Home » Hondenrassen » Schotse Deerhound   De fris gecoate Schotse Deerhound, “Royal Dog of Scotland”, is een majestueus grote coursing hound geslagen uit de oude Greyhound-sjabloon. Een van de langste hondenrassen, de Deerhound werd gefokt om het gigantische wilde edelhert te besluipen.

Over de Schotse Deerhound

Ga achteruit: je hebt een kleine afstand nodig om de majesteit van dit oude beest volledig te waarderen. In silhouet zien we een nobele coursing hound geslagen uit de klassieke Greyhound-sjabloon. Deerhounds zijn echter veel groter en substantieeler dan Greyhounds – een goed mannetje kan 32 centimeter op de schouder staan ​​en 110 pond wegen. De frisse vacht is in verschillende kleuren te zien; rassenliefhebbers geven de voorkeur aan de donkerblauw-grijze vacht. De taps toelopende kop en lange nek voegen extra lift toe aan een al statige hond.


De Schotse Deerhound in het kort

Moet het breedst zijn bij de oren, iets smaller wordend naar de ogen, met de snuit beslister naar de neus gericht. Het hoofd moet lang zijn, de schedel plat in plaats van rond met een zeer lichte stijging over de ogen, maar niets stopt. Oren: Moet op hoog worden ingesteld; in rust, teruggevouwen als een Greyhound’s, hoewel opgeheven boven het hoofd in opwinding zonder de vouw te verliezen, en zelfs in sommige gevallen half rechtopstaand. Een prikoor is slecht.

Grote dikke oren die plat tegen het hoofd hangen of zwaar bedekt zijn met lang haar zijn slechte fouten. De orenmoet zacht, glanzend zijn, net als een vacht van een muis en hoe kleiner hoe beter. Er mag geen lange vacht of lange pony zijn, maar er is soms een zijdeachtige, zilverachtige vacht op het lichaam van het oor en de punt. Op alle Deerhounds, ongeacht de kleur van de vacht, moeten de oren zwart of donker gekleurd zijn. Ogen : Moet donker zijn, over het algemeen donkerbruin, bruin of hazelaar. Een heel licht oog is niet goed. Het oog moet matig vol zijn, met een zachte uitstraling in rust, maar een scherpe, verre blik wanneer de Deerhound wordt gewekt. Velgen van oogleden moeten zwart zijn.

Schotse Deerhound hondenrasVoeding voor de Schotse Deerhound

De Schotse Deerhound moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewicht van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn. Vanwege het risico op een opgeblazen gevoel, meerdere kleinere maaltijden per dag hebben de voorkeur boven één grote maaltijd, en zware inspanning wordt niet aanbevolen voor of na de voedertijd.

Uiterlijke verzorging

De ruwe, ietwat draadachtige vacht van de Schotse Deerhound is zeer gemakkelijk te verzorgen en vereist slechts een week borstelen en kammen. Hij heeft ook om de paar weken een trimbeurt van zijn nagels nodig als ze niet op natuurlijke wijze zijn versleten. Verzorgingsgereedschap om bij de hand te hebben, is een slickerborstel, een metalen kam met fijne tanden en een elektrische nagelslijper of een paar zware nagelknipper voor honden. Af en toe een bad helpt om elke hondengeur te verminderen. Verzorgingssessies zijn een goed moment om de hond overal te inspecteren op nieuwe knobbels of huidproblemen en om te controleren of de ogen en oren gezond en probleemloos zijn.

