Home » Hondenrassen » Spaanse Mastiff   De Spaanse Mastiff is een zeer intelligente hond, niet zonder schoonheid, wiens uitdrukking deze beide kwaliteiten vertoont. Rustiek, aanhankelijk, vriendelijk en nobel, hij is zeer vastberaden wanneer hij wordt geconfronteerd met gevaarlijke dieren en tegenover vreemden, vooral wanneer hij de mogelijkheid heeft om boerderijen of vee te verdedigen en te beschermen. In zijn gedrag kan men zien dat het een hond is die zeker is van zichzelf en zijn kracht bepaalt omdat hij zich bewust is van zijn enorme kracht.

Over de Spaanse Mastiff

De Spaanse Mastiff is een hond van groot formaat, evenwichtig, zeer krachtig en gespierd. Hij heeft een massieve kop en een lichaam bedekt met een middellange vacht. Zijn schors is rauw, laag en diep, zeer sonore en hoorbaar vanaf een aanzienlijke afstand. De Spaanse Mastiff is verkrijgbaar in verschillende vachtkleuren, waaronder zwart, fawn, rood, grijs en geel, en kan worden gezien met gestroomde of witte aftekeningen.


Gebruikt voor bewaking en verdediging, is het ras nauw verwant met de seizoensgebonden verplaatsing van vee, vooral het Merino-vee, dat hij vergezelde ten tijde van de ‘Mesta’. In de middeleeuwen was dit een vereniging van schapenboeren die seizoensgebonden reisden naar verre locaties om grazende weiden te vinden. De Spaanse Mastiff was belast met het verdedigen van hen tegen wolven en andere roofdieren tijdens hun reizen. Zowel zittend als rondzwervend, presteert hij op dezelfde manier voor boerderijen, mensen en eigendommen in het algemeen.

Voeding voor de Spaanse Mastiff

De Spaanse Mastiff moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

spaanse mastiff hondenrasUiterlijke verzorging

Afgezien van de reguliere wekelijkse verzorging, houdt het occasionele bad je Spaanse Mastiff schoon en ziet hij er op zijn best uit. Verzorging kan een geweldige hechtingservaring zijn voor u en uw hond. De sterke, snelgroeiende nagels moeten regelmatig worden geknipt met een nagelknipper of slijper om overgroei, splijten en barsten te voorkomen. Hun oren moeten regelmatig worden gecontroleerd om een ​​opeenhoping van was en puin te voorkomen, wat kan leiden tot infectie. Tanden moeten regelmatig worden geborsteld.

Oefeningen voor de Spaanse Mastiff

Hoewel het een relatief rustig ras is, moet de Spaanse mastiff dagelijks wat bewegen om zijn lichamelijke en geestelijke gezondheid te bevorderen. Opties voor lichaamsbeweging kunnen zijn: speeltijd in de achtertuin, bij voorkeur omheind, of meerdere keren per dag wandelen. Oefening kan ook komen in de vorm van indoor-activiteiten zoals het achtervolgen van een bal die over de vloer is gerold of het leren van nieuwe trucs. Bepaalde activiteiten in de buitenlucht, zoals zwemmen, wandelen of ballen ophalen, kunnen een goede uitlaatklep zijn voor het uitgeven van energie. Training voor hondensporten zoals behendigheid, gehoorzaamheid en rally kan ook een geweldige manier zijn om uw hond te oefenen.

Gezondheid van de Spaanse Mastiff

Sommige honden kunnen in hun leven worden geconfronteerd met gezondheidsuitdagingen, maar de meeste Spaanse Mastiffs zijn gezonde honden. In samenwerking met een verantwoordelijke fokker kunnen potentiële eigenaren de opleiding krijgen die ze nodig hebben om te leren over specifieke gezondheidsproblemen binnen het ras.


Geschiedenis van de Spaanse Mastiff

De Spaanse Mastiff is een heel oud ras. Het verscheen op het Iberische schiereiland vóór de Romeinse invasie, meer dan 2000 jaar geleden door de Grieken en Feniciërs gebracht. De eerste vermeldingen van een mastiff uit de regio verschijnen in geschriften van Virgil uit ongeveer 30 n.Chr. Virgil, in zijn gedicht The Georgics, vermeldt dat het koesterende karakter van de Iberische mastiff het de beste beschermer en verdediger van de kudde zou maken. Een andere vermelding van het ras dateert uit de eerste eeuw. De Romeinse agronoom en prominente schrijver, Columella, schreef een 12-volume boek, Res Rustica , waarin hij dit schreef over mastiffs: “… geschikt zijn voor vee mastiffs zijn wit van kleur meestal om ze beter te onderscheiden van wolven waarmee ze moeten vecht in de duisternis van de dageraad.

De rol van Mastiffs groeide in de 10e eeuw toen de best georganiseerde en begeleide veehouderij in Europa de stamboom van schapen in Spanje werd en de economie van de staat was gebaseerd op productie en de uitwerking van wol. De ontwikkeling piekte in de 12e eeuw toen het fokken van een nieuw genre van schapen, merinos , begon. Deze dieren brachten de winter meestal door in het zuiden van Spanje en verhuisden aan het begin van de zomer naar de berghellingen in het noorden. De rondzwervende kuddes schapen werden vergezeld door ongeveer 40.000 herders en voor elke 100 schapen was er minstens één mastiff voor de verdediging van de herder en de kudde.

Zulke enorme migraties hebben een stempel gedrukt op de Spaanse cultuur. De Spaanse Mastiffs zijn te zien in literaire werken en bewonderd in schilderijen van de beroemde Velazquez. Tegen die tijd werden deze honden gekenmerkt door hun bekende eigenschappen van onafhankelijkheid, weersbestendigheid en defensiviteit.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Spaanse Mastiff hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*