Home » Hondenrassen » Xoloitzcuintli   De 3000-jarige Xoloitzcuintli is de oude Azteekse hond van de goden, en is vandaag de dag een liefhebbende metgezel en waakzame waakhond. De alerte en loyale Xoloitzcuintli komt in drie maten, en in haarloze of gecoate variëteiten.

Over de Xoloitzcuintli

De Xoloitzcuintli kent drie maten: klein, miniatuur en standaard, en twee soorten: haarloos en gecoat. De haarloze heeft een harde, gladde, nauwsluitende huid. De gecoate variëteit is bedekt met een korte, platte laag.


Beide variëteiten komen in donkere kleuren, variërend van zwart, grijszwart en leisteen, tot rood, lever of brons. Het gezicht is attent en intelligent en het voorhoofd van een Xolo zal kreuken als hij diep in gedachten zit. De sierlijke, elegante body van de Xolo is verrassend sterk en robuust.

De Xoloitzcuintli in het kort

De Xoloitzcuintli is een oud, natuurlijk ras, gevormd door evolutie in plaats van selectief fokken. Een Xolo is matig in alle aspecten van type en conformatie, nooit extreem of overdreven. Tegenwoordig dient het ras als bewaker en metgezel. De Xolo heeft een strakke, sierlijke omlijning die elegantie en kracht evenaart. Er zijn twee variëteiten, haarloos en gecoat, identiek behalve vacht en gebit. In de haarloze variëteit is het belangrijkste kenmerk de totale of bijna totale afwezigheid van haar. De gecoate variëteit is bedekt met een korte, platte laag. Conform zijn alle drie de maten mager, stevig, goed gespierd met een ruime ribbenkast en matig bot. De Xolo-omtrek is rechthoekig en de afstand van de elleboog tot de grond is gelijk aan of iets groter dan de afstand van de schoft tot de elleboog. Het typische Xolo-temperament is kalm.

Xoloitzcuintli hondenrasVoeding voor de Xoloitzcuintli

De Xoloitzcuintli moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

Gecoate Xoloitzcuintli’s hebben een onderhoudsvriendelijke korte vacht en hoeven slechts incidenteel te worden geborsteld. Volwassen honden hebben minimale verzorging nodig, terwijl jongere honden last kunnen hebben van adolescente acne wanneer de huid speciale zorg nodig heeft. Afgezien van de normale wekelijkse verzorging, zal het af en toe bad ze schoon houden en er op hun best uitzien. De nagels moeten regelmatig worden geknipt, omdat te lange nagels de hond ongemak kunnen bezorgen. Haarloze honden hebben zonnebrandcrème nodig met langdurige blootstelling aan direct zonlicht.

Oefeningen voor de Xoloitzcuintli

Xoloitzcuintli’s houden van lange wandelingen en vrolijk spel, maar ze zijn beroemd rustig rond het huis. Jonge honden hebben echter een behoorlijke hoeveelheid beweging en gestructureerde speeltijd nodig om ze gezond, gelukkig en zonder problemen te houden.


Een jonge Xoloitzcuintli opvoeden

Xoloitzcuintli’s hebben een consistent trainingsschema en duidelijk gedefinieerde grenzen nodig. Vroege socialisatie en puppy opleiding klassen zijn van vitaal belang en helpen om ervoor te zorgen dat de hond uitgroeit tot een goed afgestelde, goed gemanierd metgezel. Xolos nemen hun taak als waakhond serieus maar zijn verstandige blaffers die alleen spreken als ze iets te zeggen hebben. Met hun geliefden zijn ze vrolijke, aanhankelijke huisdieren. Als je allergieën hebt maar lang een hond wilt bezitten, zou de haarloze Xolo op je korte lijst van rassen moeten staan ​​om te overwegen.

Xoloitzcuintli pupGezondheid van de Xoloitzcuintli

Xoloitzcuintli’s zijn over het algemeen gezonde honden en verantwoordelijke fokkers zullen hun voorraad screenen op gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie, patella luxatie en oogaandoeningen. Zoals bij alle rassen, moeten de oren van de Xolo regelmatig worden gecontroleerd op tekenen van infectie en moeten de tanden vaak worden geborsteld met een tandpasta die is ontworpen voor honden. Regelmatige bezoeken aan de dierenarts voor controles en parasietenbestrijding helpen de hond een lang, gezond leven te garanderen.

Aanbevolen gezondheidstests

Heupevaluatie (standaard)

Geschiedenis van de Xoloitzcuintli

Xoloitzcuintli’s zijn nationale schatten in Mexico, met een geschiedenis die minstens 3.000 jaar teruggaat. Vermeldingen van deze “vreemde haarloze honden” verschijnen in de tijdschriften van Columbus en andere Europese ontdekkingsreizigers. Oude Azteken noemden het ras voor hun hondenhoofd Xolotl. Xolos werden door de Azteken als heilig beschouwd en werden vaak opgeofferd en begraven naast hun eigenaars om te dienen als beschermende gidsen voor de volgende wereld. In de moderne tijd zijn Xolos toegewijde waakhonden en metgezellen.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Xoloitzcuintli hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*