Home » Hondenrassen » Windhond   De kampioen sprinter van alle hondenrassen is de Windhond is een zachte, nobele en zachtaardig metgezel met een onafhankelijke geest. Al duizenden jaren zijn deze sierlijke honden een fascinatieobject voor kunstenaars, dichters en koningen.

Over de Windhond

Windhonden zijn de essentie van het credo van de hondenfokker “Vorm volgt functie.” Van de smalle, aerodynamische schedel tot de schokabsorberende pads van de voeten, Windhonden zijn perfect gebouwd voor achtervolging op hoge snelheid. De magere schoonheid van de “omgekeerde S” -vorm van de Windhond, gecreëerd door de diepe borst die zachtjes in een strak opgetrokken taille krult, is een object van fascinatie geweest voor kunstenaars, dichters en koningen zolang de mens zichzelf beschaafd heeft genoemd. Windhonden zijn de sjabloon waaruit andere coursinghounds zijn geslagen.


De Windhond in het kort

Lang en smal, vrij breed tussen de oren, nauwelijks waarneembare stop, weinig of geen ontwikkeling van neusholtes, goede lengte van de snuit, die krachtig moet zijn zonder grofheid. Tanden erg sterk en zelfs vooraan. Oren zijn mall en fijn van textuur, teruggegooid en gevouwen, behalve wanneer ze opgewonden zijn, wanneer ze semi-geprikt zijn. Ogen zijn donker, helder, intelligent en duiden op geest.

windhondVoeding voor de Windhond

Voer de Windhond een hondenvoer van hoge kwaliteit dat geschikt is voor zijn leeftijd (puppy, volwassene of senior). Het ras vereist meestal iets hogere calorieën en eiwitten dan sommige honden. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond.

Uiterlijke verzorging

De korte, gladde vacht van de Windhond vereist weinig verzorging voorbij gewone baden en wekelijkse rubdowns met een vochtige doek of hondenhandschoen. Zijn sterke, snelgroeiende nagels moeten regelmatig worden geknipt als ze niet op natuurlijke wijze worden afgesleten, omdat te lange nagels de hond ongemak kunnen bezorgen. De oren moeten minstens wekelijks worden gecontroleerd op eventuele opeenhoping van was of puin die kunnen leiden tot een infectie, en indien nodig worden schoongemaakt. De tanden moeten regelmatig worden geborsteld – dagelijks indien mogelijk – met een tandpasta die is samengesteld voor honden.

Oefeningen voor de Windhond

De Windhond is de cheetah van de hondenwereld. Hoewel hij de hele dag vol plezier rond het huis zit, is hij in staat verbazingwekkende snelheid en energie wanneer hij wordt geconfronteerd met potentiële prooien – of de kans om een ​​tennisbal of een aas te achtervolgen. Windhonden vereisen een regelmatig schema van trainingstijd en mogelijkheden om (veilig) voluit te rennen. Ze mogen alleen aan de leiband worden toegestaan ​​in een veilig omheind gebied, omdat ze mogelijk niet in staat zijn om de drang om weg te rennen in de jacht op waargenomen prooien te weerstaan.

Een jonge Windhond opvoeden

Een Windhond trainen kan frustrerend zijn voor iedereen die de genetische oorsprong van het Windhond-temperament niet begrijpt. Als windhond, of coursing ras, werd de Windhond ontwikkeld om wild op zicht na te streven in plaats van op geur. Ze volgen spel onafhankelijk van mensen en nemen zelf beslissingen, in tegenstelling tot andere soorten jachtrassen die een beetje richting vereisen. Een Windhond moet vanaf jonge leeftijd worden gesocialiseerd met kleine dieren en kinderen. Houd trainingslessen kort en krachtig, want de Windhond verveelt zich heel gemakkelijk. Met zijn milde, gevoelige persoonlijkheid heeft hij een zachte benadering in training nodig, nooit hard. Windhonden zijn meer geïnteresseerd in dingen. Ze zijn erg aanhankelijk met hun families, hoewel ze meestal gereserveerd zijn voor vreemden.


Gezondheid van de Windhond

Windhonden zijn over het algemeen zeer gezonde honden, hoewel er een paar voorwaarden zijn waaraan het ras gevoelig kan zijn. Zoals de meeste rassen met een diepe bovenlijf, is de Windhond vatbaar voor opgeblazen gevoel en maagtorsie, een plotselinge en levensbedreigende vergroting van de maag die soms gepaard gaat met draaien. Eigenaren moeten zich bewust zijn van de symptomen van een opgeblazen gevoel en moeten onmiddellijk medische hulp inroepen als ze zich voordoen. Een aandoening die Windhond-neuropathie wordt genoemd, lijkt geïsoleerd te zijn in het ras. Andere aandoeningen die kunnen optreden zijn hart- en oogaandoeningen. Verantwoordelijke fokkers screenen hun voorraad op omstandigheden die het ras kunnen beïnvloeden.

Aanbevolen gezondheidstests

Oogarts Evaluatie
Windhond Polyneuropathy NDRG1 DNA-test
Cardiaal onderzoek

Geschiedenis van de Windhond

Prehistorische kunst verbeeldt hondachtige wezens en mannen die het spel achtervolgen, maar het verhaal van Windhond begint ongeveer 5000 jaar geleden in Egypte. De jachthonden van de farao’s waren ontworpen om de vlootvoetige dieren in de woestijn van Egypte op te sporen, te achtervolgen en te verzenden. Voor de onderdanen van de farao was de goddelijke schoonheid van deze hooghartige honden een uitbreiding van de goddelijke majesteit van hun heerser. En ooit, van het Macedonië van Alexander de Grote tot het Moskou van de Tsaren, zagen edelen er een beetje nobeler uit met een elegante hond aan hun zijde.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Windhond hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*