Home » Hondenrassen » Tibetaanse Mastiff   Waakzaam, afstandelijk, imposant en intimiderend: de oude Tibetaanse Mastiff is de ultieme waakhond. Deze dicht omhulde reuzen zijn zacht en kalm rond het huis, lieflijk toegewijd aan familie, en afstandelijk en territoriaal tegenover vreemden.

Over de Tibetaanse Mastiff

Oog in oog met deze oude kolos, zal een indringer tot niet goed waarschijnlijk verder gaan met gemakkelijker kiezen. TM’s kunnen 26 inch op de schouder staan ​​en meer dan 100 pond wegen. Het is onmogelijk om dit ras te bespreken zonder te leunen op woorden als “krachtig”, “gespierd”, “massief” en “aanzienlijk.” De brede kop, met zijn hoog geplaatste, V-vormige oren en expressieve bruine ogen, projecteert een nobele, scherpzinnige uitdrukking.






De Tibetaanse Mastiff in het kort

Nobel en indrukwekkend: een groot, maar geen gigantisch ras. Een atletische en substantiële hond, van plechtige maar vriendelijke uitstraling. De Tibetaanse Mastiff staat goed op de koten, met sterke, strakke, kattenpoten, die een alert uiterlijk geven. Het lichaam is iets langer dan lang. De kenmerken van het ras zijn de kop en de staart. Het hoofd is breed en indrukwekkend, met aanzienlijke rugschedel, de ogen diep uitgezet en amandelvormig, enigszins schuin, de snuit breed en goed opgevuld, waardoor een vierkant uiterlijk ontstaat. De typische uitdrukking van het ras is er een van waakzaamheid. De staart en britches zijn goed bevederd en de staart wordt over de rug gedragen in een enkele krul die over de lenden valt en het hoofd in evenwicht brengt. De jas en zware manen zijn dik, met grof beschermhaar en een wollige ondervacht.

Tibetaanse Mastiff pup

Voeding voor de Tibetaanse Mastiff

De Tibetaanse Mastiff moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Tibetaanse Mastiffs eten veel minder dan verwacht vanwege hun grootte, omdat volwassenen slechts twee tot vier kopjes kwaliteitsvoedsel per dag nodig hebben. Ze eten alleen als ze honger hebben, en het is niet ongewoon voor een TM om een ​​maaltijd helemaal over te slaan. Wanneer vrouwen in het seizoen zijn, zullen mannen vaak een week of langer weigeren te eten en kunnen ze maar liefst 10 tot 15 procent van hun lichaamsgewicht verliezen. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelenzijn veilig voor honden, en die niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet te allen tijde beschikbaar zijn. De Tibetaanse Mastiffs hebben geen speciaal dieet nodig.

Uiterlijke verzorging

Tibetaanse Mastiffs zijn dubbel gecoat, met een zware, wollige ondervacht en grof beschermhaar. Ze hebben een onderhoudsarme vacht die het grootste deel van het jaar minimale verzorging vereist . Een wekelijkse borstelbeurt met een slicker of een lange penborstel om oppervlaktevuil te verwijderen en het gebruik van een kam met wijde tanden op de staart, manen en rijbroek om klitten te verwijderen, zijn alles wat nodig is. TM’s “blazen” hun ondervacht een keer per jaar in een enorme schuur in de late lente of zomer. Gedurende deze tijd is het het beste om een ​​ondervachthark of ontschudgereedschap te gebruiken. Volgens de rasstandaard moeten TM’s op natuurlijke wijze worden getoond; knippen of bijknippen is niet acceptabel, behalve om de voeten te vormen en om de hakken een strak uiterlijk te geven.

Oefeningen voor de Tibetaanse Mastiff

Tibetaanse Mastiffs hebben dagelijks matige lichaamsbeweging nodig , maar het hoeft niet in de vorm van een georganiseerde activiteit te zijn. Tibetaanse Mastiffs concentreren zich liever op werkgerelateerde taken, zoals patrouilleren in hun territorium, in plaats van gestructureerd spelen, zoals het achtervolgen van een vliegende schijf of het spelen van ophalen. Ze zijn actiever bij koeler weer. Ze hebben de neiging om energie te besparen totdat ze nodig zijn, vertonen slechts korte uitbarstingen van activiteit en missen uithoudingsvermogen. Ze maken goede siertapijten in de winter en airco-ventilatieopeningen in de zomer!

Een jonge Tibetaanse Mastiff opvoeden

Tibetaanse Mastiffs reageren niet goed op traditionele gehoorzaamheidstrainingen. Ze zijn zeer intelligent, leren snel en hebben niet de behoefte om te herhalen wat ze al weten. Ze zullen doen wat hun eigenaren van hen vragen als ze hun oordeel respecteren en vertrouwen – maar als er ooit een vraag is, zal de TM zijn instinct volgen tijdens de training. Over het algemeen is het ras niet voedselgedreven en reageren ze niet betrouwbaar op traktaties als een trainingshulpmiddel. Ze staan ​​er ook om bekend dat ze onberispelijk in de klas presteren en vervolgens alle opdrachten volledig negeren wanneer ze weer thuis zijn. Ze hebben geen betrouwbare terugroepactie en mogen nooit zonder leiband worden vertrouwd.






Gezondheid van de Tibetaanse Mastiff

De Tibetaanse Mastiff is een relatief gezond ras en verantwoordelijke fokkers zullen hun voorraad screenen op gezondheidsproblemen zoals elleboog- en heupdysplasie, hypothyreoïdie en oogafwijkingen, waaronder entropion en ectropion. Epileptische aanvallen zijn gemeld, maar het probleem is niet gangbaar in het ras.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Elleboogevaluatie
Schildklier evaluatie
Oogarts Evaluatie

Geschiedenis van de Tibetaanse Mastiff

Niemand weet het echt zeker. Het ras is zo oud en Tibet is altijd zo geïsoleerd geweest, dat het onmogelijk is om te zeggen hoe of wanneer Tibetaanse Mastiffs zijn ontstaan. We weten dat ze millennia lang de machtige beschermers van de Himalaya waren en men denkt dat ze de voorvader zijn van alle moderne mastiffs. Er zijn aanwijzingen dat vroege reizigers naar Tibet deze reuzen soms als geschenken kregen, die werden gebruikt om de mastiffrassen van het Midden-Oosten en Europa te creëren.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Tibetaanse Mastiff hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

1 comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*