Home » Hondenrassen » Zweedse Vallhund   De lange en lage Zweedse Vallhund is dé Viking hond van oude legende. Het is een slimme en sociale herder met een dichte vacht en grenzeloze energie. Deze ruige veehonden staan ​​bekend om hun levenslust, unieke vocalisaties en vrolijke houding.

Over de Zweedse Vallhund

Met hun dikke sable jas, stevige constructie en algehele no-nonsense look, zijn Vallhunds een tijdloos ras, net zo comfortabel in een voorsteden achtertuin als ze waren op de boeg van Viking longships 1200 jaar geleden. Deze levendige herders zijn lang en laag bij de grond gebouwd – niet zo overdreven als hun verre neven de corgi’s, maar het idee is hetzelfde: hun bouw maakt het gemakkelijker om op de hielen van vee te nippen en schoppen tegen de hoofd. Balans, kracht en vloeiende bewegingen zijn raskenmerken.


De Zweedse Vallhund in het kort

De Zweedse Vallhund is een kleine, krachtige, onverschrokken, stevig gebouwde Spitz-herdershond. De juiste relatie tussen lengte en lengte van het lichaam is 2: 3. De Zweedse Vallhund heeft een wigvormige kop, prikoren en een nauwsluitende harde vacht van gemiddelde lengte en sable kleuren. De dubbele vacht en de karakteristieke “harnasmarkeringen” zijn essentiële kenmerken van dit ras. Staart kan natuurlijk zijn (lang, stomp of bob) of gedokt. Het uiterlijk van de Zweedse Vallhund brengt intelligentie, alertheid en energie over. Evenwicht, overzicht, temperament en beweging zijn van doorslaggevend belang.

Voeding voor de Zweedse Vallhund

De Zweedse Vallhund moet het goed doen op hoogwaardig hondenvoer, of het nu commercieel is vervaardigd of thuis is bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). De meeste Vallhunds zijn “makkelijke bewakers” en hebben minder voedsel nodig dan men zou denken, zelfs als ze erg actief zijn. Ze hebben de neiging om gemakkelijk te zwaar te worden, zelfs als ze veel bewegen. Eigenaren mogen Vallhunds (of een andere hond) niet gratis voeren – het is niet normaal voor honden om te grazen en het maakt het moeilijk om snel te weten of de hond niet goed eet. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen zijn veilig voor honden, en die niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

Zweedse Vallhunds hebben af ​​en toe een goed, tot op de huid geborsteld en een bad nodig als ze vies worden. Ze werpen twee keer per jaar hun ondervacht af, waardoor je je afvraagt ​​hoeveel honden je hebt, langs de sneeuwlaag van haar. Vallhunds zijn zeer eenvoudige honden om te verzorgen als het op verzorging aankomt. Wanneer ze afstoten, kunnen een warm bad en een goede massage tijdens het wassen, gevolgd door drogen met een droger en grondig borstelen, het ergste verwijderen.

Oefeningen voor de Zweedse Vallhund

Er is nogal wat individuele variabiliteit in termen van trainingsbehoeften in het ras. Sommige Zweedse Vallhunds hebben meer energie dan anderen. Houd er rekening mee dat hoewel dit geen ras is dat bedoeld is om de hele dag te rennen, de Vallhund een werkende boerderijhond is en regelmatig moet worden bewogen. Een behoorlijke wandeling per dag met enige tijd spelen halen of een sport of andere activiteit uitvoeren is waarschijnlijk voldoende voor de meeste Vallhunds, maar sommigen hebben meer nodig. Ze hebben ook mentale oefening nodig naast hun lichamelijke oefening. Puzzelgames, clickertraining en deelnemen aan een sport kunnen allemaal bijdragen aan hun mentale en fysieke welzijn.

Een jonge Zweedse Vallhund opvoeden

De meeste Vallhunds zouden met je willen werken; dat is een van de kenmerken van het ras. Ze doen het het beste met positieve, op beloning gebaseerde training, omdat de meeste mensen gewoon moeten begrijpen wat je wilt. Houd er rekening mee dat dit een veehouderijras is. Ze hebben een sterke wil (zoals ze moeten zijn om hun werk te doen), en je doel zou moeten zijn om de hond gelukkig met je te laten werken. De meeste doen het buitengewoon goed met clickertraining en de meeste zijn zeer biedbaar.


Gezondheid van de Zweedse Vallhund

Verantwoordelijke fokkers screenen hun honden op gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie. Een genetische test voor een oogaandoening genaamd Zweedse Vallhund-retinopathie werd ontwikkeld in 2017; fokkers kunnen nu dragers identificeren en deze dienovereenkomstig fokken om ervoor te zorgen dat ze geen getroffen nageslacht produceren.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Oogarts Evaluatie
SV Retinopathie DNA-test

Geschiedenis van de Zweedse Vallhund

Tussen de 8e en 11e eeuw plunderden, veroverden en vestigden zeegebieden uit Scandinavië grote delen van Groot-Brittannië. Sporen van Viking-invloed zijn nog steeds te zien in de Scandinavische plaatsnamen rond de Britse eilanden. Een andere herinnering aan het Britse Viking-verleden is de Vallhund, waarvan wordt gedacht dat het een kruising is van Scandinavische spitzhonden met Welsh corgi’s. Het is onbekend wanneer en waar het ras precies is ontwikkeld, maar we weten wel dat Vallhunds eeuwenlang ruige veehonden en boerenhoeven voor alle doeleinden in West-Zweden waren.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Zweedse Vallhund hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*