Home » Hondenrassen » Shiba Inu   Een oud Japans hondenras, de Shiba Inu is een kleine maar goed gespierde hond die ooit in dienst was als jager. Tegenwoordig is de pittige, goedaardige Shiba de meest populaire gezelschapshond in Japan. De aanpasbare Shiba is thuis in de stad of op het platteland.

Over de Shiba Inu

Al 60 jaar geleden vanuit Japan naar Nederland gebracht, worden Shiba’s steeds populairder in het Westen en zijn ze al het populairste ras in hun thuisland. Hun witte aftekeningen gecombineerd met hun kleuren (rood, rode sesam of zwart en bruin) en hun alerte uitdrukking en vloeiende pas maken ze bijna vosachtig. Het zijn stevige, gespierde honden met een opvallende, zelfverzekerde persoonlijkheid.


De Shiba Inu in het kort

De Shiba is de kleinste van de Japanse inheemse hondenrassen en werd oorspronkelijk ontwikkeld voor het zicht en de geur in de dichte ondergroei van de bergachtige gebieden van Japan. Alert en behendig met scherpe zintuigen, hij is ook een uitstekende waakhond en metgezel. Zijn frame is compact met goed ontwikkelde spieren. Mannetjes en vrouwtjes zien er duidelijk anders uit: mannetjes zijn mannelijk zonder grofheid, vrouwtjes zijn vrouwelijk zonder zwakte van structuur.

shiba inu hondenrasVoeding voor de Shiba Inu

De Shiba Inu moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige Shiba’s zijn kieskeurig en anderen eten alles wat te zien is. Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond; je zou de ribben en ruggengraat van de hond moeten kunnen voelen, maar ze niet kunnen zien. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan zwaarlijvigheid veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelenzijn veilig voor honden, en die niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

Shibas werpen – veel. Er is gezegd dat ze twee keer per jaar werpen, maar sommige eigenaren zeggen dat het zes maanden per keer duurt. Tenzij een Shiba een ‘lange vacht’ is, wordt de vacht niet mat, dus niet regelmatig poetsen doet de hond geen pijn, maar borstelen of kammen tijdens periodes van zwaar afstoten zal de hoeveelheid haar rond het huis verminderen. De hond uitblazen met een sterke föhn of een winkelvacuüm in omgekeerde richting is een goede manier om los haar, vuil en roos te verwijderen en te controleren op vlooien. De meeste honden leren de blazer leuk te vinden, omdat deze goed aanvoelt en de huid niet schraapt of aan de vacht trekt. Laat het echter niet te heet worden. Shiba’s maken vaak bezwaar tegen nagels knippen. Begin een puppy vroeg, maar als het een grote strijd wordt, laat het een professional dan doen.

Oefeningen voor de Shiba Inu

De meeste Shiba’s zijn redelijk energiek en gaan graag wandelen. Ze zijn niet zo hyper dat ze de muren zullen beklimmen als ze geen dagelijkse lichaamsbeweging krijgen, maar een Shiba-eigenaar moet toegewijd zijn aan het trainen van de hond, vooral als de hond geen geschikte tuin heeft om zichzelf te oefenen. Over het algemeen zijn Shiba’s niet enorm destructief als ze alleen worden gelaten zodra ze volwassen zijn, maar sommige kunnen verlatingsangst hebben en moeten in staat zijn om periodes in kratten door te brengen, zelfs wanneer de eigenaren thuis en ’s nachts zijn. Crating garandeert dat een huis intact blijft.


Een jonge Shiba Inu opvoeden

Het enige dat elke Shiba-eigenaar moet weten, is dat een Shiba nooit betrouwbaar kan worden beschouwd, behalve in een besloten ruimte. Geen enkele vorm van gehoorzaamheidstraining zal daar ooit verandering in brengen. Een Shiba loslaten – of wat voor hond dan ook – is Russisch roulette spelen met zijn leven. Een open deur, een ontgrendelde poort, een moment van onoplettendheid en de Shiba is misschien voor altijd verdwenen. Positief is dat een Shiba praktisch zindelijk wordt geboren. Tegen de leeftijd van 4 weken probeert de puppy zo ver mogelijk uit zijn slaapgedeelte te komen om te elimineren. Tegen 5 weken zal de puppy het de hele nacht vasthouden en wachten tot hij naar buiten wordt gebracht om te gaan. Het beheersen van de blaas duurt iets langer en is sterk afhankelijk van directe toegang tot buiten en ijver van de eigenaar.

shiba inu pupGezondheid van de Shiba Inu

De meest voorkomende gezondheidstoestand in Shibas en bij de meeste rassen, evenals mensen, is allergieën. Bij honden manifesteren allergieën zich als huidirritatie en jeuk. Er is geen manier om fokdieren te testen, maar honden met actieve allergieën mogen niet worden gefokt. Tenzij de bron van het allergeen kan worden geïdentificeerd, kunnen de meeste honden met allergieën een normaal leven leiden met producten die de symptomen behandelen – nogmaals, net als mensen. Allergieën manifesteren zich meestal niet totdat een hond ten minste 6 maanden oud is. Verantwoordelijke fokkers screenen hun voorraad op gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie , oogaandoeningen en patella-luxatie.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Patella-evaluatie
Oogarts Evaluatie

Geschiedenis van de Shiba Inu

De eerste gedocumenteerde Shiba die de Verenigde Staten binnenkwam, werd in 1954 door een militaire familie geïmporteerd. Maar de Shiba is een oud ras, dat al sinds 300 voor Christus bestaat. Het ras is vernoemd naar zijn geschiedenis als jager in de ruige bergen van Japan; “Shiba” betekent “kreupelhout” (verwijzend naar de borstel in de bergen of naar de roodachtige kleur van de hond) in het Japans, en “Inu” betekent “hond”. Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog waren Shiba’s bijna uitgestorven, maar ze overleefden Japan’s oorlogsgebrek en zijn vandaag de nummer een gezelschapsdier. Hun populariteit is de afgelopen 50 jaar in de Verenigde Staten gegroeid.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Shiba Inu hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*