Home » Hondenrassen » Sint-Bernard   De Sint-Bernard scoort niet erg hoog in registraties, maar deze geniale reus uit de Zwitserse Alpen behoort niettemin tot de beroemdste en meest geliefde hondenrassen ter wereld. Heiligen zijn beroemd waakzame en geduldige “nanny dogs” voor kinderen.

Over de Sint-Bernard

Deze geniale reus, die niet bijzonder hoog staat in registraties, is niettemin een van ’s werelds meest beroemde en geliefde rassen. De standaard van de heilige staat vol met zinnen als “zeer krachtig”, “buitengewoon gespierd”, “imposant” en “massief”. Een mannetje staat minimaal 56 centimeter op de schouder; vrouwtjes worden kleiner en subtieler gebouwd. Het enorme hoofd heeft een gerimpeld voorhoofd, een korte snuit en donkere ogen, waardoor heiligen de intelligente, vriendelijke uitdrukking krijgen die gestrande reizigers in de Alpen een welkome aanblik was.


De Sint-Bernard in het kort

Krachtig, verhoudingsgewijs lang figuur, sterk en gespierd in elk deel, met krachtige kop en meest intelligente uitdrukking. Bij honden met een donker masker lijkt de uitdrukking strenger, maar nooit slechtaardig.

Sint-BernardVoeding voor de Sint-Bernard

De Sint-Bernard moet het goed doen op een hondenvoer van hoge kwaliteit dat ideaal is geformuleerd voor grote rassen, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet.

Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn. Zoals veel grote rassen, kan de Sint-Bernard bloat ervaren , een levensbedreigende aandoening waarbij de maag uitzet en draait. De oorzaken van een opgeblazen gevoel worden niet volledig begrepen, maar experts zijn het erover eens dat meerdere, kleine maaltijden per dag en het voorkomen van krachtige lichaamsbeweging rond de maaltijd de kans dat dit gebeurt kan verminderen.

Uiterlijke verzorging

Sint-Bernards zijn er in langharige en kortharige variëteiten, maar beide soorten jassen vereisen dezelfde zorg. Wekelijks borstelen helpt om vuil en losse haren te verwijderen en de hond er op zijn best uit te laten zien. Alle klitten kunnen worden uitgewerkt met een slickerborstel of metalen kam. Tijdens het schuurseizoen , dat twee keer per jaar plaatsvindt, wordt poetsen een dagelijkse activiteit. Af en toe een bad houdt de Sint er fris en fris uit. Zoals bij alle rassen moeten de nagels regelmatig worden getrimd, omdat te lange nagels pijnlijk kunnen zijn voor de hond en problemen kunnen veroorzaken bij het lopen en rennen.

Oefeningen voor de Sint-Bernard

Ondanks dat het een groot en krachtig ras is, vereist de Sint-Bernard slechts een matige hoeveelheid beweging . Een lange wandeling of een half uur durende spelsessie per dag zou voldoende moeten zijn om hem gezond en gelukkig te houden. Natuurlijk, als zijn eigenaar langere wandelingen wil maken, of backpacken of op een kampeertocht wil gaan, is een heilige altijd blij om mee te gaan. Heiligen vinden het vaak leuk om jonge kinderen in een kar te trekken, en sommigen nemen zelfs deel aan karting- en tekenwedstrijden. Een heilige is het gelukkigst wanneer hij samen met zijn eigenaar activiteiten doet.

Een jonge Sint-Bernard opvoeden

Vroege socialisatie en puppytraining worden aanbevolen voor alle honden, maar zijn absoluut vereist voor honden zo groot en sterk als een St. Bernard. Gehoorzaamheidstraining helpt de heilige te leren niet op mensen te springen, kleine kinderen te slaan, voedsel van de tafel te stelen en anders voordeel te halen uit hun grootte. Heiligen zijn goedhartig en staan ​​te popelen om te plezieren, dus reageren ze over het algemeen op opdrachten zodra ze begrijpen wat er van hen wordt verwacht. Een heilige wil bij zijn gezin zijn en ongewenst gedrag kan het gevolg zijn als hij regelmatig voor langere tijd alleen wordt gelaten.


Gezondheid van de Sint-Bernard

Grote en diep bovenlijf rassen kunnen een opgeblazen gevoel, een plotselinge, levensbedreigende maagaandoening ontwikkelen. Eigenaren van Sint Bernard moeten leren waar ze op moeten letten en welke acties ze moeten ondernemen. Andere aandoeningen die soms in het ras worden gezien, zijn heupdysplasie en oogziekte. Een heilige kan warm weer aan zolang hij een koele plek heeft om te rusten en veel water, maar van airconditioning naar hoge hitte gaan kan ernstig leed veroorzaken.

Aanbevolen gezondheidstest

Heup evaluatie
Elleboogevaluatie
Oogarts Evaluatie
Cardiaal onderzoek
Degeneratieve Myelopathie DNA-test

Geschiedenis van de Sint-Bernard

In het jaar 1050 vestigde een monnik genaamd Bernard of Menthon (later heilig verklaard) op een besneeuwde pas in de Alpen een hospice om pelgrims te helpen die naar Rome reisden. Op 8.000 voet boven de zeespiegel, met drifts zo hoog als 40 voet, was het oversteken van de pas verraderlijk. Gedurende verschillende eeuwen ontwikkelden de hospice-monniken krachtige werkhonden die in staat waren om geluksvogels te lokaliseren en te redden die begraven waren door drifts en lawines. Mythe kapot: honden van de Grote Sint-Bernardpas droegen geen vaten brandewijn om hun nek.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Sint-Bernard hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*