Home » Hondenrassen » Bloedhond   De wereldberoemde Bloedhond doet één ding beter dan enig ander wezen op aarde: zoek mensen die verdwaald zijn of zich verstoppen. Een off-duty bloedhond is een van de meest volgzame burgers van het hondenrijk, maar hij is meedogenloos en koppig van geur.

Over de Bloedhond

Bloedhonden zijn grote, substantiële honden die 56 tot 61 centimeter op de schouder staan ​​en tot 56 kilo wegen. Hun meest bekende functies zijn een lang, gerimpeld gezicht met losse huid; grote, hangende oren; en warme, diepliggende ogen die een uitdrukking van plechtige waardigheid voltooien. Vachtkleuren kunnen zwart en bruin zijn, lever en geelbruin of rood. Krachtige benen laten Bloedhonden ruiken over mijl van straffend terrein.


Als roedelhonden genieten Bloedhonden van gezelschap, inclusief andere honden en kinderen. Ze zijn gemakkelijk in de omgang, maar hun neus kan soms tot problemen leiden. Een sterke riem en lange wandelingen op plaatsen waar ze kunnen rondsnuffelen worden aanbevolen. Bloedhonden zijn kwijlers en gehoorzaamheidstraining van deze gevoelige speurneuzen kan een uitdaging zijn.

De Bloedhond in het kort

De Bloedhond bezit in een zeer opvallende mate elk punt en kenmerk van die honden die samen op geur jagen (Sagaces). Hij is zeer krachtig en staat meer op de grond dan gebruikelijk is bij honden van andere rassen. De huid is dun aanvoelend en extreem los, dit is vooral merkbaar rond het hoofd en de nek, waar het in diepe plooien hangt.

bloedhond

Voeding voor de Bloedhond

De Bloedhond moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De bloedhond heeft een korte, dichte vacht die een of twee keer per jaar wordt afgeworpen. Wekelijks borstelen met een borstel met medium haar, een rubberen verzorgingshandschoen of hulpmiddel of een hondenhandschoen verwijdert het dode haar voordat het op het meubilair kan vallen. Borstelen bevordert ook nieuwe haargroei en verspreidt huidoliën door de vacht om het gezond te houden. Bloedhonden moeten regelmatig worden gebaad om te voorkomen dat ze een hondengeur ontwikkelen. Zoals bij alle rassen moeten de nagels van de bloedhond regelmatig worden geknipt.

Oefeningen voor de Bloedhond

De populaire misvatting is dat bloedhonden hun dagen doorbrengen luieren op de veranda. De waarheid is dat de Bloedhond, die gefokt is om urenlang een geur te volgen, een actieve hond is die dagelijks moet sporten . Hij zal profiteren van lange dagelijkse wandelingen – altijd aan de leiband, omdat hij mogelijk niet op bevelen reageert als hij een geur heeft gevonden om te volgen. Extra inspanningstijd kan komen in de achtertuin, die veilig moet worden omheind omdat Bloedhonden geweldige gravers zijn en ontsnappen aan artiesten.

Een jonge Bloedhond opvoeden

Zoals bij alle rassen, worden vroege socialisatie- en puppytrainingklassen aanbevolen. Met een bloedhond is het het beste om gehoorzaamheidscursussen vroeg te beginnen; ze hebben de neiging om zich op hun manier vast te stellen, en het is beter als het gedrag dat ze een leven lang vasthouden, het gedrag is dat de eigenaar wil. Bloedhonden nemen graag de leiding, dus een eigenaar moet stevig maar vriendelijk zijn. Training met positieve beloningen, zoals traktaties en complimenten, is meestal effectief. De bloedhond is aanhankelijk en toegewijd en ook koppig en onafhankelijk, dus zijn training vereist geduld, consistentie en vaardigheid.


Gezondheid van de Bloedhond

Net als andere grote honden met een diepe bovenlijf kunnen bloedhonden een opgeblazen gevoel ervaren . Eigenaren van bloedhonden moeten zichzelf leren de symptomen van deze levensbedreigende aandoening te herkennen en weten wat ze moeten doen als het gebeurt. Bloedhonden zijn berucht om het eten van alles en nog wat, wat vaak kan leiden tot dierenartsbezoeken. De laaghangende oren van de bloedhond moeten dagelijks worden gecontroleerd op tekenen van infectie . Controleer daarnaast dagelijks de huidrimpels van de Bloedhond op geur of irritatie en veeg indien nodig af met een warme, natte doek en droog daarna grondig af. Zoals bij alle rassen, moeten de tanden van een bloedhond regelmatig worden geborsteld.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Elleboogevaluatie
Cardiaal onderzoek

Geschiedenis van de Bloedhond

Er is weinig bekend over de oorsprong van Bloedhond, maar sommige autoriteiten zeggen dat het ras bekend was rond de oude Middellandse Zee. In zijn ‘Historia Animalium’ noemt de derde-eeuwse geleerde Aelian een hond met ongeëvenaarde geurkrachten, zo intens toegewijd aan zijn werk dat hij niet van het spoor kon worden getrokken totdat zijn steengroeve was gevonden. De Bloedhond lijkt dan de oudste nog bestaande hond die op geur jaagt en bijdraagt ​​aan de ontwikkeling van daaropvolgende hondenrassen, zoals de Black and Tan Coonhound en de andere coonhound-soorten.

Bloedhonden zoals we die kennen, werden ongeveer duizend jaar geleden in West-Europa geperfectioneerd. De eer voor de zorgvuldige ontwikkeling van het ras gaat naar hooggeplaatste leden van de pre-Reformatie-kerk. In de middeleeuwen, toen zelfs bisschoppen naar honden reden, onderhielden veel prominente prinsen van de kerk roedels op het terrein van de goed gefinancierde kloosters van Engeland en Frankrijk. De monniken waren zo voorzichtig met het uitvoeren van het fokprogramma van de bisschop dat hun honden bekend kwamen te staan ​​als ‘bloedige honden’ – ‘bloedig’ wat betekent ‘van aristocratisch bloed’.

Gedurende de eeuwen daarna heeft de nobele Bloedhond een reputatie opgebouwd als een man-trailer zonder weerga. Politieafdelingen over de hele wereld hebben op deze gespierde, doelbewuste honden vertrouwd om de geur van mensen te volgen – misschien een crimineel, of een verloren kind, of een verwarde senior. Een opdracht kan de hele dag en nacht duren, over heuvels en door moerassen, maar Bloedhonden geven niet op voordat ze het pad tot het einde volgen. Zelfs in deze dagen van geavanceerde technologie is nog geen geurapparaat zo uitgevonden als de Bloedhond neus.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Bloedhond hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*