Home » Hondenrassen » Zwarte Russische Terriër   De Zwarte Russische Terriër is een grote, enorm krachtige werker met zware botten en grof geheel zwarte vacht. Zwarte Russische Terriër’s staan ​​bekend om hun moed, vertrouwen en intelligentie. Gefokt om te bewaken en te beschermen, zijn ze van nature afstandelijk tegenover vreemden.

Over de Zwarte Russische Terriër

Wat is het woord waar we naar op zoek zijn? Het opleggen? Massive? Majestic? Wat dacht je van gewoon “groot”. Deze gespierde waakhond van de Siberische steppen kan de weegschaal op 140 pond laten vallen en tot 62 centimeter op de schouder staan. Ze zijn veel groter wanneer de enorme, baksteenvormige kop wordt overwogen. De warrige, geheel zwarte jas is warm genoeg om Zwarte Russische Terriër’s in staat te stellen om op een van de koudste bewoonbare plekken op aarde te patrouilleren. De oude uitdrukking “Hij beweegt goed voor een grote kerel” is van toepassing op deze lenige reus.


De Zwarte Russische Terriër in het kort

De Zwarte Russische Terriër is een robuuste, grote, evenwichtige, behendige en krachtige hond. Hij heeft grote botten en goed ontwikkelde spieren, en een grote kracht en uithoudingsvermogen. De Zwarte Russische Terriër moet een stabiel en betrouwbaar temperament hebben, met zelfvertrouwen en moed.

zwarte russische terrier

Voeding voor de Zwarte Russische Terriër

De Zwarte Russische Terriër moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De warrige dubbele jas van de Zwarte Russische Terriër – een dikke, zachte ondervacht bedekt met een ruwe, beschermende buitenlaag – heeft regelmatig onderhoud nodig om te voorkomen dat matten worden gevormd, met een grondige poetsbeurt een of twee keer per week. De eigenaar moet leren om rond het gezicht te scharen, vooral zijn baard en snor, om hem er op zijn best uit te laten zien, of op een professionele trimmer te vertrouwen om het werk te doen. Een trim met clippers om de paar maanden kan worden gedaan door een trimmer, maar veel eigenaren leren hoe het zelf te doen. Zoals bij alle rassen moeten de nagels van de Zwarte Russische Terriër regelmatig worden geknipt.

Oefeningen voor de Zwarte Russische Terriër

De Zwarte Russische Terriër heeft elke dag minimaal 30 of 40 minuten beweging nodig. Hij is enthousiast om deel te nemen aan stevige wandelingen, lange runs, fietstochten, zwemt en wandelingen met zijn eigenaar. In de achtertuin kunnen hij en zijn eigenaar spelen met een bal of een vliegende schijf. Een Zwarte Russische Terriër die niet genoeg beweging krijgt, zal ongelukkig en destructief worden, en iemand die niet genoeg tijd met zijn menselijke familie doorbrengt, kan agressieve neigingen ontwikkelen. Veel Zwarte Russische Terriër’s blinken uit in hondensporten zoals gehoorzaamheid, behendigheid, rally en Schutzhund (beschermings) wedstrijden.

Een jonge Zwarte Russische Terriër opvoeden

Een eigenaar die niet bereid of in staat is om een ​​krachtig, opzettelijk dier te trainen, moet geen Zwarte Russische Terriër in huis nemen. Socialisatie moet beginnen in de puppytijd en doorgaan gedurende het leven van de hond om agressief gedrag te voorkomen. Gehoorzaamheidstraining moet ook zo vroeg mogelijk beginnen en moet tot ver in de volwassenheid doorgaan. Zwarte Russische Terriër’s domineren en zullen opdringerig worden met iedereen die ze kunnen intimideren. Training moet stevig en consistent zijn, maar altijd gebaseerd op beloning, nooit op straf. De Zwarte Russische Terriër is intelligent en leert snel, maar alleen als hij met vriendelijkheid en respect wordt behandeld.


Gezondheid van de Zwarte Russische Terriër

De Zwarte Russische Terriër is meestal een gezond ras en een verantwoordelijke fokker zal fokmateriaal screenen op gezondheidsproblemen zoals allergieën, urinewegstenen, heup- en elleboogdysplasie en progressieve retinale atrofie, die verlies van gezichtsvermogen en blindheid kan veroorzaken. Zoals bij alle rassen moeten de oren van een Zwarte Russische Terriër regelmatig worden gecontroleerd en moeten de tanden regelmatig worden geborsteld.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Elleboogevaluatie
Oogarts Evaluatie
Cardiaal onderzoek
JLPP DNA-test

Geschiedenis van de Zwarte Russische Terriër

Op een geheime locatie in de buurt van Moskou werd de Red Star Kennel in de jaren 1930 opgericht door de Sovjetregering. Daar werkte een team van wetenschappers en fokkers aan een superdog voor het Russische leger. Het project was beladen met steile uitdagingen. De willekeurige slachting van rashonden tijdens de Russische revolutie werd gevolgd door een wereldoorlog, economische rampen en een nieuwe wereldoorlog. Deze omwentelingen decimeerden de beste voorraad van Rusland, nauwgezet onderhouden door de eeuwen heen. Het importeren van kwaliteitshonden naar Rusland was bijna onmogelijk – oorlog en economische depressie hadden overal in Europa kennels verwoest. In wezen begon het Red Star-team helemaal opnieuw.

Ongeveer 17 rassen – Giant Schnauzers, Airedale Terriers en Rottweilers onder hen, met een scheutje Newfoundland om het temperament te verzachten – werden opgenomen in de genetische puzzel. Het programma werd nieuw leven ingeblazen na de Tweede Wereldoorlog, toen kwalitatief fokmateriaal een van de oorlogsbuit was die vanuit overwonnen Duitsland naar Rusland werd gebracht.

Het resultaat was de BRT: een onvermoeibare hekhond die kon patrouilleren in de eindeloze grenzen van Rusland, snel en krachtig genoeg om een ​​gevangene in Stalins beruchte gevangeniskampen te houden en vast te houden, met voldoende jas om een ​​Siberische nachtdienst te werken. (De Engelse rasnaam is trouwens een verkeerde benaming. De Zwarte Russische Terriër is niet meer dan 15 tot 30 procent terrier in zijn samenstelling.)

De honden werden met succes ingezet bij grensovergangen, afgelegen gevangenissen en militaire installaties. Tegen het midden van de jaren vijftig, toen de sluiting van goelags uit het Stalin-tijdperk het aantal benodigde honden verminderde, begon het leger overtollige nesten te verkopen aan hobbyfokkers en exposanten. Gepensioneerde officieren die hun K-9-partners aan het eind van de jaren 50 meenamen naar het burgerleven, lieten het Russische volk verder kennis maken met deze vertederende voogd, die ze de Black Pearl van Rusland zouden noemen, of kortweg Blackie.

Vandaag bewaken Zwarte Russische Terriër’s meer kans op grasvelden in de voorsteden dan politieke gevangenen. In 1981 werd de BRT officieel uitgeroepen tot ras door het Sovjet ministerie van Landbouw en in 2004 werd het toegelaten tot het hondenrassen register.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Zwarte Russische Terriër hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*