Home » Hondenrassen » Samojeed   De Samojeed is een substantiële maar gracieuze hond die ergens tussen de 40 en iets meer dan 44 centimeter op de schouder staat. Krachtig, onvermoeibaar met een dikke, volledig witte vacht die ongevoelig is voor kou – Sammies zijn perfect mooi maar zeer functioneel. Zelfs hun meest heerlijke functie, een eeuwige glimlach, heeft een praktische functie: de opstaande mondhoeken voorkomen dat Sammies kwijlt en voorkomt dat zich ijspegels op het gezicht vormen.
Een Sammy veroordeeld tot eenzame opsluiting in de tuin is een ellendig – en destructief – wezen. Dit zijn slimme, sociale, ondeugende honden die liefde en aandacht eisen. Sammies hebben een zeer stevige maar liefdevolle hand nodig tijdens de training. Als roedeldieren moeten ze vroeg leren wie de alfahond is – en de alfahond moet jij zijn.

Over de Samojeed

De Samojeed is een lachende sledehonden, werden gefokt voor hard werken op de koudste locaties ter wereld. In de Siberische stad Oymyakon zijn bijvoorbeeld temperaturen van min-60 graden gebruikelijk. De beroemde witte vacht van de Samojeed is dik genoeg om te beschermen tegen dergelijke wrede omstandigheden.


Krachtig, behendig, onvermoeibaar, ongevoelig voor kou – Sammies zijn adembenemend mooi maar zeer functioneel. Zelfs hun meest heerlijke functie, een eeuwige glimlach, heeft een praktische functie: de opstaande hoeken van de mond voorkomen dat Sammies kwijlt en voorkomt dat zich ijspegels op het gezicht vormen.

De Samojeed in het kort

De Samojeed, die in wezen een werkhond is, moet een beeld geven van schoonheid, alertheid en kracht, met behendigheid, waardigheid en gratie. Omdat zijn werk in koude klimaten ligt, moet zijn jas zwaar en weerbestendig zijn, goed verzorgd en van goede kwaliteit in plaats van kwantiteit. Mannetjes moeten er mannelijk uitzien en gedeporteerd zijn zonder ongerechtvaardigde agressiviteit; teven moeten vrouwelijk zijn zonder structuurzwakte of schijnbare zachtheid van temperament.

Teven kunnen iets langer zijn in rug dan reuen. Ze moeten allebei de indruk wekken in staat te zijn tot een groot uithoudingsvermogen, maar vrij zijn van grofheid. Vanwege de vereiste borstdiepte moeten de benen matig lang zijn. Algemeen uiterlijk moet beweging en algemene conformatie omvatten, hetgeen een balans en een goede substantie aangeeft.

samojeed hondVoeding voor de Samojeed

De Samojeed moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De Samojeed heeft een overvloedige dubbele vacht, met een langere buitenste laag ruw haar en een zachte, dikke, wollige ondervacht. Samoyeds werpen de hele tijd nogal wat af, zelfs nog meer tijdens het seizoen, dat een of twee keer per jaar kan voorkomen. Dagelijks borstelen helpt om vuil en losse haren te verwijderen en de hond er op zijn best uit te laten zien. Matten of klitten kunnen worden uitgewerkt met een slickerborstel of metalen kam. De nagels moeten om de drie tot vier weken of indien nodig worden geknipt.

Oefeningen voor de Samojeed

Samojeden genieten ervan bij hun mensen te zijn en deel te nemen aan gezinsactiviteiten. Ze hebben wat dagelijkse oefening nodig en genieten van spelsessies met hun eigenaar in een veilig omheinde tuin of lange wandelingen aan de leiband. Het ras heeft een sterke drang om weg te rennen en rond te lopen, en als hij los is, kan een Sammie kilometers reizen, waardoor hij gevaar loopt.

Een jonge Samojeed opvoeden

De Samojeed-mensen leefden in tenten en kropen voor warmte samen met hun honden op brute Arctische nachten. Deze ongewone graad van hond en meester nabijheid smeedde een hechte band tussen Sammies en de mensheid. Een Sammy die in de achtertuin tot eenzame opsluiting is veroordeeld, is een ellendig en destructief wezen. Dit zijn slimme, sociale, ondeugende honden die liefde en aandacht eisen. Sammies hebben een stevige maar liefdevolle hand nodig tijdens de training.


Gezondheid van de Samojeed

Samojeden zijn over het algemeen gezonde honden en verantwoordelijke fokkers testen hun stam op gezondheidsaandoeningen zoals heupdysplasie en oog- en hartaandoeningen. De tanden van de Samojeed moeten vaak worden geborsteld met een tandpasta die is ontworpen voor honden. Regelmatige bezoeken aan de dierenarts voor controles en parasietenbestrijding helpen de hond een lang, gezond leven te garanderen.

Aanbevolen gezondheidstests

Oogarts Evaluatie
Heup evaluatie
PRA Optigen DNA-test
Cardiaal onderzoek
RD / OSD-DNA-test

Geschiedenis van de Samojeed

De naam Samojeed komt van de Samoyede, een semi-nomadisch volk uit Azië dat duizend jaar geleden naar Siberië migreerde. Ze fokten honden voor hard werken op de koudste bewoonbare plekken op aarde. In de Siberische stad Oymyakon zijn bijvoorbeeld temperaturen van min-60 graden gebruikelijk. De Samoyede-mensen leefden in tenten en kropen voor warmte met hun hondenpakketten tijdens de poolnachten. Dit soort samenwerking tussen mens en hond voor wederzijds overleven bracht een hechte band tussen Samojeden en mensen tot stand. Wanneer ze geen zware ladingen over uitgestrekte gebieden van Siberië sleeën, verdienden Samojeed-honden hun voer als waakhonden en jagers.

De Samojeed hing af van rendieren als een vitale bron van voedsel, bont en leer. In het begin gebruikten ze hun honden om op rendieren te jagen. Maar na verloop van tijd verschoof de Samoyede-cultuur van jacht op rendieren naar hen hoeden. De gewaagde witte jachthonden en vervoerders vonden een nieuwe rol als veehonden, het verplaatsen en beschermen van de kuddes.

In de late 18e eeuw introduceerden Arctische avonturiers die naar Engeland terugkeerden de Samojeed aan Britse hondenliefhebbers van verfijnde smaken. Koningin Alexandria was een bewonderaar die veel deed om het ras te promoten als metgezel en showhond. In Amerika schreef een sprankelende witte hond genaamd Moustan van Argenteau in 1906 geschiedenis als de eerste van het ras (toen bekend als de Samoyede) geregistreerd door de AKC. Amerikaanse en Europese paprika’s uit het begin van de 20e eeuw kenden de Samojeed als een enthousiaste transporteur van voorraden, die anderhalf keer hun eigen gewicht konden sleeën. Scott, Shackleton en Amundsen zijn enkele van de beroemde ontdekkingsreizigers van de tijd die achter Sams door onbekende bevroren woestenijen reden.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Samojeed hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*