Home » Hondenrassen » Schotse Terriër   De Schotse Terriër is een solide compacte hond met een levendige persoonlijkheid, de Schotse Terrier is een onafhankelijke, zelfverzekerde metgezel van een goed humeur. Scotties hebben een waardig, bijna menselijk karakter. Hun terriërpersistentie heeft het ras de bijnaam ‘de Diehard’ opgeleverd.

Over de Schotse Terriër

Het bekende Schotse-silhouet is dat van een kortbenige maar substantiële terriër met onderscheidende meubels bij de baard, benen en onderlichaam. De draadachtige toplaag en de zachte, dichte ondervachtlaag kunnen zwart, tarwegeel of een gestroomd streeppatroon zijn. Heldere, doordringende ogen en rechtopstaande oren en staart zorgen voor een scherpe waakzaamheid – een kenmerk van de Britse terriërrassen.


De werkstijl van Schotse Terrier is beschreven als efficiënt en zakelijk, en hun afstandelijkheid tegenover vreemden maakt ze uitstekende waakhonden. Hun jachtinstinct blijft sterk, wat het leven voor de kat van de buurman kan bemoeilijken, en Scotties staan ​​bekend als chagrijnig rond andere honden. Deze gewaagde en slimme Schot houdt van stevige wandelingen en vrolijk spel.

De Schotse Terriër in het kort

De Schotse Terrier is een kleine, compacte, kortbenige, stevig gebouwde hond van goed bot en substantie. Zijn hoofd is lang in verhouding tot zijn lengte. Hij heeft een harde, draadachtige, weerbestendige jas en een dik, cobby lichaam dat tussen korte, zware benen hangt. Deze kenmerken, samen met zijn zeer speciale scherpe, doordringende, “varminty” uitdrukking, en zijn rechtopstaande oren en staart zijn opvallende kenmerken van het ras. Het gedurfde, zelfverzekerde, waardige aspect van de Scottish Terrier is een voorbeeld van kracht in een klein pakket.

schotse terriër hondVoeding voor de Schotse Terriër

Als de vacht van de Schotse Terrier gezond is en gelijkmatig groeit en er geen droge, schilferige huid of irritatie is en de ogen helder zijn en er geen kauwen of jeuk is, is de kans groot dat de hond geschikt voedsel krijgt . Sommige ervaren fokkers hebben gevonden dat terriërs het goed doen op een matig eiwitdieet (half 20 procent eiwit), met een beetje een additief zoals ingeblikt voedsel.

Uiterlijke verzorging

Schotse Terriers hebben regelmatig geplande verzorging nodig. Ze zijn een ras met dubbele coating, met een ruwe, draadachtige buitenlaag en dichte, zachte ondervacht. In het ideale geval worden ze met de hand gestript. Dit moet worden gestart als ze jonge puppy’s zijn, zodat ze aan het proces wennen. Een keer per maand zou het beste zijn als de jas eenmaal is gestart, maar er kan wekelijks aan worden gewerkt. Als je het niet zelf doet, is het misschien moeilijk om een ​​trimmer te vinden die dit voor een huisdier zal doen. In dat geval is het acceptabel om de vacht te knippen. Met knippen verliest u uiteindelijk de juiste ruwe textuur, omdat de ondervacht het overneemt zodra het snijproces is begonnen. Geknipte jassen kunnen worden onderhouden volgens een schema van zes tot acht weken. Door wekelijks te borstelen en uit te kammen, blijft de jas van Scottie vrij van klitten en blijft de huid gezond. Periodieke baden met de verzorging zijn aanvaardbaar met een hydraterende shampoo van goede kwaliteit.

Oefeningen voor de Schotse Terriër

Schotse Terriers hebben een goede wandeling nodig, maar ook een goede speeltijd. Ze hebben veel energie en moeten een deel daarvan in bursts uitgeven. Een bal of speelgoed rondgooien waar ze achteraan kunnen, werkt prima. Hun bijnaam is de “diehard”, en het enige wat je hoeft te doen is sleepboot spelen met een favoriet speeltje om te zien dat ze niet stoppen of loslaten totdat je dat doet. Al die activiteiten houden ze in goede vorm en houding. Dit maakt ze geweldige honden voor een klein huis of appartement.

Een jonge Schotse Terriër opvoeden

Schotse Terriers doen het het beste met trainingssessies van niet meer dan 15 minuten per keer. Wees creatief en herhaal de training niet altijd op dezelfde manier. Dit ras is een denker en als ze zich vervelen, zullen ze niet reageren. Vergeet niet dat de boeren de honden hielden die dingen konden bedenken – niet degenen die moesten worden verteld wat ze moesten doen. Wees niet verrast als ze je testen. Er zit een onafhankelijke streep in. Dat is het beste als je het laat lijken alsof het hun idee is om iets te doen. Ze reageren enorm op vocale tonen en weten waarom je niet tevreden bent met je stem. Wees gewoon volhardend en beloon goed gedrag.

schotse terriër hondenrasGezondheid van de Schotse Terriër

De nationale ouderclub van het ras, de Scottish Terrier Club of America, biedt uitstekende informatie over gezondheidsproblemen van rassen op de website van de club . Een goede fokker zal met u bespreken wat zij in hun lijnen zijn tegengekomen. Er wordt ook uitstekend onderzoek gedaan, waarvan een groot deel door de club wordt ondersteund, om fokkers te helpen gezondheidsproblemen te identificeren en betere beslissingen te nemen bij hun keuze om te fokken. Dat betekent in het algemeen een betere gezondheid voor de toekomstige generaties.


Aanbevolen gezondheidstests

Von Willebrand’s Disease DNA Test
Patella-evaluatie

Geschiedenis van de Schotse Terriër

De Schotse Terrier is ontwikkeld om ratten, vossen en dassen te jagen op de ruige Schotse Hooglanden en is een eerbiedwaardig ras. Men denkt zelfs dat dit de oudste van de Highland-terriërs is. En één autoriteit noemt het ras “de oudste variëteit van het hondenras dat inheems is in Groot-Brittannië.” Op verschillende momenten in de lange geschiedenis van het ras is er controverse geweest over de oorsprong en het type. In feite brachten hondenmensen een groot deel van de 19e eeuw door met ruzie over wat een Schotse terriër was en wat een terriër was die toevallig Schots was. Ondanks zijn bescheiden afkomst als boerenhond had de Scottie vrienden op hoge plaatsen. In de 17e eeuw was de Engelse koning James I, een Schot van geboorte, goed bekend met het ras en gaf ze als cadeau.

De eerste invoer van Scottie arriveerde in 1883 in Amerika, en twee jaar later registreerde de AKC zijn eerste Scottie, een man genaamd Prins Charlie. De piek van populariteit van Scottie was de jaren 1930 en vroege jaren ’40, met beroemdheden als Humphrey Bogart en Bette Davis in de ban van de pittige charme van het ras. Het silhouet van Scottie is een bekend motief van prullaria en reclame uit het depressietijdperk en het beeld is nog steeds populair bij textielproducenten die op zoek zijn naar een sportief retro-kitsch accent voor hun ontwerpen. De beroemdste Scottie uit de geschiedenis was Fala, de constante metgezel van president Franklin Roosevelt tijdens de Tweede Wereldoorlog.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Schotse Terriër hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*