Home » Hondenrassen » Saluki   Onder de oudste rassen ter wereld was de slanke maar robuuste Saluki de jachthond van koningen voor duizenden jaren. Saluki’s zijn snelle en behendige sprinters die houden van een goede achtervolging. Ze maken zachte, waardige en onafhankelijke maar loyale huisdieren.

Over de Saluki

De schoonheid van Salukis is al duizenden jaren een wonder. Ze zijn slank en langbenig, maar zeer sterk en perfect in balans, zoals een geweldige atleet of danser. Mannetjes kunnen tussen de 23 en 28 inch op de schouder staan; vrouwtjes kunnen veel korter zijn. Ze komen in veel kleuren en patronen. Hun grote, ovale ogen zijn warm en intelligent. Saluki’s zijn zeer flexibel, kunnen in elk klimaat leven en werken. Het zijn prachtige dieren, maar het bezit ervan brengt veel speciale uitdagingen met zich mee.


De Saluki in het kort

Het hele uiterlijk van dit ras moet een indruk geven van gratie en symmetrie en van grote snelheid en uithoudingsvermogen in combinatie met kracht en activiteit om gazelle of andere steengroeven over diep zand of rotsachtige bergen te doden. De uitdrukking moet waardig en zachtaardig zijn met diepe, trouwe, verziende ogen. Honden moeten een gemiddelde lengte hebben van 55 tot 60 centimeter en teven kunnen aanzienlijk kleiner zijn, dit is heel typerend voor het ras.

saluki hondenrasVoeding voor de Saluki

De Saluki moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn. De eetlust van Saluki kan variëren van mager tot gulzig. Honden met deze laatste eten vaak het voer van andere honden, evenals dat van henzelf, dus ze moeten mogelijk tijdens de maaltijd worden gescheiden om overgewicht te voorkomen.

Uiterlijke verzorging

Saluki’s hebben twee soorten jassen – gevederd en glad – en beide zijn gemakkelijk te verzorgen met wekelijks poetsen, hoewel als ze lang oor- of staartbevedering hebben, dat misschien wat meer aandacht vraagt. Veel Saluki-bezitters gebruiken een haarband om oorveren uit de voerbak te houden (gladde Saluki’s hebben dat probleem niet). Saluki’s zijn zeer schone honden en staan ​​erom bekend dat ze geen “hondengeur” ​​hebben. Baden hoeft alleen te worden gedaan als ze vies worden of voor een hondenshow.

Oefeningen voor de Saluki

Saluki’s hebben regelmatige lichaamsbeweging nodig om fit te blijven, en dagelijkse wandelingen (altijd aan de lijn) zullen zowel de hond als de eigenaar helpen in vorm te blijven, fysiek en mentaal. Saluki’s houden van rennen en moeten een goed omheinde tuin hebben om ze veilig uit de buurt van verkeer te houden. Net als andere honden kunnen Saluki’s ontsnappingskunstenaars of destructieve kauwers zijn als ze zich thuis vervelen of ongelukkig zijn, dus goed schermen en veilig speelgoed en kauwbotten zijn een must.


Een jonge Saluki opvoeden

De Saluki heeft baat bij drie soorten training: (1) Krattraining wordt aanbevolen voor die momenten waarop de hond veilig thuis moet worden opgesloten of tijdens het reizen. (2) Fundamentele gehoorzaamheidstraining zal de hond helpen om manieren thuis en in de gemeenschap te leren. Goed opgevoede honden zijn bijna overal welkom. (3) Voor mentale stimulatie en lichaamsbeweging zijn hondensporten zoals kunstaas, flyball en behendigheid allemaal leuke opties. Ten slotte, als je begint als ze jong zijn, is het mogelijk om Salukis te trainen om stil te blijven staan ​​voor het knippen van de nagel en het dagelijks tandenpoetsen.

Gezondheid van de Saluki

Als ras zijn Saluki’s vrij van ernstige genetische ziekten. Sommigen kunnen hartaandoeningen ontwikkelen zoals klepziekte of aritmie, en vergrote harten zijn niet onbekend. Bepaalde kankers zoals hemangiosarcoom of osteosarcoom, lymfoom of borstkankers (de laatste wordt voorkomen door vroege castratie) kunnen optreden en er zijn enkele auto-immuun- en bloedaandoeningen gemeld. Krachtig rennen en spelen na het eten kan een opgeblazen gevoel of maagtorsie veroorzaken (wat een levensbedreigende noodsituatie is en onmiddellijke interventie vereist). Over het algemeen genieten Saluki’s van een gezond, actief leven vanaf de geboorte tot op hoge leeftijd.

Aanbevolen gezondheidstests

Cardiaal onderzoek
Schildklier evaluatie

Geschiedenis van de Saluki

De Saluki is een van de oudste hondenrassen. Experts vertellen ons dat Saluki’s zo ver terug kunnen gaan als 7000 v.Chr. Net als andere windhonden, waren Saluki’s speciale favorieten van koningen: Egyptische farao’s, Alexander de Grote, en door de geschiedenis heen. Het ras van vandaag is opmerkelijk vergelijkbaar in vorm en persoonlijkheid met zijn oude voorouders. We kunnen ons nog steeds verwonderen over dezelfde strakke lijnen en natuurlijke waardigheid die koninklijke families van het Midden-Oosten, Egypte en Azië al sinds de bouw van de piramides opwinden.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Saluki hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*