Home » Hondenrassen » Taiwanese hond   De Taiwanese hond is uiterst trouw aan zijn baasjes en is scherp van geest, alert in beweging, moedig en onverschrokken. Hij is een middelgrote hond met driehoekige kop, amandelvormige ogen, dunne, geprikte oren en een sikkelstaart.

Over de Taiwanese hond

Het intuïtieve karakter van de Taiwanese hond en zijn band met zijn meester werden waarschijnlijk aangescherpt door generaties lang op jacht jagen op klein wild in de bergen. Dit betekent ook dat ze extreem reageren op commando’s en gemakkelijk worden getraind. Dit ras kan gereserveerd zijn tegenover vreemden en zijn onbevreesd in het beschermen van hun gezin. Daarom is socialisatie voor de Taiwanese hond noodzakelijk om te bemiddelen in zijn sterke instinct om zijn meester en familie te beschermen. Ze moeten een integraal onderdeel van het gezinshuishouden zijn en geen externe hond, want ze blinken uit in dagelijkse interactie en socialisatie.


Voeding voor de Taiwanese hond

De Taiwanese hond moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel geproduceerd of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De korte, tweelaagse vacht van de Taiwanese hond vereist minimale verzorging. Een wekelijkse poetsbeurt en af ​​en toe een bad volstaan. Tandheelkundige zorg wordt aanbevolen, net als andere rassen, om ophoping van tandsteen te voorkomen. Hun nagels moeten indien nodig worden geknipt met een nagelknipper of slijper om overgroei, splijten en barsten te voorkomen. Oren moeten regelmatig worden gecontroleerd om een ​​opeenhoping van was en puin te voorkomen, wat kan leiden tot infectie.

Oefeningen voor de Taiwanese hond

Dit ras moet regelmatig worden uitgeoefend en worden vermaakt met nieuwe spellen. Opties voor lichaamsbeweging kunnen zijn: speeltijd in de achtertuin, bij voorkeur omheind, of meerdere keren per dag wandelen. Oefening kan ook komen in de vorm van binnenactiviteiten, zoals verstoppertje zoeken, een bal op de grond achtervolgen of nieuwe trucs leren. Bepaalde activiteiten in de buitenlucht, zoals zwemmen, wandelen of ballen ophalen of vliegende schijven, kunnen een goede uitlaatklep zijn voor het uitgeven van energie. Als u in een appartement woont, kunnen zelfs korte wandelingen in de gangen uw hond wat beweging geven, vooral bij slecht weer. Training voor hondensporten zoals behendigheid, gehoorzaamheid en rally kan ook een geweldige manier zijn om uw hond te oefenen.

Een jonge Taiwanese hond opvoeden

Om zijn intense beschermende instincten te bedwingen, wordt het sterk aanbevolen om je Taiwanese hond te socialiseren en te trainen. Hij zal het gelukkigst zijn als hij een integraal onderdeel van het gezinshuishouden is.


Gezondheid van de Taiwanese hond

Afgezien van leeftijdsgerelateerde degeneratieve aandoeningen, is de Taiwanese hond een gezond ras zonder bekende gezondheidsproblemen. In samenwerking met een verantwoordelijke fokker kunnen potentiële eigenaren de opleiding krijgen die ze nodig hebben om te leren over specifieke gezondheidsproblemen binnen het ras.

Geschiedenis van de Taiwanese hond

Taiwan Honden zijn tussen 10.000 en 20.000 jaar geleden genetisch getraceerd, waardoor ze een van de oudste en meest primitieve hondenrassen ter wereld zijn. Ze zijn de afstammelingen van de Zuid-Aziatische jachthonden die inheems zijn in de centrale bergachtige regio’s van Taiwan en was de trouwe metgezel van de oude jager in het wilde bos.

Geleerden van de National Taiwan University, Japan Gifu University en Nagoya University hebben in 1980 een coöperatief onderzoek uitgevoerd naar de inheemse Taiwanese hond. Ze bezochten negenentwintig stammen van lokale bewoners en als gevolg daarvan werd bevestigd dat de huidige Taiwanese hond inderdaad een afstammeling is van de Zuid-Aziatische jachthonden.

Dit oude ras is al duizenden jaren een integraal onderdeel van het historische en culturele landschap van Taiwan. Nu zijn ze populair over het hele eiland als waak- en gezelschapshond.

Ook bekend als Formosan Mountain Dogs, zijn ze populair geworden in Amerika vanwege de reddingsinspanningen die verlaten Taiwan Dog-mixen naar de VS hebben getransplanteerd. Rasechte Taiwan Dogs zijn echter uiterst zeldzaam en worden meestal bewaard voor conserveringsinspanningen in Taiwan.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Taiwanese hond hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*