Oefeningen voor de Schotse Deerhound

Deerhound-puppy’s zijn moeilijk tot hun potentieel te verhogen zonder een metgezel speelmaatje en een groot, veilig omheind speelveld. Dit ras kan niet in kratten in huis worden achtergelaten terwijl de eigenaar de hele dag aan het werk is als het zich naar volwassenheid goed wil ontwikkelen, zowel fysiek als mentaal. Zowel puppy’s als volwassenen moeten dagelijks vrij kunnen oefenen en doen waar Deerhounds voor gefokt is – rennen voor de pure vreugde van het rennen. Destructieve puppy’s krijgen over het algemeen niet voldoende beweging. Gedwongen lichaamsbeweging, zoals hardlopen met een fiets, moet worden vermeden met onvolwassen honden. Oudere Deerhounds zijn moeilijk van je bank te wrikken, maar ze vereisen toch regelmatig dagelijkse lichaamsbeweging. Hoewel voeding en lichaamsbeweging de sleutel vormen tot het opvoeden van een puppy tot een fitte, goed gespierde volwassene, het geheim van een gezond, Langlevende Deerhound (naast goede genen) wordt gelukkig en goed uitgeoefend. Dit is geen ras dat goed met stress omgaat, en het is ook geen ras dat zal gedijen met slechts een dagelijkse leibandwandeling rond het stadsblok. Fitness moet worden gehandhaafd tot op hoge leeftijd.

Een jonge Schotse Deerhound opvoeden

De mooiste Deerhound-puppy ter wereld wordt alleen een prachtige volwassene als hij veel zacht menselijk gezelschap, lichaamsbeweging en de juiste voeding krijgt. Deerhounds zijn gevoelig en reageren het beste op positieve trainingsmethoden. Ze zullen het niet goed doen in een kennel of achtergelaten in een krat terwijl hun mensen naar hun werk gaan. Terwijl hij een rustige en waardige persoonlijkheid in huis heeft, kan de Schotse Deerhound proberen om harige dieren achter hem aan te jagen. Om die reden moet het ras aan de leiband of in een omheind gebied worden gebruikt. Hoewel hij van zijn gezin geniet, kan zijn grootte intimiderend zijn voor kleinere kinderen.

Gezondheid van de Schotse Deerhound

Net als andere windhonden, kunnen Deerhounds gevaarlijk gevoelig zijn voor anesthesie en bepaalde medicijnen. Grote en diep bovenlijf rassen zijn vatbaar voor opgeblazen gevoel, een plotselinge, levensbedreigende maagaandoening. Eigenaren moeten leren waar ze op moeten letten en wat ze moeten doen als het zich voordoet. Gerenommeerde fokkers zullen screenen op gezondheidsproblemen zoals hartziekten en factor VII-tekort. Hoewel voeding en lichaamsbeweging de sleutel vormen tot het opvoeden van een puppy tot een fitte, goed gespierde volwassene, is het geheim van een gezonde, langlevende Deerhound (naast goede genen) gelukkig en goed geoefend.


Dit is geen ras dat goed met stress omgaat. Noch is het een ras dat zal gedijen met slechts een dagelijkse leibandwandeling door het stadsblok. Fitness moet worden gehandhaafd tot op hoge leeftijd. Als je je Deerhound gecastreerd hebt, houd er dan rekening mee dat Deerhounds, net als alle grote rassen, nooit jonger dan de leeftijd van een jaar mogen worden gecastreerd, bij voorkeur nadat de hond volwassen is (minstens twee jaar oud).

Aanbevolen gezondheidstests

Factor VII DNA-test
Cardiaal onderzoek
Galzuur test

Geschiedenis van de Schotse Deerhound

Het ras is zo oud, we kunnen de ware oorsprong van de Deerhound niet scheiden van mythe en legende. Er zijn aanwijzingen dat grote deerstalking honden in Schotland waren voordat de Schotten daar in de negende eeuw aankwamen. Zo ver terug als iemand weet, gebruikten clan chieftans enorme reeksen ruige honden om het wilde edelhert te achtervolgen en neer te halen: snelle 400 pond met straffend gewei. De thuisbasis van het ras – de rotsachtige, met regen bestreken hooglanden – was afgelegen, maar de moed van Deerhound werd spreekwoordelijk in heel Groot-Brittannië.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Schotse Deerhound hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*