Home » Hondenrassen » Russell Terrier   Vrolijk, levendig, nieuwsgierig en vriendelijk, de zwierige Russell Terrier werd voor het eerst gefokt door de Engelse ‘Sporting Parson’ voor gebruik in vossenjachten. De schattige Russell Terrier ziet eruit als een knuffel die tot leven komt, maar is een enthousiaste, onvermoeibare werkende terriër.

Over de Russell Terrier

Deze vrolijke kleine kerels verpakken veel persoonlijkheid in een compact, rechthoekig lichaam dat 22 tot 25 centimeter op de schouder staat. Hun donkere, amandelvormige ogen en mobiele V-vormige oren brengen de scherp intelligente uitdrukking naar voren – een vertederend kenmerk van het ras. Alle drie vachttypen zijn meestal wit met markeringen die bruin of zwart zijn, of beide. Russells bewegen met een vrije, moeiteloze gang die het aangeboren vertrouwen van het ras aankondigt.


De Russell Terrier in het kort

De Russell Terrier is een sterke, actieve, lenige, overwegend blanke werkende Terrier van karakter met een flexibel lichaam van gemiddelde lengte en een rechthoekig profiel. De algemene hond moet een evenwichtig beeld presenteren zonder dat een deel overdreven is over een ander. De Russell Terrier is vol leven en beweegt met vertrouwen dat overeenkomt met zijn scherpe uitdrukking. De vacht kan glad, gebroken of ruw zijn en kan tan en / of zwarte aftekeningen hebben zonder voorkeur voor het vachttype of de aftekeningen. Tail docking is optioneel.

russell terrierVoeding voor de Russell Terrier

De Russell Terrier moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

Het ruwe en gemakkelijke uiterlijk van de Russell Terrier is gemakkelijk te onderhouden. Jassen zijn er in drie soorten: glad, gebroken en ruw. De dichte, korte, gladde vacht kan er geweldig uit blijven zien met een hele rubdown met een zachte borstel of een hondenhandschoen eenmaal per week. De ruwe en gebroken jassen moeten wekelijks worden overgegaan met een borstel of een hondenkam, maar worden meestal natuurlijk gehouden, met minimale verzorging. De nagels van de Russell moeten maandelijks worden bijgesneden en zijn oren moeten wekelijks worden gecontroleerd op puin of overtollige was en indien nodig worden schoongemaakt.

Oefeningen voor de Russell Terrier

De Russell Terrier is geen ras voor een bank-aardappelfamilie. Hoge energieniveaus en een robuuste persoonlijkheid maken dit een uitstekende raskeuze voor een outdoor gezin dat veel wandelingen, fietstochten en lange dagelijkse wandelingen maakt. Het vinden van games die hij graag speelt, helpt zijn hersenen en lichaam te trainen. Een vermoeide Russell Terrier is een goede RT. Met een bijna onbeperkte hoeveelheid energie is dit een geweldige metgezel voor kinderen die honden begrijpen. Het ras heeft een sterke prooidrift behouden, dus moet in het begin heel goed worden gesocialiseerd om eventuele problemen die uit die eigenschap kunnen voortvloeien te omzeilen.


Een jonge Russell Terrier opvoeden

Het eerste hulpmiddel dat je moet hebben bij het trainen van een Russell Terrier is een goed gevoel voor humor. Ze zijn buitengewoon intelligent en werken graag aan problemen en spelen games. Ze vervelen gemakkelijk, dus trainingssessies moeten onderhoudend worden gehouden als je wilt dat ze leren. Ze beheersen trucs gemakkelijk en houden ervan mensen te entertainen door te spelen. Ze werpen zich in elke taak of activiteit met dezelfde toewijding die ze gefokt hadden om te jagen. Ze zijn geweldige keuzes voor hondensporten zoals behendigheid, flyball, gehoorzaamheid, rally en zelfs lokken.

Gezondheid van de Russell Terrier

De meerderheid van Russell Terriers zijn gelukkige, gezonde kleine honden. Verantwoordelijke fokkers screenen hun voorraad op gezondheidsaandoeningen zoals knieschijfluxatie (losse knieschijven), doofheid en oogziekten, en zijn toegewijd aan het behoud van de genetische gezondheid van het ras door gezondheidstests uit te voeren op al hun fokdieren.

Aanbevolen gezondheidstest

BAER-testen
Oogarts Evaluatie
Patella-evaluatie
PLL DNA-test

Geschiedenis van de Russell Terrier

De Russell en Parson Russell-terriërs delen een gemeenschappelijk erfgoed als vos-werkende honden uit de kennels van Rev. John “The Sporting Parson” Russell van het midden van de 19e eeuw. Sinds de dag van de parson zijn de lijnen van de twee terriërs uiteengelopen en worden nu herkend als twee duidelijk gescheiden rassen. Russells werden gefokt om snel genoeg te zijn om met de honden te rennen en taai maar compact genoeg om naar de grond te gaan en prooi te schieten.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Russell Terrier hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*