Home » Hondenrassen » Vizsla   De Vizsla is een veelzijdige jachthond met rode coating, gefokt voor lange dagen in het veld. Eeuwenlang zijn deze ruige maar elegante atleten de trots van Hongaarse sporters geweest en hun populariteit in Amerika neemt met elk voorbijgaand jaar toe.

Over de Vizsla

De Vizsla is gemakkelijk te herkennen aan zijn slanke gouden roestvacht. Ze kunnen tussen de 24 en 30 centimeter op de schouder staan ​​en zijn het beeld van een magere, lichtvoetige jager. De lange, zijdeachtige oren omlijsten een gelaatsuitdrukking die gevoelig en liefdevol in huis is en intens wanneer op het werk. Omdat een jager verwachtte nauw met mensen samen te werken, vormen Vizslas een hechte band met hun eigenaars en haten het om alleen gelaten te worden.


Atleten met veel talenten, Vizslas blinken uit in verschillende sporten en activiteiten. Het zijn enthousiaste en sierlijke dravers met een groot uithoudingsvermogen, waardoor ze ideale jogging- of fietsgenoten zijn. Een expert over het ras vertelt ons: “Als je niet de tijd hebt om het volledige gebruik van dit brein door dit ras aan te moedigen, verspil je een goede hond.”

De Vizsla in het kort

Die van een middelgrote, kortharige jachthond met een gedistingeerd uiterlijk en peiling. Robuust maar vrij licht gebouwd, de vacht is een aantrekkelijke schaduwrijke gouden roest. Afkomstig uit Hongarije, werd de Vizsla gefokt om te werken in veld, bos en water. Behendig en energiek, dit is een veelzijdige hond van kracht, drive en uithoudingsvermogen op het veld, maar toch een handelbare en aanhankelijke metgezel in huis. Het wordt sterk benadrukt dat in het veld geconditioneerde jassen, evenals gespierde of pezige spiercondities en eervolle littekens die wijzen op een werk- en jachthond nooit bij deze hond moeten worden bestraft. De vereiste instincten en vaardigheden om een ​​’dubbele hond’ te onderhouden, moeten altijd worden bevorderd en gewaardeerd, nooit worden afgeschaft.

Vizsla hondenrasVoeding voor de Vizsla

De Vizsla moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). De meeste Vizslas zijn goede eters en er is een aanzienlijke variatie in de caloriebehoeften van individuele honden; een jonge, actieve hond kan elke dag vier of vijf kopjes calorierijk voedsel nodig hebben, terwijl oudere of minder actieve honden minder dan de helft van die hoeveelheid nodig kunnen hebben. Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelenzijn veilig voor honden, en die niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

Vizslas hebben een korte, slanke vacht zonder ondervacht, dus ze vereisen geen ingewikkelde verzorging . Ze werpen zich af en af ​​en toe borstelen met een rubberen verzorgingsborstel is nuttig. Als ze bijzonder vies worden (of als ze iets stinkende rollen), hebben ze een bad met lauw water, een hondenzeep van goede kwaliteit en een grondige spoeling nodig. Het is belangrijk om de teennagels kort te houden , met een tondeuse of met een slijpgereedschap. Oren moeten regelmatig worden gecontroleerd op vuil, ophoping van was of tekenen van irritatie. Regelmatig gebruik van een mild oorreinigingsmiddel helpt problemen voorkomen. Om tanden en tandvlees gezond te houden , wordt regelmatig schoonmaken aanbevolen; gebruik een product geformuleerd voor honden (geen menselijke tandpasta).

