Home » Hondenrassen » Zweedse Lappenhond   Levendig, alert, vriendelijk en aanhankelijk. De Zweedse Lappenhond is zeer ontvankelijk, attent en bereid om te werken. Zijn capaciteiten als een goede herdershond maakten het zeer nuttig in de rendierhandel. Het is zeer veelzijdig, geschikt voor gehoorzaamheidstraining, behendigheid, hoeden, volgen, etc. Het is gemakkelijk te trainen, vol uithoudingsvermogen en taaiheid.

Over de Zweedse Lappenhond

Zweedse Lappenhonden zijn geweldige gezinsgenoten en gedijen goed wanneer ze deel uitmaken van alle activiteiten van hun menselijke roedel. Deze levendige en intelligente middelgrote spitz is een veelzijdige, speelse en energieke hond. Hoewel het over het algemeen wordt beschouwd als een ras met gemiddelde tot hoge energie, is het in staat om te ontspannen en te koelen wanneer dit nodig is, ook bekend als de “aan / uit” -schakelaar van Lappie. Alert en vriendelijk, ze kunnen ook onafhankelijk en koppig zijn. Het ras behoudt zijn bewakende en hoedende eigenschappen van alertheid en aandachtschorsend geblaf. De Zweedse Lappie staat te popelen om te behagen, zal met je samenwerken en is geschikt voor rally, behendigheid, hoeden, geurwerk en andere metgezel evenementen.


Voeding voor de Zweedse Lappenhond

De Zweedse Lappenhond moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Zweedse LappenhondUiterlijke verzorging

De Zweedse Lappenhond heeft een middellange, dubbele vacht die in goede staat moet worden gehouden met wekelijks poetsen en af ​​en toe een bad. Zweedse Lappies ondergaan ten minste een of twee keer per jaar een zware afscheiding van hun ondervacht, aangeduid als “blazende jas.” In geen geval mag een Zweedse Lapphund ooit worden geschoren. De vacht moet het hele jaar door op zijn natuurlijke lengte worden gehouden.

Oefeningen voor de Zweedse Lappenhond

Zweedse Lappenhonden zijn een medium-high-energy ras en profiteren van dagelijkse oefening. Ze hebben wel een “aan / uit” -schakelaar; dat wil zeggen dat ze zeer energiek, alert en actief zijn, maar in staat zijn om zich te vestigen en te ontspannen. Dit is een intelligent en actief ras dat regelmatige mentale en fysieke oefening vereist om verveling te voorkomen. Het is geen ras om langdurig met rust te worden gelaten en buiten is een omheinde tuin een must. Zoals bij de meeste rassen, zal een verveelde Lappie zijn weg vinden naar kattenkwaad.

Een jonge Zweedse Lappenhond opvoeden

Zweedse Lappenhonden hebben een gretig en nieuwsgierig karakter, wat resulteert in een hoge mate van trainbaarheid. Met de uitdaging van een onafhankelijke geest en af ​​en toe koppige streak, vereist het trainen van een Lappie een lichte hand, geduld en een gevoel voor humor. Hij is zeer geschikt voor hoeden, behendigheid, gehoorzaamheid en andere hondensporten.


Gezondheid van de Zweedse Lappenhond

Zweedse Lappenhonden zijn over het algemeen een gezond ras. Verantwoordelijke fokkers zullen testen op heupdysplasie en PRA en zullen gezondheidsinformatie direct beschikbaar hebben op hun honden. In samenwerking met een verantwoordelijke fokker kunnen potentiële eigenaren de opleiding krijgen die ze nodig hebben om te leren over specifieke gezondheidsproblemen binnen het ras.

Aanbevolen gezondheidstests

PRA
heupen

Geschiedenis van de Zweedse Lappenhond

De Zweedse Lappenhond is de oudste van de inheemse Zweedse rassen en wordt beschouwd als een van de oudste rassen die er tegenwoordig bestaan. Het was een belangrijke partner van het Samische volk van Lappland (Noord-Noorwegen, Zweden, Finland en Noordwest-Rusland), aanvankelijk als jacht- en waakhond en later als herderspartner bij de domesticatie van rendieren. Een kenmerk van de hoedende Lappie is het gebruik van zijn vocale talenten. Er wordt aangenomen dat de Sami om twee redenen de voorkeur gaf aan de blaffende Lappies: roofdieren werden afgeschrikt om te dichtbij te komen en het rendier wist dat het blaffende, vierbenige wezen vriend was, geen vijand. Het herdersinstinct leeft nog steeds goed in het moderne Lappie.

Het ras was bijna uitgestorven in het midden van de 20e eeuw, maar door de toegewijde inspanningen van verschillende fokkers werd het nieuw leven ingeblazen. Vandaag de dag is het nog steeds een zeer zeldzaam ras met een schatting van ongeveer 1000-1200 wereldwijd, waarvan de meeste in Zweden zijn.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Zweedse Lappenhond hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*