldoende voor hen zijn. Livestock Guarding Dog’s zijn over het algemeen geen hoge energie omdat ze bij voorkeur bij de kudde (of mensen) blijven.

Een jonge Roemeense Mioritic Herdershond opvoeden

De Roemeense Mioritische Herdershonden zijn extreem territoriumbewust en zijn onomkoopbare voogden. Maar hun territorium eindigt niet bij de onroerendgoedpoort! Het kan overal zijn waar het pakket is of blijft. Alles wordt bewaakt dat te zien is vanaf een wachtpost die meestal op een verhoogde plaats wordt gekozen.


Het zijn absolute gewoontedieren die onmiddellijk reageren op iets ongewoons eerst met aandacht, dan door hard te blaffen en, indien nodig, met aanval of verdediging. De “kleine schapen” zijn serieuze voogden die houden van hun territorium, hun roedel en hun routines en dit alles willen ze niet gestoord zien worden.

Gezondheid van de Roemeense Mioritic Herdershond

Omdat de Roemeense Mioritic Herdershond onlangs van het platteland in Roemenië is gered, is er weinig medische informatie beschikbaar. We weten wel dat bloat altijd een gevaar is, net als bij elke grote rashond. Ook heupdysplasie is waargenomen. Van die honden die een normaal gezond leven leiden, is bekend dat ze tot 14 jaar oud worden.

Geschiedenis van de Roemeense Mioritic Herdershond

De Roemeense Mioritic Herdershond heeft typische Livestock Guard Dog-kwaliteiten. Zijn persoonlijkheid wordt gekenmerkt door sterke onafhankelijkheid en een groot zelfvertrouwen. De hoofdtaak van de herdershond is de indrukwekkende afschrikking van alle mogelijke herrieschoppers. Daar hoeft het niet voor getraind te worden, het weet het gewoon. Vanaf de vroege jeugd moet men de hond leren om geen gebruik te maken van zijn set van bedreigend gedrag (zelfvertoning, blaffen, aanvallen). Het maakt duidelijk onderscheid tussen onbekend en vertrouwd. Het is vriendelijk en betrouwbaar tegenover alle kennissen, maar toont weigering en wantrouwen tegenover vreemden. Pas na nauwkeurig onderzoek worden ze geaccepteerd in haar elitaire vriendenkring.

De Mioritic is zeer loyaal, aanhankelijk, betrouwbaar, begripvol en bereid een compromis te sluiten ten opzichte van zijn roedel, zijn familie of eigenaar. Het is een tolerante, zachte vriend voor kinderen en het is bereid om als een knuffelige deken te fungeren, maar het is niet echt dol op spelen.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Roemeense Mioritic Herdershond hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*