Oefeningen voor de Vizsla

Vizslas is gefokt om actieve jachthonden te zijn en ze hebben zowel lichamelijke als mentale oefening nodig . De behoeften van individuele honden variëren, maar in het algemeen moeten eigenaren dagelijks een minimum van 30 minuten actieve training plannen – en sommige honden hebben meer nodig dan dat. Naast leibandwandelingen en ophaalgames, hebben de meeste Vizslas kansen nodig om regelmatig hard te lopen. Geestelijke oefening is net zo belangrijk als lichamelijke activiteit, dus training moet onderdeel zijn van hun routine. Vizslas kunnen uitstekende hardloop- of jogginggenoten zijn, met het voorbehoud dat jonge honden geen lange afstanden mogen rennen totdat ze op ongeveer 18 tot 24 maanden volwassen zijn. Oudere Vizslas blijven meestal actief en speels.

Vizsla pupEen jonge Vizsla opvoeden

Vizslas heeft consistente, positieve training nodig, beginnend in de puppytijd. Ze zijn zeer intelligent, nieuwsgierig en soms manipulatief, dus eigenaren moeten solide communicatie tot stand brengen en goed gedrag leren. Ongetrainde Vizslas zijn moeilijk om mee te leven. Ze kunnen veel creatieve manieren vinden om in de problemen te komen als ze geen ‘baan’ hebben. Gelukkig houden ze meestal van training en gedijen ze op de aandacht die ze krijgen. Dit is een gevoelig ras, dus vroege en voortdurende socialisatie is belangrijk om ervoor te zorgen dat de hond het vertrouwen heeft om van verschillende activiteiten te genieten. Met goede socialisatie en consistente training zijn er talloze manieren om plezier te hebben met deze veelzijdige honden, waaronder veldproeven , jachttests, conformatie, gehoorzaamheid, rally, behendigheid, dock duiken, schuur jachten, coursing, geur werk, en tracking.


Gezondheid van de Vizsla

Vizslas zijn over het algemeen een gezond ras. Een typische levensduur is ongeveer 12 tot 15 jaar. Zoals bij alle rassen – en bij gemengde rassen – vormen kankers een zorg. Verantwoordelijke fokkers screenen hun voorraad op gezondheidsproblemen zoals seizoensgebonden allergieën; oogaandoeningen, waaronder melanose of entropion; heupdysplasie ; epilepsie; en oorinfecties. Zorgvuldige fokkers maken hun huiswerk van tevoren voor de beste kansen om gezonde, gezonde pups te produceren.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Oogarts Evaluatie
Schildklier evaluatie

Geschiedenis van de Vizsla

Het Magyaarse volk vluchtte ergens halverwege de jaren 800 van de Russische steppen en verwoestte 50 jaar lang West-Europa. Deze brute plunderaars tierden te paard over het continent en lieten een brede strook van dood en vernietiging achter. Ze reikten zo ver naar het westen als Parijs en zo ver naar het zuiden als de teen van Italië, voordat ze zich vestigden in wat nu Hongarije is.

De suprematie van Magyaarse cavalerie was gebaseerd op drie kwaliteiten: snelheid, behendigheid en taaiheid. Dienovereenkomstig fokten Magyaarse krijgers deze kwaliteiten zorgvuldig in hun paarden – en hun honden. In dit bliksemsnelle koninkrijk te paard was het ofwel vol te houden of ten onder te gaan. De behendige rode honden van de Magyaren, voorouders van de moderne Vizsla, hielden vol.

Door de eeuwen heen hebben Hongaarse edelen en krijgsheren deze honden verfijnd en het type van de moderne Vizsla bepaald. Het ras werd beroemd als een snelle, universele jachthond die bijna alles kon doen wat gevraagd werd. In de moderne tijd heeft die gretigheid Vizslas generaties Amerikaanse fans gewonnen.

De eerste Vizsla die in 1950 naar Nederland kwam, werd met hulp van een medewerker van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken het land uit gesmokkeld. Vijftig jaar later werd een Vizsla met de naam Chartay de eerste hond in de geschiedenis van hondensport die kampioenschappen in vijf verschillende sporten won – een vijfvoudige kampioen. Het is geen wonder dat de woorden “veelzijdig” en “Vizsla” zo vaak in dezelfde zin voorkomen.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Vizsla hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*