Home » Hondenrassen » Slovensky Cuvac   De Slovensky Cuvac is grenzeloos trouw, moedig en altijd klaar om elke indringer te bestrijden, zelfs als het beren en wolven zijn. Om hem ’s nachts van wilde dieren te onderscheiden, wordt hij volgens de oude traditie alleen in het wit gefokt.

Over de Slovensky Cuvac

De raskenmerken van de Slovensky Cuvac komen qua type overeen met die van een berghond met een stevige constitutie, indrukwekkend uiterlijk en dikke witte vacht. Hij heeft een sterk bot, een levendig temperament en is waakzaam, onbevreesd en alert. Eeuwenlang is hij gewend aan het barre klimaat van de Slowaakse bergen, vooral het Tatragebergte. Zijn waakzaamheid en alertheid hielpen hem zijn naam te geven, zoals het Slowaakse woord Cuvat betekent te horen.


Voeding voor de Slovensky Cuvac

De Slovensky Cuvac moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Slovensky Cuvac pupUiterlijke verzorging

Afgezien van de reguliere wekelijkse verzorging, zal het af en toe bad de Slovensky Cuvac schoon houden en er op zijn best uitzien. Verzorging kan een geweldige hechtingservaring zijn voor u en uw hond. De sterke, snelgroeiende nagels moeten regelmatig worden geknipt met een nagelknipper of slijper om overgroei, splijten en barsten te voorkomen. Oren moeten regelmatig worden gecontroleerd om een ​​opeenhoping van was en puin te voorkomen, wat kan leiden tot infectie. Tanden moeten regelmatig worden geborsteld.

Oefeningen voor de Slovensky Cuvac

Opties voor lichaamsbeweging kunnen zijn: speeltijd in de achtertuin, bij voorkeur omheind, of meerdere keren per dag wandelen. Oefening kan ook komen in de vorm van binnenactiviteiten, zoals verstoppertje zoeken, een bal op de grond achtervolgen of nieuwe trucs leren. Bepaalde activiteiten in de buitenlucht, zoals zwemmen, wandelen of ballen ophalen, kunnen een goede uitlaatklep zijn voor het uitgeven van energie. Training voor hondensporten zoals behendigheid, gehoorzaamheid en rally kan ook een geweldige manier zijn om uw hond te oefenen.

Gezondheid van de Slovensky Cuvac

Sommige honden kunnen in hun leven worden geconfronteerd met gezondheidsuitdagingen, maar de meerderheid van Slovensky Cuvac zijn gezonde honden. In samenwerking met een verantwoordelijke fokker kunnen potentiële eigenaren de opleiding krijgen die ze nodig hebben om te leren over specifieke gezondheidsproblemen binnen het ras.

Slovensky Cuvac hondenrasGeschiedenis van de Slovensky Cuvac

Het Slovensky Cuvac-ras is afgeleid van Arctische wolven, waarvan de overblijfselen uit de pre-ijstijd zijn bewaard gebleven in de bergachtige regio’s van Europa tot aan de rand van de gletsjers. Ze omvatten de noordelijke hellingen van de Kaukasus, de Balkan, met name het Rodope-gebergte, de Karpaten, met name de Tatra, de noordelijke hellingen van de Abruzzi en de Alpen en ten slotte de Pyreneeën.


De Slowaakse alpenteelt heeft een zeer oude traditie en de Tatra Chuvach (Slovensky Cuvac), samen met de bergschapen, het Huzul-paard en de andere typische bergbewoners, vormden de basis voor de economie die de verschillende dieren op hun eigen manier gebruikte. Deze bergbewoners waren grotendeels vrije mensen, niet onderdrukt door middeleeuwse dwangarbeid, en beschermden de grenzen en betaalden hun rechten alleen in de vorm van ‘schapenkaas’. Gecentreerd in Kaschau waren ze in wezen een hoedende en militaire organisatie, de Wallachischer Bund genoemd en leden verrichtten hun dienst op de bergweiden, altijd met hun waakhonden.

Als een goede bewaker, waakhond en gezelschapshond, evenals gids voor de herders, heeft de Tatra Chuvach ook zijn waarde bewezen in het bewaken van vee en het drijven van pluimvee en andere huisdieren naar de weide. Vakantiegangers die de bergboeren bezochten om kaas en andere producten te kopen, vonden plezier in de dik gecoate puppy’s en brachten het ras dus over naar de laaglanden, waar ze vanwege hun ongewone uiterlijk niet zelden als een luxe ras werden beschouwd.

Het stamboek van de Tatra Chuvach in Tsjechoslowakije werd begin 1900 opgericht door professor Anton Hruza van het Brno Veterinary College. Sindsdien heeft de club voor fokkers van Tatra Chuvach, met het hoofdkantoor in Bratislava, nauwkeurige registers bijgehouden en tentoonstellingen, beoordelingen, wedstrijden en shows gehouden in alle regio’s van de republiek.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Slovensky Cuvac hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*