Home » Hondenrassen » Shih Tzu   Dat gezicht! Die grote donkere ogen kijken naar je op met die zoete uitdrukking! Het is geen verrassing dat eigenaren van Shih Tzu al duizend jaar zo blij zijn met deze kleine “Lion Dog”. Waar Shih Tzu naartoe gaat, giechelen en kattenkwaad.

Over de Shih Tzu

Shih Tzu (uitgesproken in het Westen “sheed-zoo” of “sheet-su”; de Chinezen zeggen “sher-zer”), met een gewicht van 9 tot 16 pond, en staande tussen 8 en 11 inch, zijn verrassend solide voor honden hun grootte. De vacht, die in vele kleuren wordt geleverd, is de moeite waard die je erin stopt – weinig honden zijn zo mooi als een goed verzorgde Shih Tzu.


Leuk zijn is een manier van leven voor deze levendige charmeur. Het is bekend dat de Shih Tzu vooral aanhankelijk is bij kinderen. Als een kleine hond gefokt om het grootste deel van hun dag door te brengen in koninklijke paleizen, zijn ze een geweldig huisdier als je in een appartement woont of een grote achtertuin mist. Sommige honden leven om gaten te graven en katten te achtervolgen, maar het idee van Shih Tzu van plezier zit schattig op je schoot terwijl je probeert tv te kijken.

De Shih Tzu in het kort

De Shih Tzu is een stevige, levendige, waakzame speelgoedhond met lange vloeiende dubbele vacht. Naast zijn nobele Chinese afkomst als een zeer gewaardeerde, gewaardeerde metgezel en paleishuisdier, is de Shih Tzu er trots op om te dragen, heeft een opvallend arrogant rijtuig met een kop omhoog en een staart gebogen over de rug. Hoewel er altijd een aanzienlijke variatie in de grootte is geweest, moet de Shih Tzu compact, solide, goed gewicht en substantie zijn. Hoewel het een speelgoedhond is, moet de Shih Tzu aan dezelfde eisen van degelijkheid en structuur worden onderworpen die voor alle rassen zijn voorgeschreven, en elke afwijking van het ideaal dat in de standaard wordt beschreven, moet worden bestraft met de omvang van de afwijking.

Shih Tzu hondenrasVoeding voor de Shih Tzu

De Shih Tzu moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

Een Shih Tzu met een lange vacht vereist dagelijks borstelen. Gebruik een staalborstel van goede kwaliteit met flexibele pinnen en leg het haar in lagen om er zeker van te zijn dat je de huid bereikt. Een bad ongeveer om de drie of vier weken zal helpen om de vacht schoon en op zijn best te houden. Vergeet niet om de snor kammen en de dagelijkse kuif, en voorzichtig reinigen van de hoek van de ogen met een vochtige doek. Om de ogen van de Shih Tzu te beschermen tegen irritatie, moet het haar op de bovenkant van het hoofd kort worden geknipt of worden vastgebonden in een knoop. Als je geen tijd aan de vacht van je hond wilt besteden, kan de Shih Tzu er schattig uitzien wanneer deze door een professionele trimmer in een “puppy-trim” wordt geknipt. Trimmen nagels en het schoonmaken oren moeten een deel van de Shih Tzu grooming routine.

Oefeningen voor de Shih Tzu

De Shih Tzu is gefokt als huisgenoot. Als zodanig vereisen ze minimale oefening. Korte dagelijkse wandelingen met hun eigenaar en speeltijd binnenshuis zullen voldoen aan de activiteitenbehoeften van deze kleine, kortbenige metgezel.

Een jonge Shih Tzu opvoeden

Het trainen van een Shih Tzu kan zowel een grappige als een frustrerende ervaring zijn. Het ras heeft de neiging zijn eigenaar te charmeren door hem zijn eigen manier te laten, wat kan resulteren in een mollig, minder dan volledig zindelijk huisdier dat moeilijk te verzorgen is. Omdat Shih Tzu zulke mensenhonden zijn, werken trainingsmethoden op basis van lof en beloningen het beste. Harde correcties mogen niet worden gebruikt met dit ras. Voer beetje bij beetje gewenst nieuw gedrag in, wees vastberaden en geef nooit toe terwijl de hond zich misdraagt. Als hij bijt of op je springt, negeer hem dan tot hij zich vestigt en prijs hem dan. Vroege socialisatie en puppy training klassenworden aanbevolen en helpen ervoor te zorgen dat de Shih Tzu uitgroeit tot een goed aangepaste, goed gemanierde metgezel. Wanneer u zich inschrijft voor een puppyklasse, moet u ervoor zorgen dat de trainingsmethoden die in de klas worden gebruikt, gebaseerd zijn op positieve bekrachtiging.


Gezondheid van de Shih Tzu

Vanwege hun zware jassen en korte gezichten verdragen Shih Tzu hitte niet goed en zijn geen goede zwemmers. De meeste Shih Tzu zijn over het algemeen gezond en verantwoorde fokkers screenen hun stam op gezondheidsaandoeningen zoals heupdysplasie , patella luxatie (een glijdende knieschijf), oogafwijkingen inclusief staar, progressieve retinale atrofie, netvliesloslating en droogte van het hoornvlies en ontsteking door overmatige blootstelling aan de lucht vanwege onjuist sluitende oogleden.

Geschiedenis van de Shih Tzu

Als je een Shih Tzu bezit, bezit je een beetje Chinese geschiedenis. Keizerlijke fokkers in het paleis van de Chinese keizer ontwikkelden eeuwen geleden de Shih Tzu (betekenis “leeuwenhond”) uit Tibetaanse fokdieren. Het ras is waarschijnlijk het product van kruisen van twee zelfs oudere Sino-Tibetaanse rassen, de Lhaso Apso en de Pekingees.

Honderden jaren lang leefde Shih Tzu het leven van koninklijke schootwarmers en werd hij verwend door keizers en hun families. Er wordt gezegd dat keizers waardevolle geschenken zouden geven aan fokkers van Shih Tzu die de mooiste en aanhankelijke honden produceerden. Het ras bleef tot de jaren dertig verborgen achter paleismuren, vrijwel onbekend voor de buitenwereld. Rasclubs gevormd in Peking en later verfijnde Engeland het ras verder, niet zonder veel discussie onder liefhebbers over het juiste type.

Sindsdien is de Shih Tzu een van de populairste speelgoedhonden hier en in het Verenigd Koninkrijk. En ze behandelen hun eigenaars nog steeds, ongeacht wie ze zijn, zoals royalty’s. Eigenaars zo divers als koningin Elizabeth II en Miley Cyrus zijn bezweken aan de exotische charmes van de Shih Tzu.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Shih Tzu hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*