Home » Hondenrassen » Sloughi   De oude Sloughi, bijgenaamd de ‘Arabische windhond’ is een magere, snelle coursing jachthond die op een verscheidenheid aan wild jaagde in Noord-Afrikaanse woestijnen. Een klassieke windhond, de Sloughi is vorstelijk afstandelijk tegenover vreemden en zachtaardig met dierbaren.

Over de Sloughi

De Sloughi (SLOO-ghee) is een klassiek geconstrueerde windhond van oude afkomst, oorspronkelijk gefokt om te werken aan spellen zoals haas, vos, jakhals, gazelle en wilde varkens op het straffende terrein van zijn thuisland. Dit is een magere hond zonder franjes die tussen de 24 en 29 centimeter op de schouder staat. Vachtkleuren zijn onder meer tinten licht zand tot mahonie rood-fawn, met of zonder gestroomd, met of zonder zwarte aftekeningen, zonder invasieve witte aftekeningen. De grote, donkere ogen van de Sloughi worden vaak omschreven als ‘melancholie’.


De Sloughi in het kort

De Sloughi is een middelgrote, kortharige, gladde, atletische windhond ontwikkeld in Noord-Afrika (in het gebied met inbegrip van Marokko, Algerije, Tunesië en Libië) om op wild te jagen zoals haas, vos, jakhals, gazelle en wilde varkens. Het is een oud ras, gekoesterd in Noord-Afrika vanwege zijn jachtvaardigheden, snelheid, behendigheid en uithoudingsvermogen over lange afstanden. Het is een robuuste, maar elegante en pittige achtervolgingshond zonder overdrijving van lengte van lichaam of ledematen, spierontwikkeling, angulatie of lendencurve. De Sloughi is geen kwetsbare hond, maar is ook een hond met klasse en gratie. De houding is nobel en ietwat afstandelijk en de uitdrukking van de donkere ogen is zachtaardig en melancholisch.

Sloughi hondenrasVoeding voor de Sloughi

De Sloughi moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De korte, gladde en fijne vacht van de Sloughi vergt weinig onderhoud. Wekelijks borstelen met een zachte borstel of een hondenhandschoen moet het glad en glad houden. Af en toe een bad kan helpen om de hond schoon te ruiken. De oren moeten regelmatig worden geïnspecteerd en indien nodig worden schoongemaakt. De nagels moeten indien nodig regelmatig worden getrimd, omdat te lange nagels de hond ongemak kunnen bezorgen.

Oefeningen voor de Sloughi

Hoewel hij gewoonlijk thuis kalm is, is de Sloughi een ietwat actief ras – hij is een welgemanierd huis met een hoge prooidrift als hij achtervolgd wordt. Deze elegante, zeer atletische hond heeft voldoende beweging nodig, bij voorkeur inclusief mogelijkheden om volledig te rennen in een veilig afgesloten ruimte. Hondensporten zoals kunstaascursussen kunnen het ras bezighouden met mentale en fysieke activiteit waar hij enorm van zal genieten.

Een jonge Sloughi opvoeden

De Sloughi is een intelligent en loyaal ras dat enigszins afstandelijk is. Hij doet het het beste met zorgzame en gevoelige eigenaars. Sloughis hebben voldoende beweging nodig en reageren niet goed op harde trainingsmethoden. Ondanks hun atletiek zijn ze erg stil in huis. Sommige Sloughi’s zijn verlegen; de meeste zijn gewoon heel voorzichtig en voorzichtig met hun persoonlijke ruimte. Ze hebben een sterk zelfgevoel, wat duidelijk te zien is wanneer ze games nastreven of sterk worden uitgedaagd. Zoals bij de meeste windhonden, is voorzichtigheid geboden wanneer een Sloughi loodvrij is.


Gezondheid van de Sloughi

Sloughis zijn over het algemeen gezonde honden en verantwoordelijke fokkers testen hun stam op gezondheidsproblemen zoals progressieve retinale atrofie. De oren van een Sloughi moeten regelmatig worden gecontroleerd op tekenen van infectie , en de tanden moeten vaak worden geborsteld, met een tandpasta die is geformuleerd voor honden. Regelmatige bezoeken aan de dierenarts voor controles en parasietenbestrijding helpen de hond een lang, gezond leven te garanderen.

Aanbevolen gezondheidstests

Oogarts Evaluatie
PRA Optigen DNA-test

Geschiedenis van de Sloughi

Zoals veel rassen die in de oudheid rond het Middellandse-Zeegebied zijn ontwikkeld, zijn de oorsprong van de Sloughi – in de onvermijdelijke woorden van hondenhistorici – “verloren in de nevelen van de geschiedenis.” koningen en nomadische opperhoofden die troepen stoere maar sierlijke honden hielden die over uitgestrekte woestijngebieden konden gamen. De theorie is dat Berberse cavaleristen die Hannibal vergezelden tijdens zijn beroemde oversteek van de Alpen de Sloughi mogelijk in Europa hebben geïntroduceerd.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Sloughi hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*