Home » Hondenrassen » Spinone Italiano   De Spinone Italiano, een dichtgecoate jachthond, is sociaal, volgzaam en geduldig, soms koppig maar altijd vertederend. Van oude Italiaanse afkomst, de Spinone is een van de veldhonden van Continentaal Europa beroemd om zijn veelzijdigheid.

Over de Spinone Italiano

De Spinone Italiano (meervoud: Spinoni Italiani) is een vierkant en stevig gebouwde jager. Spinoni zijn gespierd en krachtig, meer gebouwd voor uithoudingsvermogen dan snelheid. De dichte jas heeft een natuurlijke, strakke look en is verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen. Het gezicht brengt de overvloedige charme van de oude wereld van het ras over. Die zachte, zoete, expressieve ogen die afsteken van ruige wenkbrauwen en een getufte baard hebben menig hart gewonnen in Italië – en ze veroveren hier elke dag nieuwe veroveringen in Nederland.


De Spinone Italiano in het kort

De Spinone heeft een onderscheidend profiel en zachte, bijna menselijke expressie. Het ras is gebouwd voor uithoudingsvermogen. Gespierd, krachtig en met krachtig bot, de Spinone heeft een robuuste bouw die hem bestand maakt tegen vermoeidheid en in staat is om op bijna elk terrein te werken; grote voeten en een tweedelige toplijn geven de hond stabiliteit op ruige grond. De Spinone dekt efficiënt de grond af en combineert een doelgerichte, gemakkelijke draf met een intermitterende galop.

Een harde, enkele vacht en dikke huid stellen de Spinone in staat om kreupelhout te onderhandelen en koud water te verdragen dat elke hond zou bestraffen die niet zo natuurlijk gepantserd is. Deze veelzijdige wijzer is van nature een bekwame zwemmer en een uitstekende retriever. De Spinone is geduldig, methodisch en coöperatief in het veld en heeft een zachte houding.

Spinone Italiano hondenrasVoeding voor de Spinone Italiano

De Spinone moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige Spinoni kunnen kieskeurige eters zijn. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Sommige Spinoni kunnen ervaren bloat , die kan worden gerelateerd aan de zeer gevoelige aard van het ras. Omdat Spinoni zich meer zorgen zal maken als hun eigenaren zich zorgen maken, kan dit een vicieuze cirkel veroorzaken in de zin dat de hond niet eet of zichzelf mogelijk tot bloat belast. Het is belangrijk dat de Spinone na het eten stille tijd heeft om te verteren om bloat te helpen voorkomen.

Uiterlijke verzorging

Ondanks de standaardregel dat het ras ‘in een natuurlijke staat moet worden gehouden’, heeft Spinoni wat verzorging nodig. Ze moeten met de hand worden gestript, in plaats van geschaard, om het dode haar eruit te krijgen, en een vachtlengte van anderhalve tot twee en een halve inch te behouden. Spinone moet hun oren minstens eenmaal per week schoonmaken. De benen moeten in een borstelige kolom worden gehouden en er mogen geen veren op de staart achterblijven. Nagels moeten eenmaal per week worden getrimd.

Oefeningen voor de Spinone Italiano

Spinoni zijn “laag octaangehalte” in vergelijking met andere sportrassen. Hoewel een wandeling of wandeling altijd een goed idee is, is het niet iets dat elke dag moet worden gedaan. Een grote, veilig omheinde tuin en veel speeltijd zullen een Spinone gelukkig houden, samen met zijn familie, wat net zo belangrijk is voor zijn welzijn als lichaamsbeweging . Spinoni zijn geen ‘kennelhonden’, of honden die alleen buiten kunnen worden gelaten – ze moeten te allen tijde deel uitmaken van het gezin, wat betekent dat het een huishond is die binnen het gezin woont.

Een jonge Spinone Italiano opvoeden

Eén ervaren fokker deelt inzicht in de trainbaarheid van rassen: “Spinoni is erg zacht, erg koppig en erg slim. Training gaat meestal over ‘ruilhandel’. Bij veel rassen zullen ze, als je zegt ‘Springen’, vragen: ‘Hoe hoog?’ terwijl ze springen, terwijl een Spinone vraagt: ‘Waarom?’ Je kunt een Spinone de basis leren en ze zelfs trainen voor gehoorzaamheid aan de concurrentie – verwacht gewoon niet dat ze er elke keer ‘hoog en strak’ over zijn. Ze kunnen je vertellen: ‘Nee, niet vandaag. Misschien later.’ Ze zijn slim, maar een uitdaging en ze worden uitgeschakeld als de training te hard of te hard is. Tijdens het jagen jagen ze waar ze willen en zullen ze voedsel op uw tafel zetten. Spinoni zijn geen ‘robotjagers’ die gaan waar je ze opdraagt. Spinoni leert jagers hun honden in het veld te vertrouwen.


Gezondheid van de Spinone Italiano

Verantwoordelijke fokkers zullen hun voorraad screenen op gezondheidsproblemen zoals heup- en elleboogdysplasie en oogafwijkingen. Zoals bij alle rassen, moeten de oren van de Spinone regelmatig worden gecontroleerd op tekenen van infectie en moeten de tanden vaak worden geborsteld, idealiter elke dag, met een tandpasta die is geformuleerd voor honden.

Aanbevolen gezondheidstests

Oogarts Evaluatie
Heup evaluatie
Elleboogevaluatie

Geschiedenis van de Spinone Italiano

Spinoni, een heel oud ras, behoort tot de vele veldhonden van Continentaal Europa die beroemd zijn vanwege hun veelzijdigheid. Hun sterke punten als metgezellen van de jager zijn intelligentie, een geweldige neus, het vermogen om op het land of in het meer te komen en het uithoudingsvermogen om de hele dag te werken en gretig om meer te vragen. De naam Spinone verwijst naar “pino”, het netelige kreupelhout dat voorkomt in de regio Piemonte in Italië. Het was daar dat all-weather Spinoni voor het eerst werd gefokt om samen met menselijke jagers te werken op het heuvelachtige terrein van Alpine Italië. De Spinone wordt geschat op een kruising van grofharige Italiaanse Setters, gefokt met die achtergelaten door Griekse handelaren en anderen van de Adriatische kust, naast kruisen met de White Mastiff en misschien Franse Griffons.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Spinone Italiano hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*