Home » Hondenrassen » Yakutian Laika   Yakutiaanse Laika’s worden gebruikt voor het hoeden, sleeën trekken en jagen. Ze werden in de oudheid ontwikkeld voor inboorlingen van Yakutia als onmisbare assistenten. Deze veelzijdige hond zal blij zijn aan uw zijde of deelnemen aan behendigheid, coursing vermogen, hoeden of sleeën.

Over de Yakutian Laika

Eeuwenlang was de Yakutiaanse Laika een onvervangbare en trouwe assistent van een man in de omstandigheden waarin het minste bewijs van zwakte met de dood werd gestraft. Het ontving altijd een respectvolle houding van zijn menselijke familie, die het behandelde als zijn lid in plaats van een eenvoudig huisdier. Dit betekent dat het zich heeft ontwikkeld tot een fantastische metgezel, toegewijd, levendig en biedbaar. Het ras is buitengewoon zachtaardig en attent met kinderen aan wie het vaak een bijzonder hechte band opbouwt. Toch sluit het vriendelijke karakter ervan de noodzaak van een zekere mate van socialisatie niet uit, bij voorkeur op jonge leeftijd.


De Yakutiaanse Laika is enigszins gereserveerd bij onbekende mensen, maar in de meeste gevallen is het opgewonden om een ​​nieuwe speelkameraad te verwerven. Agressiviteit bij de mens werd door de fokkers van honden als een grote fout beschouwd en werd zorgvuldig uit de kenmerken verwijderd. Het ras is begiftigd met een zeer gevoelige neus en oren, waardoor het een behoorlijk capabele waakhond is. Het blaffen is echter niet meer dan een middel om zijn anticipatie op het perspectief van een nieuwe kennismaking te tonen. Deze hond zal hoogstwaarschijnlijk falen in de rol van voogd vanwege zijn vriendelijke karakter.

Yakutian Laika hondenrasYakutian Laikas trok vroeger een narta (slee) in nauwe samenwerking met tientallen andere honden, dus ze accepteren andere honden behoorlijk. Het ras geeft er zeker de voorkeur aan om een ​​of meerdere constante hondengenoten te hebben en kan met weinig problemen in het huishouden worden geïntroduceerd met een reeds bestaande hond, hoewel het met de nodige voorzichtigheid moet worden uitgevoerd. De tweede primaire taak van dit ras was jagen en het bewaart veel van zijn prooidrift. Daarom moet de communicatie met andere kleine en middelgrote dieren nooit zonder toezicht blijven. De Yakutian Laika zal waarschijnlijk met een huiskat opschieten als ze samen zijn grootgebracht.

Voeding voor de Yakutian Laika

De Yakutian Laika moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel geproduceerd of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Geef tafelresten spaarzaam of helemaal niet, vooral vermijd gekookte botten en voedingsmiddelen met een hoog vetgehalte. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De Yakutian Laika ervaart seizoensafscheidingen die uit de hand kunnen lopen als hij niet regelmatig wordt geborsteld. Over het algemeen moet hij wekelijks worden geborsteld om matten en klitten te voorkomen. Bij zwaar afstoten is het een goed idee om hem elke dag te borstelen om te voorkomen dat het haar op alles komt. Gebruik een penseel en metalen kam bij het verzorgen. Een deshedder of detangler kan uw werk ook een beetje gemakkelijker maken. Omdat de Yakutian Laika een werkhond is, is overmatig knippen van zijn jas niet nodig. Trim tussen zijn voetkussentjes om te voorkomen dat sneeuw, ijs en ander vuil zich ophopen en hem irriteren. Zijn jas stoot van nature vuil af en hij heeft geen geur, dus baden moet slechts twee tot drie keer per jaar worden gedaan. Knip zijn nagels wanneer nodig, meestal om de twee tot drie weken. Reinig zijn oren elke week als onderdeel van zijn verzorgingsroutine.

Oefeningen voor de Yakutian Laika

De Yakutian Laika is een sledehond met een goed gedefinieerde prooidrift. Het ras gedijt op regelmatige lichaamsbeweging en voldoende training. Met een gemiddeld tot hoog energieniveau houden ze ervan om naast een fiets te rennen, sleeën of rigren te rennen of om in de tuin te spelen. Ze spelen goed met andere honden die ze kennen, maar zijn op hun hoede voor vreemde honden en mensen. Meestal worden ze snel warm, maar toezicht is een goed idee in nieuwe situaties. Yakutiaanse Laika’s zijn niet geschikt voor mensen die geen tijd met hun honden kunnen doorbrengen.

Een jonge Yakutian Laika opvoeden

Het trainen van de Yakutiaanse Laika is een vrij aangename en gemakkelijke taak dankzij zijn biedbare aard en scherpe intelligentie. Deze hond heeft een sterke neiging tot onafhankelijk denken, dus hij zal de bevelen van de geleider niet volgen tenzij hij hem volledig vertrouwt. Een slee trekken is een aangeboren talent van dit ras, en het heeft niet veel training nodig in dit opzicht.


De Yakutiaanse Laika zoekt menselijk leiderschap en begeleiding, maar hij reageert niet goed op corrigerende trainingstechnieken. Hij werkt gretiger als het leerproces is gebaseerd op positieve bekrachtiging en smakelijke traktaties. Zoals bij elke andere hond, moet de Yakutiaanse Laika bepaalde regels en normen voor fatsoenlijk gedrag in de menselijke samenleving leren, dus elementaire gehoorzaamheidstraining is absoluut noodzakelijk.

Gezondheid van de Yakutian Laika

De Yakutian Laika is een winterhard ras en om hem zo te houden, controleren verantwoordelijke fokkers op gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie, elleboogdysplasie, opgeblazen gevoel en bepaalde oogafwijkingen.

Aanbevolen gezondheidstests

OFA Hip X-ray (of PennHip)
OFA röntgenfoto van de elleboog
OFA Oogonderzoek
Routine gezondheidsexamen

Geschiedenis van de Yakutian Laika

De Yakutian Laika is een nieuw ontwikkeld hondenras met een oude geschiedenis. Dit werkende ras is ontstaan ​​in de regio Yakutia in het Russische Siberië en in de oudheid werden de honden door de inheemse Yakute-bevolking als universele dieren gebruikt. Ze werden gebruikt voor de jacht, rendieren hoeden, en als trekdieren, evenals het huisdier van de familie. Vaak werden hun pelzen gebruikt in religieuze ceremonies. Hun belangrijkste rol was in transport. De Yakutes werden de eerste bekende mensen die honden gebruikten om sleeën te trekken.

In het midden van de 19e eeuw bloeide het ras. Maar in de jaren 1900 begon de vooruitgang de behoefte aan de honden te verminderen en hun aantal daalde. In 1998 werkte een groep enthousiastelingen om het ras terug te winnen en in 2004 werd de Yakutian Laika erkend door de Russische Kynologische Federatie. Sinds het begin van internet hebben deze prachtige honden langzaam hun weg gevonden naar andere landen.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Yakutian Laika hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*