Home » Hondenrassen » Teckel   De beroemd lange, lage silhouet, altijd alerte uitdrukking en de gedurfde, levendige persoonlijkheid van de Teckel hebben hem tot een superster van het hondenrijk gemaakt. Teckels zijn er in twee maten en in drie soorten vacht in verschillende kleuren en patronen.

Over de teckel

Het woord ‘icoon’ is vreselijk overwerkt, maar de Teckel – met zijn onmiskenbare lichaam met lange rug, kleine benen en grote persoonlijkheid – is echt een icoon van rasechte hondelijkheid. Teckels kunnen standaardformaat (meestal 7 tot 14 kilo) of miniatuur (5 kilo of minder) zijn en komen in een van de drie vachttypen: glad, draadhaar of langharige.


Teckels zijn niet gebouwd voor hardlopen op afstand, springen of inspannend zwemmen, maar verder zijn deze onvermoeibare honden overal spel voor. Slim en waakzaam, met een grote hondenbast, maken ze fijne waakhonden. Gefokt om een ​​onafhankelijke jager van gevaarlijke prooien te zijn, kunnen ze dapper zijn tot op het punt van uitslag en een beetje koppig, maar hun innemende aard en unieke uiterlijk heeft miljoenen harten over de hele wereld veroverd.

De Teckel in het kort

Laag tot grond, lang van lichaam en kort van been, met robuuste spierontwikkeling; de huid is elastisch en plooibaar zonder overmatig rimpelen. De teckel ziet er niet kreupel, onhandig of krap in zijn vermogen tot beweging uit, is goed in balans met gedurfde en zelfverzekerde hoofddrager en intelligente, waakzame gelaatsuitdrukking. Zijn jachtgeest, goede neus, luide tong en onderscheidende bouw maken hem zeer geschikt voor ondergronds werk en voor het verslaan van de bush. Zijn scherpe neus geeft hem een ​​voordeel ten opzichte van de meeste andere rassen voor achterstand.

teckel hond

Voeding voor de Teckel

Het is uiterst belangrijk dat een teckel niet te zwaar wordt . Dit is niet alleen vanwege algemene gezondheidsredenen, maar ook om overbelasting van de lange rug van de teckel te voorkomen, wat kan leiden tot uitglijden of gescheurde (hernia) schijven. Negeer de smeekbeden en geef alleen de aanbevolen hoeveelheid gegeven door de fabrikant van de kwaliteit hondenvoer van uw keuze. Geef tafelresten zeer spaarzaam of helemaal niet, vooral vermijd gekookte botten en voedingsmiddelen met een hoog vetgehalte. Vergeet niet dat de neus van de teckel hem in de problemen kan brengen en houd voedsel altijd buiten bereik.

Uiterlijke verzorging

Teckels zijn matige shedders, relatief schoon en hebben weinig of geen lichaamsgeur. De verzorgingsbehoeften van het ras variëren met de drie vachttypen. Teckels met een gladde laag zijn enigszins “wassen en dragen” en hebben weinig meer nodig dan een doekje met een handdoek of hondenhandschoen om er goed uit te zien. Langharige teckels kunnen vaker worden geborsteld , afhankelijk van de dikte van de vacht. De draadharige vacht kan meerdere keren per jaar worden geplukt of met de hand gestript om er op zijn best uit te zien, maar verder is hij gemakkelijk te onderhouden tussen verzorgingen met af en toe trimmen van de baard en wenkbrauwen en een of twee keer per week borstelen of kammen. Alle teckels moeten hun nagels elke maand laten knippen.

Oefeningen voor de Teckel

Veel eigenaren denken dat omdat ze zo klein zijn, teckels niet meer beweging nodig hebben dan alleen rondrennen in het huis. Ze hebben echter regelmatig beweging nodig, niet alleen om fit te blijven, maar ook om sterke spieren op te bouwen om hun rug te ondersteunen en te beschermen. Elke dag twee wandelingen van gemiddelde lengte moeten voldoende zijn. Om letsel te voorkomen, laat uw Teckel nooit de trap op en af ​​rennen of op of van meubels springen. Omdat ze erg sociaal zijn, doen teckels het niet zo goed als buitenhonden – ze willen bij hun mensen zijn.

Een jonge Teckel opvoeden

Teckels zijn erg intelligent, maar zijn ook onafhankelijk en vaak koppig, dus ze kunnen een uitdaging zijn om te trainen. Ze houden ervan om affectie te geven en te ontvangen en doen het het beste met positieve, op beloning gebaseerde training. Ze zijn gevoelig en reageren niet goed op harde bevelen of straffen. Geduld en consistentie staan ​​centraal. Teckels hebben een uitstekend reukvermogen en een sterke prooidrift. Omdat ze gefokt zijn om gefocust te blijven en een spoor volgen zonder afleiding, als ze bezig zijn met iets interessants, letten ze misschien niet altijd op je.

Gezondheid van de Teckel

Over het algemeen een gezond ras, kan van de teckel worden verwacht dat hij 12 tot 16 jaar met de juiste zorg leeft, zolang hij een goed dieet volgt en voldoende beweging heeft om een ​​goede spierspanning te behouden. Om schijfschade aan de lange rug van de Teckel te voorkomen, moet u waakzaam zijn om te voorkomen dat hij te zwaar wordt en zijn activiteiten altijd in de gaten houden om rugletsel te voorkomen. Zoals de meeste honden met oren, kunnen teckels oorinfecties krijgen als hun oren niet schoon worden gehouden.


Geschiedenis van de Teckel

“Dachshund” is een Duits woord dat “dassenhond” betekent en de Duitse geschiedenis van het ras gaat zo’n 600 jaar terug. En, zoals de rasnaam suggereert, werd de teckel ontwikkeld om enthousiast zijn weg te vinden in een dassenhol en zijn inzittende te sturen. Het lange, lage lichaam van de teckel werd op maat gemaakt voor dit vuile ondergrondse werk.

Voor een hond van elke grootte is een das een formidabele tegenstander, met een gewicht van 25 tot 40 pond, met vlijmscherpe tanden en klauwen. De slimheid, moed, doorzettingsvermogen en kracht die kenmerkend zijn voor de Teckel van vandaag werden voor het eerst in zijn lang geleden voorouders gekweekt om hen het beste uit te rusten voor het vechten tegen een dodelijke vijand. De verrassend luide, houndy blaf van de kleine hond is ook een terugkeer naar zijn werkende wortels: het liet de bovengrondse menselijke jachtpartner van de teckel toe om de ondergrondse locatie van zijn hond te markeren.

Naast de korte, gladde vacht van het ras, produceerden selectief gefokte soorten met draadjassen voor het werken in netelige brier-patches en lange jassen voor koude klimaten. Teckels van verschillende grootte werden gefokt om aan verschillende soorten steengroeve te werken. Pakjes teckels werden volgens de rasautoriteiten vaak op wilde zwijnen gebruikt. Tegen het einde van de 19e eeuw was het proces van standaardisatie van het ras volgens grootte, vacht en kleurvariëteiten goed op gang gekomen.

De Teckel is al lang een nationaal symbool van Duitsland, zo nauw verbonden met het vaderland dat Amerikaanse liefhebbers tijdens de Eerste Wereldoorlog hun Liberty Hounds noemden vanwege anti-Duits sentiment. Toegelaten tot het hondenrassen register in 1885, was hun populariteit in Amerika onmiddellijk en blijvend.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Teckel hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*