Home » Hondenrassen » Shikoku   De Shikoku is een hond met een duidelijk uithoudingsvermogen, scherp van geest met een naïef gevoel, energiek en zeer alert. Hij is een enthousiaste jager en volgzaam naar zijn baasje.

Over de Shikoku

De originele Shikoku, of Kochi-ken, bestond in de bergketens van de prefectuur Kochi op het eiland Shikoku. Ze werden zeer gewaardeerd door de Matagi (Japanse jagers) als een tracker van wild, met name wilde zwijnen. Hij is een middelgrote hond met goed uitgebalanceerde en goed ontwikkelde, strak gesneden spieren. Hij heeft prikkende oren en een gekrulde of sikkelstaart. Zijn bouw is sterk, zonder botten en compact. Zijn buitenjas is nogal hard en recht en zijn ondervacht is zacht en dicht. Het haar op zijn staart is lang. Zijn vacht kan rood, zwart en bruin zijn, of sesam, wat een goed gemengde kleur is van zwarte, rode en witte haren.


Voeding voor de Shikoku

De Shikoku moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Shikoku hondenrasUiterlijke verzorging

Afgezien van de normale wekelijkse verzorging, zal het af en toe een bad ze schoon houden en er op hun best uitzien. Verzorging kan een geweldige hechtingservaring zijn voor u en uw hond. De sterke, snelgroeiende nagels moeten regelmatig worden geknipt met een nagelknipper of slijper om overgroei, splijten en barsten te voorkomen. Hun oren moeten regelmatig worden gecontroleerd om een ​​opeenhoping van was en puin te voorkomen, wat kan leiden tot infectie. Tanden moeten regelmatig worden geborsteld.

Oefeningen voor de Shikoku

Opties voor lichaamsbeweging zijn onder andere speeltijd in de achtertuin, bij voorkeur omheind, of meerdere keren per dag wandelen. Oefening kan ook komen in de vorm van binnenactiviteiten, zoals verstoppertje zoeken, een bal op de grond achtervolgen of nieuwe trucs leren. Bepaalde activiteiten in de buitenlucht, zoals zwemmen, wandelen en ballen of vliegende schijven ophalen, kunnen een goede uitlaatklep zijn voor het uitgeven van energie. Als u in een appartement woont, kunnen zelfs korte wandelingen in de gangen uw hond wat beweging geven, vooral bij slecht weer. Training voor hondensporten zoals behendigheid, gehoorzaamheid en rally kan ook een geweldige manier zijn om uw hond te oefenen.


Gezondheid van de Shikoku

De meerderheid van Shikoku’s zijn gezonde honden en in samenwerking met een verantwoordelijke fokker kunnen degenen die een Shikoku willen bezitten de opleiding krijgen die ze moeten weten over specifieke gezondheidsproblemen binnen het ras. Goede fokkers maken gebruik van genetische tests van hun fokdieren om de kans op ziekte bij hun puppy’s te verminderen.

Geschiedenis van de Shikoku

De Shikoku dateert uit de middelgrote honden die in de oudheid in Japan bestonden. Hij werd gefokt als jachthond, voornamelijk voor jachtzwijnen in de bergachtige districten van de prefectuur Kochi. Hij wordt ook wel Kochi-ken (ken = hond) genoemd. Er waren drie variëteiten van dit ras, Awa, Hongawa en Hata, allemaal genoemd naar het gebied waar ze werden gefokt. Onder hen behield de Hongawa de hoogste graad van zuiverheid omdat het broedgebied niet gemakkelijk toegankelijk was.

Deze honden zijn taai en voldoende behendig om door een bergachtig gebied te rennen. Ze worden gekenmerkt door hun sesamkleurige jassen. Het ras nam de naam van de regio aan en werd in 1937 aangewezen als natuurmonument.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Shikoku hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*