Home » Hondenrassen » Rottweiler   De Rottweiler is een robuust werkend hondenras met veel kracht dat afstamt van de mastiffs van de Romeinse legioenen. Een zachte speelkameraad en beschermer binnen de familiekring, de Rottweiler observeert de buitenwereld met een zelfverzekerde afstandelijkheid.

Over de Rottweiler

Een mannelijke Rottweiler staat overal van 56 tot 63 gespierde centimeters op de schouder; vrouwtjes lopen iets kleiner en lichter. De glinsterende, korte zwarte jas met slimme roestmarkeringen dragen bij aan het beeld van imposante sterkte. Een dik gespierde achterhand zorgt voor een moeiteloze drafgang van de Rottie.


Een goed gefokte en goed opgevoede Rottie zal kalm en zelfverzekerd, moedig maar niet overdreven agressief zijn. De afstandelijke houding die deze voogden van wereldklasse bieden aan buitenstaanders, verloochent de speelsheid en regelrechte dwaasheid die Rotties dierbaar zijn voor hun geliefden. (Niemand heeft de Rottie verteld dat hij geen speelgoedras is, dus is hij aansprakelijk voor een knuffel op je schoot.) Vroege training en socialisatie zullen de territoriale instincten van een Rottie op een positieve manier benutten.

De Rottweiler in het kort

De ideale Rottweiler is een middelgrote, robuuste en krachtige hond, zwart met duidelijk gedefinieerde roestmarkeringen. Zijn compacte en substantiële bouw staat voor grote kracht, behendigheid en uithoudingsvermogen. Honden zijn kenmerkend massiever met een groter frame en zwaarder bot dan teven. Teven zijn duidelijk vrouwelijk, maar zonder zwakte van inhoud of structuur.

RottweilerVoeding voor de Rottweiler

De Rottweiler moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De Rottweiler heeft een rechte, grove, middellange buitenlaag die plat ligt. De ondervacht is aanwezig op de nek en dijen. Hij moet wekelijks worden geborsteld en regelmatig worden gebaad. Hij werpt het grootste deel van het jaar slechts zeer matig af, hoewel hij twee keer per jaar rijker zal werpen, meestal in de lente en de herfst. Zijn tanden moeten worden geborsteld en nagels worden wekelijks getrimd. Het gebruik van een slijpgereedschap zoals een Dremel is vooral effectief bij het knippen van de nagels.

Oefeningen voor de Rottweiler

Rottweilers houden van zwemmen, wandelen en draven, vooral met hun mensen. Het ras is gespierd en atletisch en zou de mogelijkheid moeten hebben om dagelijks te sporten. Als er klusjes te doen zijn, leren Rottweilers gemakkelijk karren en zijn ze uitstekende werkers in hoeden, volgen en gehoorzaamheid . Er is geen limiet aan de hondenactiviteiten die de Rottweiler kan leren doen. Overgewicht is niet goed voor elke hond en lichaamsbeweging kan helpen om uw Rottweiler fit en gezond te houden.

Een jonge Rottweiler opvoeden

De Rottweiler moet al vroeg in zijn leven worden getraind. Leiderschap, puppy- socialisatie, basisopleiding, en wonen in het huis van de eigenaar zijn de sleutel tot het opvoeden van een welgemanierde Rottweiler. Rottweilers zijn “mensenhonden” die niet goed geïsoleerd zijn van mensen en levenservaringen. Ongeacht het ras, honden moeten leven in deze wereld compleet met vreemde dieren en mensen. Een expert in het ras merkt op: “Als eigenaar van Rottweiler is het mijn verantwoordelijkheid om tijd, energie en geld te spenderen om mijn hond de kans te geven om dagelijks te leren.” Het ras is intelligent, zeer trainbaar en wil behagen, hoewel sommigen koppig kunnen zijn. Het is heel belangrijk dat discipline consistent, eerlijk en stevig is, zonder ruw te zijn. Roughhousing met de Rottweiler kan agressie aanmoedigen en moet worden vermeden. Rottweilers blinken uit in vele hondensporten, en het ras werkt met een menselijke partner in vele functionele rollen.


Gezondheid van de Rottweiler

Voor de fokkerij laten verantwoordelijke Rottweiler-fokkers potentiële stieren en moeders testen op gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie , een misvorming van het heupgewricht die kan worden gedetecteerd via röntgenfoto; oogziekten en hartaandoeningen. Kanker komt soms voor in het ras, zoals bij alle honden. David Waters, Ph.D., DVM, van de Gerald P. Murphy Cancer Foundation, heeft onderzoek gedaan gericht op kankerpreventie gefinancierd door de Rottweiler Health Foundation . Dr. Waters heeft ontdekt dat kanker en levensduur zijn gekoppeld aan een zorgvuldig vaccinatieschema, waardoor het immuunsysteem wordt versterkt en mannen en vrouwen intact worden gehouden tot ten minste zes jaar oud.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Elleboogevaluatie
Cardiaal onderzoek
Oogarts Evaluatie

Geschiedenis van de Rottweiler

Het Romeinse rijk was de organiserende kracht achter de vormende jaren van West-Europa, en het fokken van honden was een van de vele bezigheden die door het Romeinse genie voor altijd werden veranderd voor praktische probleemoplossing.

Toen ze Romeinse legioenen veroverden die naar verre uithoeken van de wereld marcheerden, brachten ze hun kuddes mee als voedsel op de hoef. Het leger had taaie, duurzame honden nodig om de kudde te verplaatsen en te bewaken. Gebruikmakend van Aziatische mastiffsoorten als fokmateriaal, ontwikkelden de Romeinen de verre voorouder van de huidige Rottweiler. Eeuwenlang hadden de legioenen moeite om Germaanse stammen te bevatten, de zogenaamde barbaarse hordes, die zich aan de noordgrenzen van het rijk verzamelden. De honden die de Romeinen naar deze gebieden brachten, werden de basisvoorraad voor veel Duitse rassen.

In de eeuwen na de ineenstorting van het rijk vonden de Romeinse droverhonden werk in het veefestijn Rottweil. Het was hier, dat kuddes van weide naar markt bracht en alle betrokkenen onderweg beschermde tegen bandieten en rustlers, dat ze de naam Rottweiler Metzgerhund of Butcher’s Dog of Rottweil verdienden.

De carrière van Rottie in vee eindigde met de opkomst van de veewagons in de jaren 1800. Ze vonden nieuw werk als politiehonden, persoonlijke beschermers en all-round blauwe-boordenhonden die in staat zijn om verschillende zware taken uit te voeren. Rotties behoorden tot de eerste blindengeleidehonden en in recentere tijden onderscheidden ze zich als zoek- en reddingswerkers op ramplocaties als Oklahoma City en het World Trade Center.

Gezien de vele rollen die het ras tijdens zijn lange geschiedenis heeft gespeeld, is het opmerkelijk dat de Butcher’s Dog weinig in vorm en humeur is veranderd sinds de eerste Duitse rasstandaard in 1901 werd opgesteld.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Rottweiler hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*