Home » Hondenrassen » Schipperke   De Schipperke is de “kleine kapitein” van België ook wel de traditionele binnenschip hond van de Lage Landen. Nieuwsgierig, levendig en intens maar ondeugend, deze kleine zwarte hond is een robuuste, langlevende metgezel voor wie er nooit een saai moment is.

Over de Schipperke

Schipperkes staan ​​niet hoger dan 27 centimeter en zijn kleine honden gebouwd voor hard werken. Schips zijn gemaakt als ratten en waakhonden. Hun krachtige kaken, nek en voorhoofd – in combinatie met een heimelijke, katachtige jachtstijl – maken ze tot ideale rattenvangende machines. De zwarte jas is overvloedig rond de nek, schouders en benen, waardoor het ras een silhouet krijgt dat een dik, substantieel lichaam accentueert. Het foxy-gezicht maakt het unieke uiterlijk van een uniek ras compleet. Als je een Schipperke niet van een gewone hond kunt onderscheiden, heb je gewoon niet opgelet.


De Schipperke in het kort

De Schipperke is een behendige, actieve waakhond en jager van ongedierte. Qua uiterlijk is hij een kleine, dikke, cobby, zwarte, staartloze hond, met een vosachtig gezicht. De hond heeft een vierkant profiel en beschikt over een onderscheidende vacht, die een opvallende plooikraag, cape en broek heeft. Al deze vormen een uniek silhouet, dat lijkt te hellen van schouders naar kruis. Mannetjes zijn beslist mannelijk zonder grofheid. Teven zijn beslist vrouwelijk zonder al te verfijning. Elke afwijking van het in de norm beschreven ideaal moet worden bestraft met de omvang van de afwijking. Fouten die bij alle rassen voorkomen, zijn in de Schipperke net zo ongewenst als bij elk ander ras, hoewel dergelijke fouten mogelijk niet specifiek in de norm worden vermeld.

Schipperke hondenrasVoeding voor de Schipperke

De Schipperke moet een hondenvoer van hoge kwaliteit krijgen dat geschikt is voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior) en activiteitenniveau. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts of de fokker van de hond als u vragen of opmerkingen heeft over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De vacht van de Schipperke hoeft slechts wekelijks te worden geborsteld, hoewel ze een of twee keer per jaar een schuurseizoen doormaken. Tijdens deze periodes zal vaker poetsen helpen om de hoeveelheid geschoren haar onder controle te houden. Zoals bij alle rassen moeten de nagels regelmatig worden geknipt, omdat te lange nagels de hond ongemak kunnen bezorgen.

Oefeningen voor de Schipperke

Schipperkes zijn zeer actieve, energieke en drukke kleine honden. Een stevige dagelijkse wandeling of een ravotten in een omheinde tuin zorgt voor de nodige oefening. Ze houden van spelen en ontdekken, en ze gedijen in huishoudens die de tijd en het geduld hebben om hen goed te trainen en hun speelse persoonlijkheden te waarderen. Schips kan ook stoomracen rond het huis of appartement afblazen.

Een jonge Schipperke opvoeden

Vanwege hun neiging tot waakhond kunnen Schipperkes in blaffers veranderen als ze niet anders worden onderwezen. Even gelukkig in een appartement of een huis met een grote tuin, moeten ze aan de lijn worden gehouden wanneer ze niet in een omheind gebied zijn en moeten ze worden gevolgd naar gehoorzaamheidscursussen. Schips moeten absoluut worden getraind om te komen wanneer ze zo vroeg mogelijk worden geroepen, vanwege hun instinctieve drang om te gaan verkennen. Ze hebben een onafhankelijk karakter en kunnen een uitdaging zijn om te trainen. Met volhardende en geduldige eigenaren kunnen ze bijna alles leren en kunnen ze uitblinken in sporten zoals gehoorzaamheid en behendigheid. Sommigen doen het ook vrij goed bij het hoeden.


Gezondheid van de Schipperke

Schipperkes zijn over het algemeen gezonde honden en gerenommeerde fokkers screenen hun fokmateriaal op gezondheidsproblemen zoals luxerende patellas (slippende knieschijven), de ziekte van Legg-Calve-Perthes (heupproblemen), oogproblemen en schildklierproblemen. Fokkers kunnen ook testen op MPS IIIB, een nieuw erkende en fatale ziekte die meestal bij een leeftijd van 2-4 jaar als evenwichtsproblemen optreedt, en de productie van de ziekte vermijden door dragers te identificeren en op de juiste manier te fokken. Regelmatige bezoeken aan de dierenarts voor controles en parasietenbestrijding helpen ervoor te zorgen dat de hond een lang, gezond leven heeft.

Aanbevolen gezondheidstests

Patella-evaluatie
Oogarts Evaluatie
Schildklier evaluatie

Geschiedenis van de Schipperke

Laatmiddeleeuws België was de geboorteplaats van de Schipperke (correct uitgesproken als “SHEEP-er-ker”, hoewel veel Amerikaanse eigenaren zeggen “SKIP-er-kee”). Het ras verwierf zijn bekendheid als uitroeiers aan boord van de kanalen die de Lage Landen doorkruisten. De kleine zwarte wreker van de Belgische scheepswerven was ook een onverschrokken waakhond op binnenschepen en in stadswinkels. Het was onder de zeelieden en winkeliers van Brussel en Antwerpen dat deze snelle, behendige honden de bijnaam ‘schipperke’ kregen, Vlaams voor ‘kleine kapitein’.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Schipperke hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*