Ontdekken welk hondenras het beste bij jou past: hier 4 punten

Ben je tot het besluit gekomen dat er binnenkort een hondje deel gaat uitmaken van jouw gezin? Dat is leuk! Dan is het hoogtijd om te ontdekken welk soort hondenras het beste bij jou past en bij jouw situatie. Hieronder hebben we een aantal punten opgesomd waar je op kunt letten bij het ontdekken van een geschikt hondenras.

1. Karakter

Allereerst is het goed om stil te staan bij het karakter van de hond. Het algemene karakter van een hond verschilt namelijk behoorlijk per hondenras. Zo staan sommige honden erom bekend dat ze goed om kunnen gaan met andere honden en kinderen. Ook kun je kijken naar bepaalde uitdagingen van de hond, zoals het gedrag en de manier van opvoeden. Bovendien speelt de oorsprong van het hondenras ook een grote rol bij het gedrag en het karakter. Zo hebben sommige honden nog een echt jachtinstinct.

2. Grootte

De grootte van het hondenras is ook bepalend in de keuze welk hondenras bij jou past. Wil je een gezellig schoothondje zoals de Duitse Spitz, of wil je graag een grote lobbes waar je lekker mee kunt knuffelen? Het is maar net wat jij zelf wil.

3. Beweging

De ene hond is ontzettend energiek, terwijl de andere hond liever ligt te luieren op de bank. Vraag daarom jezelf af wat voor soort hond jij in huis wil én hoeveel activiteiten jij met de hond wil ondernemen. Sommige hondenrassen vragen namelijk veel en lange wandelingen van je. Vind je dit juist leuk, of zit je hier eigenlijk niet op te wachten? 

Dit punt is overigens ook afhankelijk van in wat voor woning de hond terechtkomt. Als je achteraf woont, is een hond die veel beweging nodig heeft ideaal. De hond kan lekker zijn eigen gang gaan. Een hond die veel beweging van je vraagt is dan weer niet ideaal in bijvoorbeeld een flat.

4. Omgang met kinderen en huisdieren

Ook een belangrijk punt van aandacht: kan het hondenras dat jij voor ogen hebt, ook goed omgaan met kinderen en eventuele andere huisdieren? De kinderen en andere huisdieren moeten zich natuurlijk niet aangevallen voelen door de nieuwe hond – of andersom. Het moet natuurlijk wel een gezellige beestenboel worden, zonder dat er spanningen ontstaan. Check daarom van tevoren hoe sociaal en vriendelijk het hondenras in het algemeen is. Onthoud natuurlijk wel dat honden ook onderling kunnen verschillen; het is niet gezegd dat iedere hond van een bepaald hondenras exact dezelfde karaktereigenschappen heeft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*